Το παράδειγμα της Ιρλανδίας που μετέτρεψε την κρίση σε επιτυχία εξήρε ο Αντώνης Σαμαράς στις δηλώσεις του μετά την συνάντησή του με τον ομόλογό του, Έντα Κένι, στο μέγαρο Μαξίμου.
Το παράδειγμα της Ιρλανδίας που μετέτρεψε την κρίση σε επιτυχία εξήρε ο Αντώνης Σαμαράς στις δηλώσεις του μετά την συνάντησή του με τον ομόλογό του, Έντα Κένι, στο μέγαρο Μαξίμου.
"Με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές όπως είπα και πριν πέτυχε το υπόδειγμα της Ιρλανδίας. Εμένα είναι διακηρυγμένος στόχος μου εδώ και πολλά χρόνια, αυτό παλεύω, ξέρετε ότι θέλω τον ενιαίο φόρο, το λεγόμενο flat rate tax, του 15%. Μόλις το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά μας, και όσο πιάνουμε τους στόχους μας, τόσο πιο κοντά έρχεται αυτή η στιγμή, όσο ξεπερνάμε τους στόχους μας, θα υπάρξει πρόοδος σε αυτό τον τομέα, ελπίζω να το ξεκινήσουμε, το νέο αυτό σύστημα το φορολογικό για την Ελλάδα, και πιστεύω πραγματικά ότι αυτό θα δημιουργήσει άμεσες θετικές επιπτώσεις που ελπίζω και πάλι το λέω να ξεκινήσουν πολύ σύντομα μόλις καλυτερεύσουν τα δημοσιονομικά μας", είπε ο κ. Σαμαράς.
Όπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, στο τέλος του χρόνου η ανταγωνιστικότητα της χώρας θα είναι κατά 3,9% αυξημένη σε σχέση με αυτή του 2000. Για το ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% είπε ότι έθεσε το θέμα στην ΕΕ με το επιχείρημα ότι δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι διαπιστώθηκαν πολλά κοινά σημεία ανάμεσα στις δυο χώρες και υπογράμμισε ότι σήμερα όλοι μιλούν για την επιστροφή της Ευρώπης και όχι για την κρίση της.
Σημείωσε ότι στην συζήτηση των δυο αντρών κυριάρχησε το θέμα της καταπολέμησης της ανεργίας των νέων αλλά και της φοροδιαφυγής και της αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων της Ευρώπης.
"Η ανεργία των νέων πρέπει να αντιμετωπιστεί σωστά, αυτό απαιτεί επενδύσεις, πρέπει να υπάρξουν ιδιωτικοποιήσεις και μάλιστα με επιτυχία. Αυτό κάνουμε ακριβώς. Εμείς μετατρέπουμε την Ελλάδα σε μια χώρα η οποία είναι ελκυστική για το επιχειρείν. Εμείς, αντί να έχουμε πολύ γραφειοκρατία για τους επενδυτές, δίνουμε ένα κόκκινο χαλί αντ' αυτού. Επιτρέπουμε σε κάθε σοβαρό επενδυτή, έναν επενδυτή ο οποίος θέλει να κάνει μια μακροχρόνια επένδυση στην Ελλάδα, θέλουμε να γνωρίζει ο επενδυτής ότι θα τον βοηθήσουμε και δεν θα του δημιουργήσουμε γραφειοκρατικά εμπόδια", υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.
Από την μεριά του, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον κ. Σαμαρά λέγοντας ότι στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ήταν η φωνή του ρεαλισμού και της προόδου και ότι κατάλαβε τις προκλήσεις που υπάρχουν από ευρωπαϊκής σκοπιάς.
Τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί η αίσθηση σταθερότητας στην Ελλάδα και ότι με την επίσκεψή του αποσκοπεί στο να δείξει την αλληλεγγύη του ιρλανδικού λαού, ο οποίος βρίσκεται επίσης σε μνημόνιο.
"Πως θα βγούμε από το μνημόνιο… Προβλέπουμε να το κάνουμε φέτος, έχουμε συζητήσει το θέμα με την τρόικα, θέλουμε να δούμε πως θα γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά προβλέπεται να βγούμε μέχρι το τέλος του έτους και νομίζω ότι είναι ένα παράδειγμα και για τις άλλες χώρες, ότι παρά τις δυσκολίες μπορεί κανείς να επιτύχει", τόνισε ο κ. Κένι.
Και πρόσθεσε: "Επειδή είχαμε αυτές τις συναντήσεις με την τρόικα, δημιουργήθηκε μια σχέση εμπιστοσύνης με την τρόικα, καταφέραμε λοιπόν να αλλάξουμε στοιχεία στο μνημόνιο, κάποιους όρους, γιατί αναγνώρισε η τρόικα ότι η ιρλανδική κυβέρνηση ο,τι λέει θα το τηρήσει. Θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, τις αποφάσεις τις φέρνουμε εις πέρας. Και έτσι λοιπόν ήταν δεκτικοί. Δέχθηκαν αλλαγές που εμείς προτείναμε που είχαν στόχο την πάταξη της ανεργίας και την δημιουργία θέσεων εργασίας. Αυτή είναι μια πρόκληση για όλες τις κυβερνήσεις στην ΕΕ".
Σημειώνεται ότι κατά την σύντομη επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Κένι θα συναντηθεί και με εκπροσώπους του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου.