Ελπίδες ότι η Κίνα θα επενδύσει στην Ελλάδα, ενισχύοντας έτσι την προσπάθεια εξόδου από την κρίση, δημιουργούν στην ελληνική πλευρά η θερμή υποδοχή της οποίας έτυχε ο Αντώνης Σαμαράς στο Πεκίνο και το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από κινεζικής πλευράς για τις αποκρατικοποιήσεις στη χώρα μας. Το Πεκίνο, πάντως, ζητά καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.
Ελπίδες ότι η Κίνα θα επενδύσει στην Ελλάδα, ενισχύοντας έτσι την προσπάθεια εξόδου από την κρίση, δημιουργούν στην ελληνική πλευρά η θερμή υποδοχή της οποίας έτυχε ο Αντώνης Σαμαράς στο Πεκίνο και το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από κινεζικής πλευράς για τις αποκρατικοποιήσεις στη χώρα μας.
Στη συνάντηση που είχε ο Αντώνης Σαμαράς με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ συζητήθηκε αναλυτικά το ενδιαφέρον της Κίνας για:
Την αποκρατικοποίηση του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος"
Την κατασκευή του συγχρηματοδοτούμενου αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης
Την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και
Την επέκταση της δραστηριότητας της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.
Μετά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, μάλιστα, ανώτερη κυβερνητική πηγή έλεγε ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει τη δυνατότητα να μπει στα σχέδια της Κίνας.
Οι Κινέζοι επιθυμούν επίσης να ενισχύσουν τις διμερείς συναλλαγές, με στόχο από τα 4,2 δισ. δολάρια σήμερα να φτάσουν στα 8 δισ. το 2015, βάζουν όμως ως όρο την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Σαμαράς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό κινεζικό δίκτυο. Εκεί ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα θα δώσει απάντηση στα γραφειοκρατικά προβλήματα, στρώνοντας "κόκκινο χαλί" στις επενδύσεις, σ' ένα λογοπαίγνιο με τους όρους "red tape" και "red carpet".
"Αν μπορέσουμε να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις, αλλά και ελληνικές στη χώρα, αν απαλλάξουμε τον επενδυτή από τη γραφειοκρατία και του προσφέρουμε ευπρόσδεκτη μεταχείριση, τότε η Ελλάδα είναι εκεί για όλους" ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Πεκίνο, όπου έγινε δεκτός με κανονιοβολισμούς, ο κ. Σαμαράς παρακολούθησε το πρωί την παρουσίαση της σειράς ντοκιμαντέρ "Glamorous Greece" που θα προβληθεί στο CCTV, το μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας, ενώ το απόγευμα μίλησε σε φοιτητές και ακαδημαϊκούς στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, όπου χαιρέτισε τους Κινέζους στη γλώσσα τους.
Από το βήμα αυτό, ο Έλληνας πρωθυπουργός περιέγραψε με αισιόδοξους τόνους την προοπτική της Ελλάδας, μετά την επώδυνη -όπως είπε- δημοσιονομική προσαρμογή. Έστειλε μήνυμα ότι η Ελλάδα κάνει ένα θεαματικό "come back" και κερδίζει το εθνικό στοίχημα και κάλεσε, μάλιστα, την Κίνα να συμμετάσχει στο ελληνικό "success story".
"Σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε πριν από έναν χρόνο, όλοι πλέον αναγνωρίζουν την επιτυχία της Ελλάδας σε σχέση με την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ένα πολύ δύσκολο και επώδυνο πρόγραμμα. Η Ελλάδα επαινείται από τις ευρωπαϊκές αρχές και τον διεθνή Τύπο για την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει σε τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Εχουμε διανύσει πλέον πολύ περισσότερο από τον μισό δρόμο για μια πραγματική επαναφορά" τόνισε ο κ. Σαμαράς.
Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η ανεργία είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας μας, καθώς φθάνει στο 27%. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, βλέποντας τους δείκτες αυτούς, ο όρος 'απασχόληση' είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεται όταν ξυπνάει. Στο σημείο αυτό, εξήρε το ρόλο της Cosco που μέσα στην κρίση δημιούργησε και διατήρησε 1.000 θέσεις εργασίας και ζήτησε επενδύσεις.
Ο κ. Σαμαράς, μάλιστα, φρόντισε να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα είναι στην ουσία η φυσική πύλη προς την Κίνα για σύνδεση με Ευρώπη. "Ξέρω ότι η Κίνα μπορεί όντως να βοηθήσει. Επεκτείνεστε σε όλο τον κόσμο. Είμαστε στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, είμαστε στην άκρη της Ευρώπης, είμαστε τα σύνορα της Ευρώπης" επισήμανε.
Στο περιθώριο της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών στο Πεκίνο υπεγράφησαν σειρά συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας σε τομείς που αφορούν μεταξύ άλλων στις μεταφορές, τις υποδομές και τα δίκτυα, που υπόσχονται θέσεις εργασίας. Συμφωνήθηκε, δε, ότι ενδεχόμενη συμμετοχή της Κίνας στις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις θα "τρέξει" μέσα από την Κινεζική Τράπεζα Ανάπτυξης που έχει διαθέσιμα ύψους 1 τρισ. δολαρίων.
Αύριο, ο πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και θα του μεταφέρει πρόσκληση του Κάρολου Παπούλια να επισκεφθεί την Αθήνα.
Δείτε στιγμιότυπα από την επίσκεψη Σαμαρά στο Πεκίνο