Για αμοιβαία επικερδή συνεργασία έκανε λόγο ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε επιχειρηματικό φόρουμ στην Κίνα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Κινέζο Πρόεδρο, ο οποίος χαρακτήρισε επιτυχημένη την επίσκεψη.
Σε κοινό ανακοινωθέν κατέληξαν Κίνα και Ελλάδα στο οποίο εκφράζεται η πρόθεση των δύο κυβερνήσεων να προωθήσουν ακόμη περισσότερο τη διμερή εμπορική συνεργασία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κινέζος Πρόεδρος που συναντήθηκε σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό χαρακτήρισε την επίσκεψη επιτυχημένη αναφερόμενος στις συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ των δύο πλευρών.
Το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος αναφέρει μεταξύ άλλων: "Η Ελλάδα καλωσορίζει και χαιρετίζει τη συμμετοχή κινεζκών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και δηλώνει την πρόθεσή της να παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις και υποστήριξη. Τα δύο μέρη αντιτίθενται σε κάθε μορφής προστατευτισμό ως προς το εμπόριο και τις επενδύσεις. Η κινεζική πλευρά ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις της να εισάγουν περισσότερα ελληνικά ανώτερα προϊόντα βάσει των αναγκών της αγοράς".
Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε στο Ελληνοκινεζικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, που οργάνωσε το Invest in Greece και αναφέρθηκε εκτενώς στις 28 αποκρατικοποιήσεις που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας μάλιστα πως και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ θα ολοκληρωθεί σύντομα.
Από το ίδιο βήμα ο πρωθυπουργός δήλωσε και πάλι πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει πύλη για επενδύσεις μεταξύ Κίνας και Ευρώπης, και τόνισε: "Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει αρκετός χώρος για να διευρύνουμε περαιτέρω τις οικονομικές μας σχέσεις. Η επίσκεψη αυτή ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να εργαστούμε μαζί και σηματοδοτεί την έναρξη μιας γερής συνεργασίας, που θα αποφ΄ρει απτά, σημαντικά αποτελέσματα προς όφελος και των δύο πλευρών. Βγαίνουμε πραγματικά κερδισμένοι και οι δύο.
Οι Κινεζικές εταιρείες μπορούν να βρουν πολλά πλεονεκτήματα στην Ελλάδα: Τη στρατηγική μας θέση που αποτελεί 'πύλη' σε μια ευρύτερη αγορά τριών ηπείρων. Τη συμμετοχή μας στην ΕΕ και την ευρωζώνη. Τις σύγχρονες υποδομές και τα δίκτυα. Το πολύ καλά καταρτισμένο, έμπειρο, ικανό και πολύγλωσσο εργατικό δυναμικό που είναι και το μεγαλύτερό μας ατού".
Η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο και με τα αποτελέσματα που επιδεικνύει πείθει ολοένα και περισσότερο ότι μπορεί να αποτελέσει ένα αληθινό παράδειγμα επιτυχίας. Τα σενάρια εξόδου έχουν σταματήσει, είπε ο κ. Σαμαράς και τόνισε: "Η Ελλάδα είναι δεμένη στην Ευρωζώνη και αυτό είναι δεδομένο. Τελεία".
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έκανε εκ νέου αναφορά στη γραφειοκρατία, σημειώνοντας ότι η χώρα αντικαθιστά τα γραφειοκρατικά προβλήματα στρώνοντας "κόκκινο χαλί" στους υποψήφιους επενδυτές, κάνοντας λογοπαίγνιο με τους όρους "red-tape" και "red-carpet".
"Προχωράμε από μια γραφειοκρατική προσέγγιση με πολλά προβλήματα σε μια πιο ευπρόσδεκτη προσέγγιση του επενδυτή. Εφαρμόζουμε καινοτόμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να μετατρέψουμε την ελληνική οικονομία σε μια ανταγωνιστική εξωστρεφή και φιλο-επενδυτική οικονομία κι έτσι να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες και θέσεις εργασίας", είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο ίδιος αναφερόμενος και στην πολιτική κατάσταση στη χώρα μας υπογράμμισε πως η τρικομματική κυβέρνηση είναι σταθερή και αποφασισμένη για τις μεταρρυθμίσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η κυβέρνηση συνεργασίας που στηρίζεται από τρία πολιτικά κόμματα διαφορετικής ιδεολογίας είναι απολύτως σταθερή και απέδειξε ότι μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα. Ταυτοχρόνως παρά την επίπονη λιτότητα και τα σκληρά μέτρα που είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε σε ορισμένες περιπτώσεις οι Έλληνες υπομένουν τις θυσίες γνωρίζοντας πλήρως ότι σχεδόν τα έχουμε καταφέρει".
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Πεκίνο με εκπροσώπους τριών κινεζικών τραπεζών, της Cosco – που δραστηριοποιείται στο λιμάνι του Πειραιά – αλλά και άλλων οκτώ επιχειρήσεων που έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε αεροδρόμια και real estate.
Ο Αντώνης Σαμαράς μετέβη σήμερα στη Σανγκάη, όπου θα έχει συναντήσεις με επιχειρηματίες και θα μιλήσει σε επιχειρηματικό φόρουμ.