Η περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%, η καταχώρηση πρωτοκόλλων για τουλάχιστον πέντε θεραπευτικές κατηγορίες στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αλλά και η διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ - μάρκετ είναι οι τρείς εκκρεμμείς υποθέσεις του υπουργείου Υγείας ενόψει της επίσκεψης της τρόικας.
Η περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%, η καταχώρηση πρωτοκόλλων για τουλάχιστον πέντε θεραπευτικές κατηγορίες στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αλλά και η διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ – μάρκετ είναι οι τρείς εκκρεμμείς υποθέσεις του υπουργείου Υγείας ενόψει της επίσκεψης της τρόικας.
Ειδικότερα, οι δανειστές ζητούν για δεύτερη φορά εντός ενός έτους τη μείωση στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών στο 15% από το 18% έως το τέλος Ιουνίου, δέσμευση που θα αποτελέσει κριτήριο για την επόμενη δόση του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου διαφωνεί με το εν λόγω μέτρο, εκτιμώντας ότι με την επίτευξη του στόχου της φαρμακευτικής δαπάνης θα μπορέσει να διαπραγματευτεί. "Οι φαρμακοποιοί είναι ένας από τους κλάδους που έχουν υποστεί σημαντική μείωση του εισοδήματός τους, από την μείωση της φαρμακευτικής ασφαλιστικής δαπάνης. Στο μισό είναι ο τζίρος των φαρμακείων. Επομένως έχει μειωθεί και το κέρδος του φαρμακοποιού. Πρέπει να συζητήσουμε ξανά αν αντέχουν οι φαρμακοποιοί άλλες απώλειες στο εισόδημά τους", ανέφερε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς.
Όσον αφορά στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, αυτά θα τελούν πλέον σε νέο καθεστώς, και δεν θα συμπεριλαμβάνονται στα δελτία τιμών, ωστόσο θα προσδιοριστεί πλαφόν ανώτατης τιμής. Επιπλέον, και παρά τις πιέσεις της τρόικας να διατίθενται όλα από το σούπερ – μάρκετ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας -σύμφωνα με πληροφορίες- σκοπεύει να επιτρέψει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τη διάθεση εκτός φαρμακείων μόνο τα σκευάσματα βιταμινών. Την αντίδρασή τους στις απαιτήσεις των δανειστών εκφράζουν οι φαρμακοποιοί, με τον ταμία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής να σημειώνει ότι τα συμπληρώματα διατροφής χορηγούνται μόνο από τα φαρμακεία για λόγους προστασίας της δημόσιας Υγείας. Σημείωσε δε ότι έτσι είχε αποφασίσει και το ΣτΕ πρόσφατα για το συγκεκριμένο θέμα.
Πάντως, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα είναι ακόμη μια από τις μεταρρυθμίσεις που ζητά η τρόικα, που σημαίνει ότι θα διατηρείται ιστορικο ασθενούς, ενώ οι δραστικές ουσίες που θα του χορηγούνται θα είναι συγκεκριμπένες βάσει εισηγήσεων επιστημονικής επιτροπής. Σημειώνεται ότι ήδη έχει γίνει σχετική προετοιμασία για τις ρευματοειδείς παθήσεις και τον καρκίνο του μαστού.