Την επιστροφή του Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι περιμένουν διαδηλωτές και πολιτικός κόσμος στην Τουρκία ώστε να φανεί εάν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κινηθεί ως προς την ικανοποίηση των αιτημάτων των διαμαρτυρομένων ή κάποιων εξ αυτών.
Την επιστροφή του Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι περιμένουν διαδηλωτές και πολιτικός κόσμος στην Τουρκία ώστε να φανεί εάν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κινηθεί ως προς την ικανοποίηση των αιτημάτων των διαμαρτυρομένων ή κάποιων εξ αυτών.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός συνεχίζει την περιοδεία του στη βόρεια Αφρική από όπου και διαμήνυσε ότι με την επιστροφή του όλα τα προβλήματα θα λυθούν ενώ σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ετοιμάζει για αύριο μεγάλη υποδοχή στον κ. Ερντογάν για να σταλεί το μήνυμα ότι ο ηγετικός του ρόλος δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
Ωστόσο, σήμερα συνεχίζονται οι συγκρούσεις αρχικά στην Άγκυρα, ενώ έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη και κυρίως στους δρόμους γύρω από την πλατεία Ταξίμ. Σήμερα είναι μάλιστα μια από τις τρεις ημέρες γιορτής που προετοιμάζουν τους Μουσουλμάνους για το ραμαζάνι και οι διαδηλωτές μέσω των κοινωνικών δικτύων συστήνουν προσοχή διότι υπάρχει ανησυχία μήπως ισλαμιστές, οπαδοί του Ερντογάν θελήσουν να προβούν σε αντίποινα. Υπό αυτό το πρίσμα αποφάσισαν απόψε να μην καταναλώσουν αλκοόλ και να διαβάσουν τις ισλαμικές προσευχές.
Το κλίμα παραμένει, ωστόσο βαρύ, καθώς σήμερα υπέκυψε στα τραύματά του και τρίτος άνθρωπος από το ξεκίνημα των ταραχών. Ο νεαρός είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι σε επεισόδια στην Άγκυρα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα είναι ο άντρας που διακρίνεται σε ένα βίντεο να πέφτει στον δρόμο την ώρα που ανοίηει πυρά ένας αστυνομικός.
Η Ένωση Ιατρών της Τουρκίας καταγγέλει ότι οι τραυματίες σε όλη την χώρα έχουν ξεπεράσει τους 4.100, εκ των οποίων οι 43 είναι σε κρίσιμη κατάσταση.
Μετά τις οδομαχίες σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και άλλες πόλεις, στον χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν και τα συνδικάτα με απεργία και διαδήλωση στην πλατεία Ταξίμ. Είναι ενδεκτικό ότι σε δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Bigli που δημοσιεύει η Hurryiet για το προφίλ των διαδηλωτών, δαιφαίνεται ότι δεν έχουν ένα συγκεκριμένο προφίλ καθώς κατά 70% δεν αισθάνονται κοντά σε κάποιο κόμμα, ενώ την ίδια ώρα σε ποσοστό 92% κατηγορούν τον πρωθυπουργό για αυταρχισμό, σε ποσοστό 96% απαιτούν να τερματιστεί η αστυνομική βία και να γίνουν σεβαστές οι ατομικές ελευθερίες και παράλληλα κατά 80% δεν επιθυμούν στρατιωτικό πραξικόπημα.
Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Αριντς, συναντήθηκε σήμερα με εκπροσώπους των διαδηλωτών οι οποίοι όμως του ζήτησαν μεταξύ άλλων να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες, να καθαιρεθούν αστυνομικοί διευθυντές και να αποσυρθεί το σχέδιο για την ανάπλαση της πλατείας Ταξίμ.
Προσπαθώντας να υποβαθμίσει την δυναμική των εξεγέρσεων, ο πρόεδρος Γκιούλ υποστήριξε ότι τα γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη μοιάζουν περισσότερο με το κίνημα Occupy της Αμερικής και της Ευρώπης, παρά με τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης.
Ωστόσο, οι διαδηλωτές δεν δείχνουν να πείθονται από την στροφή που έκανε χθες η κυβέρνηση μέσω του αντιπροέδρου της. "Δυστυχώς ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε εκφράσεις που θυμίζουν εμφύλιο και περιέχουν ύβρεις για τον λαό", είπε ένας εκ των διαδηλωτών μετά την συνάντηση με τον Αριντς.
Το θυελλώδες κλίμα μεταφέρθηκε σήμερα και στην Βουλή όπου βουλευτές της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την κυβέρνηση Ερντογάν για φασιστική νοοτροπία και πρακτική και για απόπειρα επιβολής ισλαμικής ατζέντας.
Σε μια συμβολική, μάλιστα, κίνηση, βουλευτής της αντιπολίτευσης χάρισε στον υπουργό Εσωτερικών λουλούδια σε ένα κάνιστρο δακρυγόνου το οποίο μετέτρεψε σε ανθοδοχείο, με τον υπουργό να το αποδέχεται.
Οι αρχές έχουν βάλει στο στόχαστρο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς οι διαδηλωτές -κυρίως νεαρής ηλικίας- συντονίζονται μέσα twitter και facebook.
Στην Σμύρνη η αστυνομία συνέλαβε 27 άτομα μέσα στα σπίτια τους με την κατηγορία της υποκίνησης ταραχών μέσω του Twitter και αναζητάει άλλους δώδεκα.
Η ομάδα Anonymous εξαπέλυσε κυβερνοεπίθεση στην ιστοσελίδα του Τούρκου πρωθυπουργού καταγγέλοντας την άγρια καταστολή.
Από την άλλη, η Αμερική εξακολουθεί να τηρεί σκληρή στάση απέναντι στην τουρκική κυβέρνηση και η τηλεφωνική επικοινωνία Κέρι – Νταβούτογλου δεν κινήθηκε προς την κατεύθυνση κατευνασμού της τεταμένης μεταξύ των δυο πλευρών κατάστασης.