Άρον-άρον έσπευσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, μετά τις αντιδράσεις, να κλείσει το "παράθυρο" που άνοιξε για να ξαναρχίσουν να βγαίνουν σπίτια δανειοληπτών σε πλειστηριασμό μετά το τέλος του 2013, να αρθεί το πάγωμα δηλαδή που ισχύει ως τότε.
Άρον-άρον έσπευσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, μετά τις αντιδράσεις, να κλείσει το απόγευμα της Τρίτης το "παράθυρο" που είχε ανοίξει το μεσημέρι στη Βουλή για να ξαναρχίσουν να βγαίνουν σπίτια δανειοληπτών σε πλειστηριασμό μετά το τέλος του 2013, να αρθεί το πάγωμα δηλαδή που ισχύει ως τότε.
Μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση δανείων, ο υφυπουργός πρότεινε την έναρξη διαλόγου μεταξύ των κομμάτων, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών.
Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο κ. Σκορδάς άνοιξε εμμέσως το θέμα λέγοντας πως όσο η χώρα βγαίνει από την κρίση, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα με τις αναστολές πλειστηριασμών που σωρεύονται από το 2008 και μετά. Είπε χαρακτηριστικά:
"Θα πρέπει από τώρα, και να το βάλουμε στο μυαλό μας, να το δούμε σε επόμενες αφορμές, ότι όσο βγαίνει η οικονομία από την κρίση, θα πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνουμε με τις αναστολές πλειστηριασμών που σωρεύονται από το 2008 και το 2009. Γιατί κάποια στιγμή θα μπει αναγκαστικά ένα τέλος στην αναστολή πλειστηριασμών, μα σε 5 χρόνια, μα σε 15. Ξέρετε τι έχει να γίνει τότε; Θα μπουκώσει το σύστημα και θα μειωθεί η αξία των ακινήτων των πολιτών. Αυτό θέλετε να συμβεί; Ή θέλετε έγκαιρα να έρθουμε να το συζητήσουμε όλο το καλοκαίρι και όλο το φθνόπωρο;".
Η δήλωση του υφυπουργού Ανάπτυξης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ακόμα και από την πλευρά των κυβερνητικών εταίρων, με τον Θάνο Μωραϊτη από το ΠΑΣΟΚ να τονίζει σε ανακοίνωσή του πως "η ανακίνηση μιας τέτοιας συζήτησης μπορεί να έχει διαλυτική επίδραση στην ελληνική οικονομία αναζωπυρώνοντας κερδοσκοπικά φαινόμενα γύρω από την πιθανότητα μαζικών πλειστηριασμών".
"Η κρίση είναι ακόμα παρούσα και η ελληνική οικονομία δεν έχει ανάγκη και δεν αντέχει επιπόλαιες δηλώσεις. Το μετρό της αναστολής πλειστηριασμών τα τελευταία χρόνια κατάφερε να προστατεύσει χιλιάδες δοκιμαζόμενες από την κρίση οικογένειες και να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή. Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη και διατυπώνεται μέσα στην ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και είναι η παράταση της αναστολής πλειστηριασμών ως το τέλος του 2014" τονίζει ο κ. Μωραϊτης.
Λίγο αργότερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης εξέδωσε ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι ο προβληματισμός για άρση της αναστολής πλειστηριασμών αφορά στην περίοδο μετά την έξοδο από την κρίση. Ο κ. Σκορδάς σημείωσε χαρακτηριστικά:
"Για την κυβέρνηση και ειδικότερα για το πουργείο Ανάπτυξης δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα αλλαγής της υφιστάμενης απόφασης για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Ο προβληματισμός αφορά στην ομαλή μετάβαση μετά την έξοδο από την κρίση, που θα αποτρέπει τον μαζικό πλειστηριασμό ακινήτων, ώστε σε καμία περίπτωση να μην τεθεί σε κίνδυνο η αξία της ιδιοκτησίας των πολιτών".
Σε περίπτωση άρσης της προστασίας που παρέχει σήμερα ο νόμος, και με τον αριθμό των "κόκκινων" δανείων να φτάνει το 24,6% στο τέλος του 2012 και με τις εκτιμήσεις για εκτίναξη του ποσοστού στο 30% στο τέλος του 2013, τα ακίνητα που κινδυνεύουν να βγουν στο σφυρί είναι χιλιάδες.
Οι… φωτιές με αφορμή την τοποθέτηση Σκορδά άναψαν ενώ έχει ήδη κατατεθεί το νομοσχέδιο με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις με τα ενυπόθηκα δάνεια, το οποίο δεν θα συζητηθεί τελικά με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, μετά την αντίδραση όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και των δύο κυβερνητικών εταίρων.
ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, παρότι είχαν πάντα αντιρρήσεις για τη διαδικασία του κατεπείγοντος, είναι η πρώτη φορά που δεν υποχώρησαν και ανάγκασαν το υπουργείο Ανάπτυξης να πάρει πίσω τη σχετική πρόταση.
Τι προβλέπει η ρύθμιση για τα ενυπόθηκα
Στη ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης, θα μπορούν να υπαχθούν ενυπόθηκα δάνεια, ενώ η υποθήκη θα πρέπει να είναι συνδεδεμένη με την κύρια κατοικία. Θα αφορά σε δάνεια που συνήφθησαν μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2010 των οποίων οι συμβάσεις δεν έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες.
Οι προϋποθέσεις για ένταξη στη ρύθμιση είναι:
Η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας να μην ξεπερνά τις 180.000 ευρώ ή τις 200.000 ευρώ για τρίτεκνους και πολύτεκνους
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην εξεπερνά τις 250.000 ευρώ ή τις 300.000 ευρώ για τρίτεκνους και πολύτεκνους
Το σύνολο των καταθέσεων να μην ξεπερνά τις 10.000 ευρώ, το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου να είναι μέχρι 150.000 ευρώ
Ο δανειολήπτης να έχει υποστεί μείωση στα εισοδήματά του τουλάχιστο κατά 20% από το 2009
Το καθαρό ετήσιο εισόδημα να μην ξεπερνα τις 15.000 ευρώ και το οικογειακό 25.000 ευρώ.
Όσοι καταφέρουν να υπαχθούν στη ρύθμιση θα έχουν περίοδο χάριτος 48 μηνών κατά τη διάρκεια της οποίας η δόση μειώνεται αυτομάτως στο 30% του καθαρού εισοδήματος, ενώ για εισοδήματα κάτω από 9.000 ευρώ το επιτόκιο θα είναι 1,25%.
Για τους ανέργους με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας προβλέπονται μηδενικές καταβολές για 6 μήνες.