Ενδοκυβερνητικό... "βραχυκύκλωμα" προκαλεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, καθώς στη ΝΔ δείχνουν να μην βιάζονται για την κατάθεσή του και εγείρουν ενστάσεις επί διατάξεών του, την ώρα που ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζητούν την άμεση προώθησή του. Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει η "φαρσοκωμωδία" με το εν λόγω νομοσχέδιο.
Ενδοκυβερνητικό… "βραχυκύκλωμα" προκαλεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, καθώς στη ΝΔ δείχνουν να μην βιάζονται για την κατάθεσή του και εγείρουν ενστάσεις επί διατάξεών του, την ώρα που ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζητούν την άμεση προώθησή του.
Αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, με επικεφαλής τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Γιάννη Μανιάτη, είχε σήμερα συνάντηση για το θέμα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.
Σε δήλωσή του αμέσως μετά, ο κ. Ρουπακιώτης τόνισε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι αυτό το νομοσχέδιο να προωθηθεί προς τη Βουλή στη βάση της τήρησης της διαδικασίας. "Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, η θεσμική επιλογή ανήκει σε άλλους" είπε ο κ. Ρουπακιώτης.
Αυτή η επιμονή του υπουργού Δικαιοσύνης να προωθήσει το νομοσχέδιο στη Βουλή προκαλεί έντονο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στο εσωτερικό του κόμματος της ΝΔ, η οποία πάντως επισήμως δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι παρά τα λεγόμενα του Αντώνη Ρουπακιώτη, το νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί επισήμως και ότι σχέδιο που έχει καταθέσει ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν φέρει τις υπογραφές συναρμοδίων υπουργών.
Χωρίς να λείπουν και οι φωνές υπέρ της αντικατάστασης του ν/σ, κάποιοι εκ των συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά εκτιμούν ότι με τις απαγορευτικές διατάξεις που περιλαμβάνει αυτό και που στον πυρήνα τους στρέφονται κατά της Χρυσής Αυγής, η Χρυσή Αυγή αναγορεύεται σε μοναδικό αντισυστημικό παίκτη, καθώς και ότι αυτό το δίκτυο των απαγορεύσεων και της ποινικοποίησης αντί να τη συρρικνώσει, τελικά μπορεί να την οδηγήσει σε ενίσχυση. Στο σημείο αυτό, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η κείμενη νομοθεσία καλύπτει πήρως τα όσα επιχειρεί να εισαγάγει το νομοσχέδιο και ότι τα επιπλέον που εισάγει, μάλλον προβλήματα θα δημιουργήσουν.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Μανιάτης δήλωσε σήμερα μετά την επίσκεψη στον υπουργό Δικαιοσύνης ότι "σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες δεν χωρούν τεχνητά και ανιστόρητα δίπολα, όπως πολλές φορές βλέπουμε να αναπτύσσονται μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ" και πρόσθεσε: "Αντίθετα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στον κοινό αντίπαλο, που είναι η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και η βία σε βάρος όλων των πολιτών, και όλης της κοινωνίας".
Σε δική της ανακοίνωση, η ΔΗΜΑΡ σημειώνει ότι "είναι πλέον σαφές ότι πρέπει να υψωθεί ένα τείχος απέναντι στη Χρυσή Αυγή" και συμπληρώνει πως "στην κατεύθυνση αυτή αποτελεί επιτακτική δημοκρατική ανάγκη η προώθηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου".
Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει η "φαρσοκωμωδία" με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Όπως αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, το νομοσχέδιο "κατατέθηκε για να αποσυρθεί και μετά να ξανακατεθεί, για να παραπεμφθεί εν συνεχεία στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και μετά ίσως κάπου, κάπως, κάποτε, να το ξαναδούμε…". "Η κυβερνητική φαρσοκωμωδία με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο αναδεικνύει το πλήρες χάος στο οποίο έχει περιέλθει η κυβερνητική λειτουργία" προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κι ενώ τα κόμματα ερίζουν για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, οι προκλητικές δηλώσεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής εναντίον των πολιτικών και του πολιτικού συστήματος εντείνονται, με τελευταίο δείγμα το πρωτοφανές υβρεολόγιο κατά βουλευτών από τον Χρήστο Παππά.