Νέα αντιπαράθεση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ξέσπασε σήμερα καθώς η Συγγρού έδωσε στη δημοσιότητα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Βουλής στις 13/12/2011 όπου συζητείτο ο νόμος Παπαϊωάννου για τον ρατσισμό.
Νέα αντιπαράθεση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ξέσπασε σήμερα καθώς η Συγγρού έδωσε στη δημοσιότητα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Βουλής στις 13/12/2011 όπου συζητείτο ο νόμος Παπαϊωάννου για τον ρατσισμό.
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία, ο τότε ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Μουλόπουλος, είχε αναφέρει πως το πρόβλημα στη χώρα δεν είναι ο ρατσιστικός λόγος αλλά η ρατσιστική βία, τονίζοντας μάλιστα πως οι διατάξεις του ποινικού δικαίου είναι επαρκής για να τιμωρήσουν τέτοιου είδους πράξεις.
Μάλιστα στην εισήγησή του τότε ο κ. Μουλόπουλος είχε πει με βάση τα πρακτικά που έδωσε στη δημοσιότητα η ΝΔ: "Το STOP, στον αντισημιτισμό, στο ρατσισμό, στην ξενοφοβία, σε εγκλήματα πολέμου και στις γενοκτονίες, δεν περνάνε μέσα από ειδικούς νόμους και μέσα από έκτακτους νόμους. Οι διατάξεις του ποινικού δικαίου, πιστεύω ότι είναι επαρκής, για να τιμωρήσουν αυτές τις πράξεις".
Στην ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ "υποκριτές" και τους καλεί να επιλέξουν αν συντάσσονται με την άποψη που διατυπώθηκε τότε – που όπως αναφέρει η ΝΔ ομοιάζει με εκείνη που διατυπώνει η Συγγρού για το παρόν νομοσχέδιο – ή έχουν αλλάξει οι απόψεις τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με ανακοίνωσή του στη Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας της πως "στρώνει το χαλί για την άνοδο της Χρυσής Αυγής" και τονίζει αναφορικά με τις θέσεις του για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο: "Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ήταν και είναι σαφής: είναι απαραίτητη η θέσπιση και η εφαρμογή ενός αυστηρού νομοθετικού πλαισίου που θα δρα απαγορευτικά στη ρατσιστική βία και θα βάλει τέλος στην ασυλία των εγκλημάτων εις βάρος των μεταναστών.
Την ίδια στιγμή, διαχωρίζουμε την προπαγάνδιση και την προπαρασκευή του εγκλήματος από τη διακίνηση ακόμα και των πιο αποκρουστικών ιδεών, με το δεδομένο ότι είναι εξόχως επικίνδυνος ο περιορισμός στην ελευθερία της έκφρασης. Είναι, επίσης, αυτονόητο ότι από μόνο του το οποιοδήποτε νομοθετικό πλαίσιο δεν μπορεί να απαντήσει στο ρατσισμό, αν δεν συνοδεύεται από την καταπολέμηση των γενεσιουργών, κοινωνικών και οικονομικών αιτιών του".
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί τη ΝΔ να ενημερώσει τον υπουργό Δικαιοσύνης για τις προθέσεις της και καταλήγει: "Η υποκρισία έχει και τα όριά της".
Στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, δήλωσε για το θέμα: "Επειδή είμαστε τρία κόμματα πρέπει να το πάρουν τα κόμματα να το συζητήσουν. Να πάρεις τις υπογραφές από τους αρμόδιους υπουργούς, να έρθει για πρώτη διαβούλευση στη Βουλή και να ψηφιστεί. Έχει φύγει από τον υπουργό, είναι στα κόμματα και συζητείται, θα γίνουν οι τελευταίες παρατηρήσεις, θα πάρει τις υπογραφές των υπουργών και θα πάει στην αρμόδια επιτροπή και δεν έχουμε και κανένα πρόβλημα".
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για προσπάθεια ψηφοθηρίας μέσω του νομοσχεδίου λέγοντας: "Κλείνει το μάτι στην ατζέντα της Χρυσής Αυγής η ΝΔ διότι θεωρεί απολύτως λανθασμένα πως με αυτό τον τρόπο θα συγκρατήσει κάποιο κόσμο που έρχεται ή παραδοσιακά ανήκει στην ακροδεξιά να πάει στη Χρυσή Αυγή. Είναι μεγάλο λάθος".
Η παρουσία και η δράση της Χρυσής Αυγής δημιουργούν προβληματισμό και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενδεικτική είναι η αναφορά του State Department στην ετήσια έκθεσή του, στις θέσεις των χρυσαυγιτών.