Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να συναντήσει τον πρόεδρο της χώρας, Ιλχάμ Αλίγιεφ, και να υποστηρίξει την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου TAP έναντι του Nabucco West.
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να συναντήσει τον πρόεδρο της χώρας, Ιλχάμ Αλίγιεφ, και να υποστηρίξει την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου TAP έναντι του Nabucco West.
Στις συνομιλίες, ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, είχε γνωρίσει τον πατέρα του σημερινού προέδρου και ιστορικό ηγέτη της χώρας Χειντάρ Αλίγιεφ ενώ δεσμεύτηκε πως θα πραγματοποιήσει στο μέλλον και επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν.
Η συνάντηση κράτησε περισσότερο από το αναμενόμενο ενώ ο κ. Σαμαράς μετέφερε πρόσκληση του Κάρολου Παπούλια στον Αζέρο πρόεδρο να επισκεφθεί την Αθήνα.
Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης ο Έλληνας πρωθυπουργός παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Αζέρος Πρόεδρος ενώ κατά την ολιγόωρη επίσκεψή του στο Μπακού ο κ. Σαμαράς ξεναγήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο και στο μουσείο της πόλης.
Αναφορικά με τον αγωγό, εφόσον προχωρήσει ο TAP θα ξεκινάει από το Αζερμπαϊτζάν, θα περνάει από την Τουρκία μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων, θα διασχίζει τη βόρειο Ελλάδα, θα διέρχεται από την Αλβανία και θα καταλήγει στην Ιταλία.
Αντίθετα, ο Nabucco West θα περνάει από την Τουρκία στην Βουλγαρία, θα διασχίζει την Ρουμανία και θα καταλήγει στην Αυστρία.
Εντός του Ιουνίου η κοινοπραξία που διαχειρίζεται το κοίτασμα στην Κασπία Θάλασσα θα αποφασίσει εάν θα είναι ο TAP ή ο Nabucco West που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Η ελληνική πλευρά επικαλέστηκε το χαμηλότερο κόστος κατασκευής του TAP καθώς έχει μικρότερο μήκος κατά 400 χιλιόμετρα αλλά και την δυνατότητα να επεκτείνει την μεταφορική του δυνατότητα που σύμφωνα με τα σχέδια φθάνει στα 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο. Επίσης, θα έχουν ανάμειξη μόνο τρεις χώρες. Τα οφέλη για την Ελλάδα θα είναι 18 δισ. ευρώ προστιθέμενης αξίας στην εγχώρια παραγωγή, ενώ θα δημιουργηθούν 4.800 θέσεις εργασίας κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Η κυβέρνηση επιχειρηματολόγησε επίσης λέγοντας ότι ο αγωγός TAP θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως αντίβαρο αναφορικά με την σχέση της με την Τουρκία, με την οποία συνεργάζεται ήδη στο πλαίσιο λειτουργίας αγωγού φυσικού αερίου.
Η ενέργεια θα τεθεί στην ατζέντα της συνόδου κορυφής της ΕΕ ενώ την ερχόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσουν οι ηγέτες των χωρών μελών με θέμα την ενεργειακή επάρκεια και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση από τρίτες χώρες.
Μιλώντας χθες στη Σαγκάη, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από τους Κινέζους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα επικαλούμενος τη νομισματική σταθερότητα στη χώρα αλλά και την πολιτική σταθερότητα της κυβέρνησης.
Παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων καθώς οι Κινέζοι έδειξαν στη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα έντονο ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για το Ελ. Βενιζέλος, για τα περιφερειακά αεροδρόμια και για το λιμάνι του Πειραιά.