"Φρένο" στις προσδοκίες μείωσης φόρων αλλά και θετικά σχόλια για την μέχρι τώρα δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας, έβαλε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ στην χθεσινή έγκριση της δόσης από το ΔΝΤ, ύψους 1,7 δισ ευρώ.
"Φρένο" στις προσδοκίες μείωσης φόρων αλλά και θετικά σχόλια για την μέχρι τώρα δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας, έβαλε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ στην χθεσινή έγκριση της δόσης από το ΔΝΤ, ύψους 1,7 δισ ευρώ.
Η Κριστίν Λαγκάρντ, άναψε κόκκινο σε όσους πιέζουν για μείωση της φορολογίας σε περίπτωση που η χώρα καταφέρει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα.
"Κρίσιμη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής προχωρώντας γρήγορα στην αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης στη βελτίωση της επιχειρησιακής της ανεξαρτησίας και στη δικαιότερη κατανομή του βάρους της προσαρμογής. Οι πιέσεις που ασκούνται για μειώσεις φόρων χρησιμοποιώντας το περιθώριο που θα προκύψει από τυχόν δημοσιονομική υπεραπόδοση πρέπει να αποκρουστούν" τόνισε.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ εκτός από την πάταξη της φοροδιαφυγής ζητεί την πλήρη απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων, να προχωρήσουν οι απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά και να τηρήσουν οι Ευρωπαίοι τη δέσμευσή τους για περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους, το οποίο θα παραμείνει, όπως λέει υψηλό για την επόμενη δεκαετία.
Ωστόσο οι συστάσεις της Κριστίν Λαγκάρντ προϊδεάζουν για τη στάση που θα κρατήσει η τρόικα, τα τεχνικά κλιμάκια της οποίας καταφθάνουν στην Αθήνα τη Δευτέρα.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προετοιμάζεται, ώστε μέσα στην εβδομάδα να είναι έτοιμη να δώσει στοιχεία για τους 12.500 υπαλλήλους που θα μπουν σε κινητικότητα, αλλά και να ανακοινώσει λουκέτα σε δημόσιους οργανισμούς.
Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών μπαίνουν ακόμη, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα, με το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει το τελικό σχέδιο στις αρχές της εβδομάδας. Πιέσεις ασκούνται ακόμη και για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, με το υπουργείο Ανάπτυξης να ετοιμάζεται να καταθέσει το νομοσχέδιο τις επόμενες ημέρες.
Από την πλευρά του, το οικονομικό επιτελείο προσβλέπει και στις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο για την τόνωση των εσόδων, που εξακολουθούν να υποαποδίδουν, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα "Βήμα της Κυριακής", η έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα, η οποία κανονικά λήγει το 2014 θα παραταθεί τουλάχιστον για 2 έτη έως το 2016.
"Περιθώρια κινήσεων για μειώσεις των φορολογικών συντελεστών κυρίως στα εισοδήματα δεν υπάρχουν, καθώς η πίτα της οικονομίας συρρικνώνεται λόγω της βαθιάς ύφεσης και της υψηλής ανεργίας" είπαν παράγοντες του υπ. Οικονομικών στην εφημερίδα.
Σχόλια αντιπολίτευσης
Ο Αλέξης Τσίπρας, από τη Μαδρίτη όπου βρίσκεται ζήτησε, ειρωνικά, να δοθεί το Νόμπελ οικονομίας, σε αυτούς που σχεδίασαν και εφάρμοσαν το πρόγραμμα της Ελλάδας. "Δημιούργησαν μια πρωτοφανή ύφεση. Μια ύφεση που δεν είχαμε ξαναδεί. Αποτέλεσμα, το δημόσιο έλλειμμα διαρκώς ανακυκλώνονταν και το δημόσιο χρέος αντί να μειωθεί αυξήθηκε. Και αλήθεια αναρωτιέμαι, σήμερα μετά από τρία χρόνια σε ποιούς να δώσουμε το Νόμπελ Οικονομίας. Σε αυτούς που συνέταξαν αυτό το πρόγραμμα ή σε αυτούς που το εφάρμοσαν με θρησκευτική ευλάβεια και με βία στον ελληνικό λαό" είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Για το ίδιο έργο θεατές, κάνει λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς "με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να απαιτεί και νέα μέτρα που οδηγούν σε μείωση μισθών, ύφεση, αύξηση της ανεργίας και συνέχιση της φορομπηχτικής πολιτικής, με φόντο μάλιστα την κατάρρευση του επικοινωνιακού success story".
Η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν έχει εκλείψει, υποστηρίζει με συνέντευξή του στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής ο γγ του ΚΚΕ. "Δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε αν έχουν εκλείψει για την Ελλάδα οι πιθανότητες μιας μονομερούς στάσης στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, με έξοδο από την Ευρωζώνη, όπως δεν αποκλείεται η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη να συνοδευτεί από ένα νέο 'κούρεμα' του ελληνικού χρέους, άρα και νέο κούρεμα σε μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα κλπ" αναφέρει μεταξύ άλλων ο Δημ. Κουτσούμπας.