Χωρίς αντίπαλο από ρωσικής πλευράς φαίνεται ότι θα καταθέσει τη δεσμευτική της προσφορά για τη ΔΕΠΑ η Gazprom μετά την ανακοίνωση της επίσης ρωσικής Sintez ότι δεν θα προχωρήσει στην τελική "αναμέτρηση".
Χωρίς αντίπαλο από ρωσικής πλευράς φαίνεται ότι θα καταθέσει τη δεσμευτική της προσφορά για τη ΔΕΠΑ η Gazprom μετά την ανακοίνωση της επίσης ρωσικής Sintez ότι δεν θα προχωρήσει στην τελική "αναμέτρηση".
Πιθανότερη ημερομηνία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών θεωρείται η 7η Ιουνίου και το παρόν θα δώσουν η GAZPROM και η εταιρεία M+M Gas με συμμετοχή των Ομίλων Βαρδινογιάννη- Μυτιλιναίου. Η Sintez αποτελούσε το σχέδιο Β για την εκπροσώπηση των ρωσικών συμφερόντων στην κούρσα διεκδίκησης της ΔΕΠΑ σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού "φρέναρε" την εξαγορά της εταιρείας από τη Gazprom. Η απόσυρσή της από τον διαγωνισμό στο παρά πέντε ερμηνεύεται από παράγοντες της αγοράς ως ένδειξη ότι η ρωσική πλευρά είναι βάσιμα αισιόδοξη ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή δεν θα μπλοκάρει την Gazprom.
Η αποστολή του τελικού κειμένου της σύμβασης πώλησης ολοκληρώθηκε σήμερα έτσι βρίσκεται πλέον στα χέρια όλων των υποψηφίων και προβλέπει για τη ΔΕΠΑ ότι η εξαγορά δεν θα ισχύει αν η χώρα επιστρέψει στη δραχμή, προβλέπει εγγυήσεις για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων ιδιωτικών χρεών προς τη ΔΕΠΑ μέχρι το ύψος των 180 εκατ. ευρώ έως το 2015 αλλά και επιστροφή του συνόλου της εγγυητικής επιστολής στους Ρώσους σε περίπτωση που η ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού ακυρώσει την εξαγορά.
Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα και για την απόφαση του Αζερμπαϊτζάν για τον αγωγό φυσικού αερίου, δημοσίευμα του Reuters κάνει λόγο για προβάδισμα του αγωγού TAP έναντι του Nabucco West υπογραμμίζοντας ότι το για καιρό αγαπημένο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να χάσει από τον TAP που περνά από την Ελλάδα στην Νότια Ιταλία.
Η ενεργοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα τρία χρόνια μετά την υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς μνημονίου ανοίγει το δρόμο σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναζητήσουν μέσω των επενδύσεων πύλη εισόδου στην γηραιά ήπειρο, όπως επισημαίνει δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας "Guardian" με τίτλο "Η Ελλάδα μετατρέπεται σε εμπορικό πεδίο μάχης ξένων επενδυτών".
"Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τους σιδηροδρόμους. Οι Ρώσοι είναι αποφασισμένοι να διεισδύσουν στην αγορά ενέργειας και οι Καταρινοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι θέλουν να επενδύσουν σε ακίνητα", αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της εφημερίδας.
Την Παρασκευή 31 Μαΐου λήγει η προθεσμία και για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων που θα χωριστούν σε δυο συστάδες.