Ως πρώτο στόχο της κυβέρνησης έθεσε την Πέμπτη ο Αντώνης Σαμαράς τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στην εστίαση, αλλά και τις επιχειρήσεις, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας.
Ως πρώτο στόχο της κυβέρνησης έθεσε την Πέμπτη ο Αντώνης Σαμαράς τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στην εστίαση, αλλά και τις επιχειρήσεις, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχθηκε θερμά τον Εντα Κένι στο Μέγαρο Μαξίμου και από τις συνομιλίες έγινε φανερό ότι η Ελλάδα επιχειρεί να βαδίσει στο δρόμο που χάραξε η Ιρλανδία, αφού μετά την εφαρμογή του Μνημονίου, η χώρα ετοιμάζεται να δανείζεται πλήρως από τις αγορές μέχρι το τέλος του χρόνου.
Βασική διαφορά ανάμεσα στις δύο οικονομίες, ωστόσο, παραμένουν οι φορολογικοί συντελεστές. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι πρώτος στόχος είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, με ζητούμενο να πέσει από από το 23% στο 13%, και βασικός στόχος παραμένει ο ενιαίος φόρος 15% στις επιχειρήσεις.
"Με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, όπως το είπα και πριν, πέτυχε η Ιρλανδία. Εμένα είναι διακηρυγμένος στόχος μου εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό παλεύω. Ξέρετε ότι θέλω τον ενιαίο φόρο, το λεγόμενο flat rate tax, 15%. Μόλις το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά μας και όσο πιάνουμε τους στόχους μας, τόσο πιο κοντά έρχεται αυτή η στιγμή" δήλωσε ο κ. Σαμαράς.
Στη συνάντηση των δύο ηγετών κυριάρχησε η συζήτηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ειδικά στους νέους. Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, ο Έλληνας πρωθυπουργός απηύθυνες προσκλητήριο για επενδύσεις ειδικά στους Έλληνες επιχειρηματίες, δηλώνοντας:
"Πιστεύω, πρώτα απ'όλα ότι η σωστή αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων απαιτεί επενδύσεις, απαιτεί ιδιωτικοποιήσεις, επιτυχείς διαδικασίες. Αυτό κάνουμε. Μετατρέπουμε την Ελλάδα σε φιλική προς επενδύσεις χώρα. Παρέχουμε, αντί γραφειοκρατικών διαδικασιών, κόκκινο χαλί προς τους επενδυτές. Δίνουμε την ευκαιρία σε κάθε σοβαρό επενδυτή που επιδιώκει μακροπρόθεσμη παρουσία στην Ελλάδα να ξέρει ότι θα είμαστε αρωγοί".
Από την πλευρά του, ο Έντα Κένι αναφέρθηκε στην πορεία της Ιρλανδίας προς την έξοδο από την κρίση, σημειώνοντας ότι η χώρα αναμένεται να βγει από το μνημόνιο "αργότερα φέτος". "Ο υπουργός Οικονομικών είναι σε συζητήσεις με την τρόικα και τους ομολόγους του για το πώς θα γίνει αυτό με τον καλύτερο τρόπο. Ο στόχος ήταν η έξοδος απ'αυτό φέτος ελπίζοντας να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες ότι παρά τις δυσκολίες η επιτυχία σε αυτόν τον τομέα είναι δυνατή" ανέφερε.
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός έδωσε και ψήφο εμπιστοσύνης στον Έλληνα ομόλογό του λέγοντας:
"Πρέπει να ομολογήσουμε ότι απ' την εκλογή του κι έπειτα ο πρωθυπουργός σας άλλαξε τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας φέρνοντας ένα αίσθημα ασφάλειας κι εμπιστοσύνης στην ελληνική πολιτική καθώς κάνετε κάθε δυνατή προσπάθεια σε εξαιρετικά δύσκολους καιρούς για πρόοδο προς ανάκαμψη για το λαό και τη χώρα σας".
Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση ετέθη σήμερα και στον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ο οποίος ωστόσο απέφυγε να δεσμευθεί για τα επόμενα βήματα.
"Δεν θα μπω σε τόση λεπτομέρεια. Είναι υποθετική ερώτηση. Αυτό που μπορώ, και πάλι, να πω είναι ότι προτεραιότητα τώρα έχει η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και τα μέτρα που το πρόγραμμα περιλαμβάνει. Εκεί επικεντρωνόμαστε" αρκέστηκε να πει ο κ. Ράις.