Νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει περιορισμούς σε διαδηλώσεις, κάτω των 200 ατόμων, ώστε να μην κλείνουν οι δρόμοι σε μεγάλες πόλεις, προωθεί ο Νίκος Δένδιας. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΓΣΕΕ εξέφρασαν την αντίθεσή τους ενώ ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι έμποροι της Αθήνας.
Νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει περιορισμούς σε διαδηλώσεις, κάτω των 200 ατόμων, ώστε να μην κλείνουν οι δρόμοι σε μεγάλες πόλεις, προωθεί ο Νίκος Δένδιας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην παραλύει το κέντρο των μεγάλων πόλεων, άνω των 100.000 κατοίκων ενώ το μέτρο θα αφορά όλες τις εποχές του χρόνου.
"Φανταστείτε 200 άτομα τα οποία διαμαρτύρονται για οποιοδήποτε λογικό και δίκαιο αίτημα να μπορούν να αποκλείσουν το κέντρο μιας πόλης πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων. Και φανταστείτε την παράλληλη ζημιά που δημιουργούν και στην οικονομική δραστηριότητα και στη ζωή και σε οτιδήποτε. Αυτό δεν μπορεί να είναι ανεκτό, δεν νομίζω τελικά ότι ούτε οι ίδιοι αυτοί οι άνθρωποι που διαμαρτύρονται πετυχαίνουν τον στόχο τους έτσι, όταν εξοργίζει εκατομμύρια συνανθρώπους σου και αθέλητα τους στρέφεις εναντίον σου, δεν επιτυγχάνεις τον στόχο σου. Επιδιώκουμε λοιπόν μια ρύθμιση για αυτό ακριβώς το πράγμα, για τις προκλητικά μικρές διαδηλώσεις, που δημιουργούν μια δυσανάλογη ζημιά στο κοινωνικό σύνολο της πατρίδας μας", είπε ο κ. Νίκος Δένδιας.
Το 2012 στην Αθήνα έγιναν 796 διαδηλώσεις με λιγότερα από 200 άτομα, οι οποίες έκλεισαν το κέντρο της πρωτεύουσας, τόνισε ο κ. Δένδιας επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας, αμέσως μετά την συνάντησή του με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, τους οποίους ενημέρωσε για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Ικανοποιημένοι για την προωθούμενη ρύθμιση εμφανίζονται οι έμποροι της Αθήνας, με τον αντιπρόεδρο του εμπορικού συλλόγου Αθηνών, Νίκο Κουγιουμτζή να τονίζει: "Σεβασμό στο δικαίωμα της διαδήλωσης αλλά και σεβασμός στο δικαίωμα κάθε πολίτη να ζει, να κινείται και να επιχειρεί στην πόλη".
Ο τζίρος μόνο πέρσι το καλοκαίρι έπεσε 25% καθώς ο κόσμος όχι μόνο δεν μπορούσε να κινηθεί αλλά και φοβόταν να επισκεφθεί το κέντρο, ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
Την αντίθεσή του στη νομοθετική αυτή ρύθμιση εξέφρασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος λέγοντας: "Με κανέναν τρόπο δεν αποδεχόμαστε έκτακτη νομοθεσία που θα περιορίζει ατομικά, συλλογικά, δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα. Όπου χρειάζεται να υπάρχουν ρυθμίσεις, οι πολίτες, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, οι ελεύθεροι δημοκρατικοί άνθρωποι, γνωρίζουν και ξέρουν να αυτοπεριορίζονται. Ο νόμος και η τάξη δεν επιβάλλεται με διατάγματα".
Για "αντιδημοκρατική εκτροπή", κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζοντας την αντίθεσή του στην νομοθετική ρύθμιση για τις διαδηλώσεις. "Ο περιορισμός του δικαιώματος των διαδηλώσεων αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της αντιδημοκρατικής εκτροπής. Μόνο αυταρχικά καθεστώτα επιχειρούν τη φαλκίδευση των βασικών πολιτικών δικαιωμάτων” τονίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
"Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ κινείται μεταξύ φαντασίας και φαιδρότητας. Με αυτήν αποδεικνύει τι πραγματικά πρεσβεύουν τα κορυφαία στελέχη του: τη διάλυση της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής, όπως και την επιδίωξη μικροκομματικής εκμετάλλευσης, με οποιοδήποτε τίμημα" ήταν η απάντηση του κ. Δένδια στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του εκτιμά ότι "η εξαγγελία από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδια, για τη νομοθετική πρωτοβουλία απαγόρευσης των λεγόμενων 'μικρών' διαδηλώσεων, ανοίγει το δρόμο για την απαγόρευση του δικαιώματος στη διαδήλωση και την ένταση της καταστολής".