Ελαφρύνσεις και αλλαγές στο πεδίο της φορολογίας σχεδιάζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, συνδέοντας όμως ευθέως τις όποιες αλλαγές με τα αποτελέσματα από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.
Ελαφρύνσεις και αλλαγές στο πεδίο της φορολογίας σχεδιάζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, συνδέοντας όμως ευθέως τις όποιες αλλαγές με τα αποτελέσματα από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Ήδη η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αναπροσαρμόζει σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα τους στόχους των ελέγχων, ενώ θέτει σε ετοιμότητα τις υπηρεσίες για όσους δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
Ζητούμενο είναι κατ' αρχήν ο εξορθολογισμός των συντελεστών φόρου εισοδήματος και ήδη εξετάζεται η δυνατότητα μείωσης στις επιχειρήσεις.
Όσον αφορά, στα φυσικά πρόσωπα σε πρώτη φάση θα καταστεί πιο διαφανής η αποτύπωση εισοδημάτων και σε δεύτερη φάση θα έρθουν αλλαγές στην κλίμακα.
Εξορθολογισμός σχεδιάζεται και στους συντελεστές του ΦΠΑ, με πρώτο δείγμα γραφής στην εστίαση.
Επιπλέον:
Επανεξετάζεται ήδη το σύστημα των αντικειμενικών αξιών
Σχεδιάζεται βελτίωση στα φορολογικά έντυπα
Μελετάται ο εξορθολογισμός ποινών – προστίμων για φορολογικές παραβάσεις
Ετοιμάζεται και αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, με τη θεσμοθέτηση και δεικτών μέτρησης αποτελεσματικότητας – αποδοτικότητας.
Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής αποδεικνύεται, πάντως, εξαιρετικά δύσκολη με δεδομένη την κατάσταση των ελεγκτικών Μονάδων και είναι ενδεικτικό ότι σε συνεννόηση με την τρόικα, χαμήλωσε ο πήχυς των προσδοκώμενων ελέγχων σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα.
Ο στόχος για τακτικούς ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις προσγειώνεται πλέον στους 176 για το πρώτο εξάμηνο (αντί 330) και για το σύνολο του έτους στους 596 (αντί 750).
Για προσωρινούς ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις αναθεωρείται στους 260 (αντί 350) στο πρώτο εξάμηνο και στους 680 (αντί 750) στο έτος.
Όσον αφορά στους ελέγχους στα άτομα μεγάλου πλούτου, ο στόχος είναι πλέον 280 έλεγχοι (αντί 1.200) έως τον Ιούλιο και 910 (αντί 2.600) στο σύνολο του έτους.
Αντιθέτως παραμένει αμετάβλητος ο στόχος των εσόδων από ληξιπρόθεσμες οφειλές και ήδη το υπουργείο Οικονομικών περιμένει με το δάκτυλο στη σκανδάλη όσους δεν ανταποκριθούν στη νέα ρύθμιση.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, 2.131.181 φορολογούμενοι δηλαδή το 93% του συνόλου των οφειλετών, χρωστά έως και 10.000 ευρώ και συνολικά 2,6 δισ. ευρώ. Στο στόχαστρο μπαίνουν κυρίως οι περίπου 25.000 οφειλέτες με χρέη πάνω από 100.000 ευρώ.
Επί του παρόντος, τα νέα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση της κατάταξης που αφορά στα φορολογικά βάρη.