Ουσιώδεις αλλαγές στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο φαίνεται πως επιθυμεί η Νέα Δημοκρατία κάτι που αναφέρουν και συνεργάτες του πρωθυπουργού, την ίδια στιγμή που οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι επιμένουν πως το νομοσχέδιο πρέπει να φτάσει άμεσα στη Βουλή.
Ουσιώδεις αλλαγές στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο φαίνεται πως επιθυμεί η Νέα Δημοκρατία κάτι που αναφέρουν και συνεργάτες του πρωθυπουργού, την ίδια στιγμή που οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι επιμένουν πως το νομοσχέδιο πρέπει να φτάσει άμεσα στη Βουλή.
Ο Φ. Κουβέλης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι δεν δικαιολογείται πολιτική διελκυστίνδα στο θέμα αυτό και τονίζει: "Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει το ρατσιστικό λόγο τον μισαλλόδοξο, τη ρατσιστική βία και πράξη, είναι και υποχρέωση της χώρας μας να βρει την παρουσία του στο θεσμικό πολιτικό μας σύστημα. Αλλά πέρα από αυτό, η Δημοκρατία πέρα από την ανοχή έχει και κανόνες. Και αυτοί οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους".
Στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, δήλωσε για το θέμα: "Επειδή είμαστε τρία κόμματα πρέπει να το πάρουν τα κόμματα να το συζητήσουν. Να πάρεις τις υπογραφές από τους αρμόδιους υπουργούς, να έρθει για πρώτη διαβούλευση στη Βουλή και να ψηφιστεί. Έχει φύγει από τον υπουργό, είναι στα κόμματα και συζητείται, θα γίνουν οι τελευταίες παρατηρήσεις, θα πάρει τις υπογραφές των υπουργών και θα πάει στην αρμόδια επιτροπή και δεν έχουμε και κανένα πρόβλημα".
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για προσπάθεια ψηφοθηρίας μέσω του νομοσχεδίου λέγοντας: "Κλείνει το μάτι στην ατζέντα της Χρυσής Αυγής η ΝΔ διότι θεωρεί απολύτως λανθασμένα πως με αυτό τον τρόπο θα συγκρατήσει κάποιο κόσμο που έρχεται ή παραδοσιακά ανήκει στην ακροδεξιά να πάει στη Χρυσή Αυγή. Είναι μεγάλο λάθος".
Η παρουσία και η δράση της Χρυσής Αυγής δημιουργούν προβληματισμό και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενδεικτική είναι η αναφορά του State Department στην ετήσια έκθεσή του, στις θέσεις των χρυσαυγιτών.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ρ/σ Alpha 98,9 δήλωσε για το θέμα του νομοσχεδίου: "Ένας πολιτικός που ενέχεται σε ρατσιστική βία θα πρέπει να χάνει τα πολιτικά του δικαιώματα, ουδεμία αντίρρηση. Όποιος ενέχεται σε περιπτώσεις ρατσιστικής βίας να τιμωρείται . Αν μιλάμε όμως για την καθιέρωση του εγκλήματος γνώμης, εγώ δεν θα το ψηφίσω και δεν νομίζω ότι θα ψηφίσει κανένας από τη ΝΔ".
Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Πανούσης, υπογράμμισε μιλώντας στον ρ/σ "Βήμα fm": "Αυτά τα νομοσχέδια μπορείς να τα διαβάσεις και ανάποδα. Κάποιοι να λένε για τα εγκλήματα του ναζισμού και κάποιοι για τα εγκλήματα του σταλινισμού. Θέλει λοιπόν πολλή προσοχή στη διατύπωση εφόσον θέλουμε να ξεφύγουμε από το γενικό πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και να πάμε σε άλλα πράγματα, όπως ο εγκωμιασμός κτλ. Χρειάζεται (ένα τέτοιο νομοσχέδιο), αλλά με λίγη προσοχή για να μην μας γυρίσει ανάποδα".
Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει σε ανακοίνωσή του: "Στηρίζουμε την πρωτοβουλία Ρουπακιώτη, η οποία βασίζεται στα προηγούμενα σχέδια του ΠΑΣΟΚ, και πιέζουμε για την όσο το δυνατό πιο γρήγορη ψήφισή του".
Από την πλευρά του το ΚΚΕ τονίζει: "Για άλλη μια φορά επισημαίνουμε το γεγονός ότι το νομοσχέδιο αυτό, με βάση τις δηλώσεις, ενσωματώνει απόφαση της ΕΕ, που αποτελεί προπομπό για κατασταλτικά μέτρα ενάντια στους πιο συνεπείς αντιπάλους της φασιστικής και ρατσιστικής ιδεολογίας".