Πρόταση νόμου για την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης εργαζομένων στις απεργίες καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε προαναγγείλει μετά και τις εξελίξεις με την απόφαση για κινητοποίηση από την ΟΛΜΕ και τη σφοδρή αντιπαράθεση των συνδικαλιστών με την κυβέρνηση.
Πρόταση νόμου για την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης εργαζομένων στις απεργίες καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε προαναγγείλει μετά και τις εξελίξεις με την απόφαση για κινητοποίηση από την ΟΛΜΕ και τη σφοδρή αντιπαράθεση των συνδικαλιστών με την κυβέρνηση.
Στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης, η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει ότι "η πολιτική επιστράτευση απεργών είναι μέτρο καθαρά αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό, αφού παρεμποδίζει ανεπίτρεπτα την άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου εργασιακού δικαιώματος για απεργία".
Παράλληλα, αναφέρεται ότι "η προφανώς παράνομη και αντισυνταγματική διεύρυνση των περιπτώσεων επίταξης υπηρεσιών (και μάλιστα απεργών), όταν διεξάγεται ταξική και συνδικαλιστική πάλη εντός των θεσμών της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και προοιωνίζεται ενδεχόμενη νίκη των εργαζομένων, καταργεί τη δημοκρατική νομιμότητα και το κατοχυρωμένο συνταγματικά δικαίωμα της απεργίας".
Στην αιτιολογική έκθεση ασκείται και κριτική στον πρωθυπουργό με αφορμή την "προληπτική επιστράτευση" των καθηγητών. "Εισάγει νέο είδος εκτροπής από τη συνταγματική νομιμότητα" αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: "Ο παράνομος καταναγκασμός σε εργασία συνιστά νέο 'ποιοτικό' άλμα στον κατήφορο του αυταρχισμού, που οι μνημονιακές κυβερνήσεις επιβάλλουν ως τρόπο συνήθους διακυβέρνησης".
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά, μάλιστα, η πρόταση να έχει "αναδρομική ισχύ, ώστε να παύσουν να ισχύουν οι πρωθυπουργικές αποφάσεις του τελευταίου 8μήνου για τις πολιτικές επιστρατεύσεις εκπαιδευτικών, ναυτεργατών και εργαζομένων στις σταθερές συγκοινωνίες και καλεί κόμματα και βουλευτές να υποστηρίξουν την παρούσα πρόταση νόμου.
Στο μεταξύ, το πρωί της Παρασκευής, αναφερόμενος από το βήμα της Βουλής στο μέτρο της επιστράτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για "άθλιο θεσμό που μας έχει μείνει από την εποχή της δικτατορίας", επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την επιστράτευση των καθηγητών και δήλωσε ότι είναι η τελευταία που ανέχεται, ενώ είπε πως ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα κριθούν από τη στάση που θα τηρήσουν αναφορικά με την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ περί κατάργησης.
"Μια κοινωνία δεν μπορεί να λειτουργήσει με εκβιασμούς και επιστρατεύσεις. Λέμε 'ως εδώ με την τρομοκρατία' απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, λέμε ότι αυτή η τρίτη συνεχόμενη πολιτική επιστράτευση θα είναι η τελευταία, είτε ψηφίσουν είτε δεν ψηφίσουν εδώ. Εμείς δεν πρόκειται να ανεχθούμε να συνεχίζεται αυτή η φάμπρικα" τόνισε.
Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλε μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πολιτικοποιήσει στο μέγιστο τους αγώνες των εργαζομένων μπαίνοντας στην πρώτη γραμμή, λέγοντας:
"Έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς και τους εργαζόμενους και όχι να τους στείλουμε σαν Ιφιγένειες στη σφαγή. Δεν θα επιλέξει η κυβέρνηση την ημέρα και την ώρα της σύγκρουσης. Θα προστατεύσουμε τους αγώνες. Σεβόμαστε την αυτονομία του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος. Όμως, αυτό δεν είναι προειδοποίηση, αλλά ενημέρωση με αίσθηση ευθύνης ότι από εδώ και στο εξής θα υπερασπιστούμε με όλα τα μέσα -μέσα που μας δίνει το Σύνταγμα και οι δημοκρατικές παραδόσεις του τόπου- τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα και το συνταγματικό τους δικαίωμα να απεργούν, να αγωνίζονται και να διεκδικούν".
"Η επόμενη σύγκρουση και απεργία -πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας- δεν θα έχει μπροστά συνδικαλιστές, θα είναι πολιτική απεργία και θα έχει μπροστά τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, αν πράγματι αισθάνονται ότι είναι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, για να υπερασπιστούν τα κοινωνικά δικαιώματα και το Σύνταγμα".