Στις ευρωπαϊκές καλένδες παρέπεμψαν το θέμα της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών – μελών με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Διευρυμένη συζήτηση για την ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ.
Από απροθυμία για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών – μελών με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής χαρακτηρίστηκε η σύνοδος κορυφής που έγινε σήμερα στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι χαρακτήρισε την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ζήτημα δικαιοσύνης και αξιοπιστίας οι ηγέτες δεν βρήκαν κοινό τόπο και παρέπεμψαν το θέμα στις ευρωπαϊκές καλένδες.
Η Γερμανίδα καγκελάριος πάντως δείχνει την επιμονή της στο θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και μετά τη σύνοδο τόνισε: "Στη σύνοδο G 8 στο Λονδίνο θα παίξει το θέμα αυτό κεντρικό ρόλο. Εκεί θα συζητηθούν οι φορολογικοί παράδεισοι αλλά και ένα παγκόσμιο πλαίσιο, που ασχολείται με τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της αποφυγής φορολόγησης. Αυτό φυσικά θα επηρεάσει πάρα πολύ το θέμα της καταβολής φόρων από τις μεγάλες επιχειρήσεις στο μέλλον. Θα εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ώστε οι επιχειρήσεις να πληρώνουν περισσότερα για φόρους εκεί όπου έχουν την έδρα τους. Αλλά όλο αυτό, βέβαια, προϋποθέτει τη μάχη κατά των φορολογικών παραδείσων. Πιστεύω ότι η ΕΕ εν προκειμένω μπορεί να δώσει το καλό παράδειγμα και να πάει με αυτοπεποίθηση στις επόμενες συνόδους".
Είναι χαρακτηριστικό πως ο στόχος που είχε θέσει ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών από το 2015 φαίνεται πως απομακρύνεται κατά πολύ. Την ίδια στιγμή πάντως η Κομισιόν συνεχίζει της διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνιών για άντληση στοιχείων με την Ελβετία, την Ανδόρα, το Μονακό, το Σαν Μαρίνο και το Λίχτενστάιν.
Συζήτησαν και για την ενέργεια
Οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν όμως και για τα ενεργειακά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ένωση και όπως τόνισαν οι Ρομπάι και Μπαρόζο πρέπει να μειωθεί η εξάρτηση από εισαγωγές ενέργειας και υπογράμμισαν πως τα ευρωπαϊκά δίκτυα πρέπει να συνδεθούν.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας στην εισήγησή του στη σύνοδο είπε για το θέμα: "Όσον αφορά στη διαφοροποίηση των πηγών, προμήθειας ενεργειακών πόρων, θα ήθελα να υπογραμμίσω Η ελληνική πλευρά όπως φαίνεται κατάφερε να υπάρξει φωτογραφική σχεδόν αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων την έρευνα και την ανάπτυξη των εγχώριων ενεργειακών πόρων μέσα στην Ευρώπη, χερσαίων και θαλάσσιων. Και θα ήθελα να ζητήσω να γίνει αυτή η διευκρίνιση – προσθήκη στο κείμενο των συμπερασμάτων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά και για την Κύπρο διότι υπάρχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις ότι η Ελλάδα διαθέτει – πιθανότατα σημαντικούς – ενεργειακούς πόρους. Όπως η Κύπρος που τις έχει αποκαλύψει ήδη και προχωρά στην αξιοποίησή τους".
Ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της κατασκευής του αγωγού TAP υποστηριζόμενος από τον Ιταλό ομόλογό του, ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.