Σε ποσοστό 39,4% ανέρχεται η ανασφάλιστη εργασία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Καταγράφεται, πάντως, και μια μεταστροφή του κλίματος στην αγορά εργασίας, με αύξηση των προσλήψεων και των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης.
Σε ποσοστό 39,4% ανέρχεται η ανασφάλιστη εργασία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων που πραγματοποίησε το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
Πιο συγκεκριμένα, ελέγχθηκαν 17.189 επιχειρήσεις όπου εντοπίσθηκαν 6.765 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 2.600 είναι αλλοδαποί και οι 4.165 ημεδαποί.
Από τα στοιχεία του ΣΕΠΕ προκύπτει ότι συνεχίζεται η αναπροσαρμογή των μισθολογικών επιπέδων με ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις. Ειδικότερα, μέσω ατομικών συμβάσεων προκύπτει μεσοσταθμικό ποσοστό μείωσης μισθών 20,14% και μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων μείωση 14,69%.
Τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας, πάντως, αποτυπώνουν και μια μεταστροφή του κλίματος στην αγορά εργασίας, με αύξηση των προσλήψεων (από 104.689 το α' τρίμηνο του 2012 σε 112.843 το α' τρίμηνο του 2013), αλλά και των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο πρώτο τρίμηνο καταγράφεται αύξηση 19,25% σε προσλήψεις πλήρους απασχόλησης και ταυτόχρονα μείωση κατά 23,37% προσλήψεων ελαστικής εργασίας.
Με στόχο να πατάξει τη "μαύρη εργασία" και να περιορίσει την εισφοροδιαφυγή, που πλήττει τα ασφαλιστικά ταμεία, το υπουργείο Εργασίας έδωσε εντολή για σαρωτικούς ελέγχους σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, όπου το φαινόμενο… ανθεί.
Στο στόχαστρο των ελεγκτών βρίσκονται όλες οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, από ξενοδοχεία και εστιατόρια μέχρι νυχτερινά κέντρα και μπαρ.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης χαρακτήρισε οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα την ανασφάλιστη εργασία. "Ας καταλάβουν όλοι ότι φαινόμενα αδήλωτης εργασίας και εισφοροδιαφυγής δεν συνιστούν μία τυπική παράβαση, αλλά κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα. Και ως τέτοια θα αντιμετωπίζονται" τόνισε.
Είναι ενδεικτικό της ζημίας που προκαλείται στα ταμεία από την εισφοροδιαφυγή ότι μόνο στο ΙΚΑ εκτιμάται ότι η απώλεια εσόδων θα φτασει φέτος τα 6,5 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, με βάση τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους υπολογίζεται ότι τα ασφαλιστικά ταμεία, από τα 15,3 δισ. κρατικής επιχορήγησης έχουν εισπράξει μέσα στο 1ο τετράμηνο τα 4,7 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το ΙΚΑ εισέπραξε περίπου το 43% της κρατικής επιχορήγησης, δηλαδή από τα 2,5 δισ. ευρώ το 1,08 δισ.
Με δήλωσή του στο MEGA, ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος εκτιμά ότι τα έσοδα του Ιδρύματος κατά μέσο όρο σε μηνιαία βάση, έχουν σταθεροποιηθεί στα 850 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει -όπως λέει- κανένας κίνδυνος για την ομαλή καταβολή των συντάξεων, αφού εκτός από τις μηνιαίες εισφορές υπολογίζει ότι θα εισπράξει εφέτος τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.