Θέση απέναντι στις επικρίσεις που δέχθηκε για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και για την στάση της κυβέρνησης στο πρόσωπό του έλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA".
Θέση απέναντι στις επικρίσεις που δέχθηκε για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και για την στάση της κυβέρνησης στο πρόσωπό του έλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA".
"Δεν με άδειασε κανένας. Νιώθω πλήρης. Συμμετέχω σε μια τρικομματική κυβέρνηση, αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι, προωθώ κάποιες προτάσεις αφού συνεργάζομαι με αυτούς που είπατε, κατά αναπόδραστη αναγκαιότητα, ο λόγος ενός υπουργού μπορεί να έχει και τα διακριτά δικά του σημεία και αυτά τίθενται ακριβώς σε συνεννόηση με τους άλλους, όχι μόνο αρχηγούς και τα άλλα κόμματα, αλλά και στη Βουλή. Συνεπώς δεν είναι τίποτα περίεργο, που να διατυπώσει ένας υπουργός μια πρόταση η οποία έχει τα δική της δικαιοπολιτικά χαρακτηριστικά", τόνισε.
Και συμπλήρωσε: "Μην λησμονείτε ότι ο υπουργός στη Βουλή δεν καταθέτει μόνος του κανένα νομοσχέδιο. Δεν καταθέτει. Αυτό στέλνεται στην γενική γραμματεία, αυτό εξετάζεται από τα άλλα κόμματα, παλιότερα με το υπουργικό συμβούλιο, αυτό περνάει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και μετά πάει στο κοινοβούλιο".
Σε ερώτηση για τις διαρροές που έγιναν σχετικά με τον ρόλο του στην κυβέρνηση είπε ότι "αυτό βαρύνει εκείνους που κάναν τις διαρροές και αυτούς που προωθούνε ψευδογραφήματα και ψευδολογήματα, δεν με αφορούν".
Μιλώντας για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είπε αρχικά: "Υπήρχε μια εκκρεμότητα αγαπητοί κύριοι συνομιλητές για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Είχε κατατεθεί επί Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, και ενώ πορευόταν αυτό στην ολομέλεια της Βουλής για κάποιους λόγους σταμάτησε. Έτσι εκκρεμούσε, δεν είχε αποσυρθεί. Εμείς στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ειδικότερα πέντε δικαστές οι οποίοι είναι τοποθετημένοι από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο γιατί αποτελούν τα μέλη της νομικής επιτροπής επεξαργάζονταν αυτό το νομοσχέδιο. Ετοιμάστηκε λοιπόν ένα σχέδιο από τους πέντε δικαστές με την συμμετοχή και ευθύνη την δική μου, κατά βάση ήταν το νομοσχέδιο του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και δεχθήκαμε και προτάσεις και από άλλα κόμματα όπως από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ"
Σχετικά με την συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε ώστε να συγκεραστούν οι κομματικές προτάσεις για το αντιρατσιστικό ξεκαθάρισε ότι δεν έγινε κατόπιν συνεννόησης με την κυβέρνηση και υπογράμμισε: "Η πρόταση ήταν μια πρόταση πολιτικής ευθύνης και θεσμικής ευθύνης. Γιατί ακριβώς ο υπουργός Δικαιοσύνης καλούνταν αυτή τη στιγμή να παρέμβει μεταξύ των προτάσεων που είχαν κατατεθεί από κόμματα και να ζητήσει από όλα τα κόμματα να ανέλθουν ένα ακόμα επίπεδο κοινωνικής ευθύνης και να αντιληφθούν ότι σε ένα νομοσχέδιο που είναι πρόδηλη η δυνατότητα να συγκλίνουμε δεν πρέπει να έχουμε αντιπαλότητες και να ματώνουμε. Αυτό ήταν το χρέος του υπουργού Δικαιοσύνης και γι' αυτό η πρόταση μου ήταν καταγραμμένη με μεγάλη αβρότητα. Δεν υπερασπιζόμουν κανένα σχέδιο και δεν απέρριπτα κανένα. Έλεγα έχουν κατατεθεί πολλά, η κοινωνία απαιτεί από εμάς να βρούμε λύση και σε αυτό. Γιατί πρέπει να το αφήσουμε αυτό και να πάμε παραπέρα".
Αναγνώρισε μάλιστα ότι μεταξύ των προτάσεων οι διαφορές δεν είναι πολύ ορατές, αλλά στάθηκε στην αναγκαιότητα ύπαρξης αντιρατσιστικού νομοσχεδίου: "Δεν υπάρχουν διαφορές στις προτάσεις, δεν είπαμε ότι δεν χρειάζεται. Χρειάζεται ως προς το εξής, να συμπληρωθεί η νομοθεσία η οποία υπάρχει".
Ερωτηθείς για το εάν βγάζει τον εαυτό του από το κάδρο της πολιτικής ευθύνης για την τροπή που πήρε η συζήτηση για το εν λόγω νομοσχέδιο ο κ. Ρουπακιώτης τόνισε: "Δεν είμαι παρατηρητής, είμαι πολίτης που αξιολογώ τις εμπειρίες μου αυτών των ημερών. Κατά τα άλλα ας κρίνουν οι άλλοι αν πέτυχα ή δεν πέτυχα. Εγώ έκανα αυτά που ύστερα από συνεννόηση έπρεπε να κάνουμε, τα προωθήσαμε, πιστεύαμε ότι το νομοσχέδιο και γι' αυτό εγώ έκανα την πρόταση να βρούμε μια λύση. Όταν η κοινωνία υποφέρει, όταν βρισκόμαστε στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον εμφύλιο πόλεμο, όταν περιμένει από την κυβέρνηση και τους υπουργούς και τα κόμματα να σκύψουν στην πραγματικότητα σε όλα τα άλλα της τα προβλήματα που είναι πολύ σημαντικά, νομίζω ότι δεν πρέπει να πολωθούμε σε ένα αντιρατσιστικό νομοσχέδιο".
Τοποθετήθηκε και σχετικά με τον διάλογο που αναπτύχθηκε για τον οποίο τόνισε ότι δεν μπορεί να είναι ευτυχής. "Οι περισσότεροι από όσους διατύπωσαν άποψη είτε διανοούμενοι, είτε καθηγητές, είτε δημοσιογράφοι, με έπεισαν ότι δεν είχαν διαβάσει τίποτα απολύτως από το νομοσχέδιο".
Εξέφρασε την πικρία του επίσης για το γεγονός ότι σε κάτι το οποίο δεν επιβάλλει η τρόικα, αδυνατούν τα κόμματα να συγκλίνουν από μόνα τους.
"Σκέφτομαι λοιπόν δηλαδή όπου η τρόικα μας επιβάλλει όπου κατ' ανάγκην πάμε μαζί γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, τότε εκεί οδηγούμαστε σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα, και όπου η τρόικα δεν μας επιβάλλει τότε δεν μπορούμε να συγκλίνουμε σε κάποια που έχουν και την δύναμη του αυτονόητου και πρέπει ο καθένας να αναζητήσει την ενέργειά του μήπως χάσει πέντε ψήφους από εδώ, ή μήπως κερδίσει πέντε ψήφους από εκεί;", είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης κάνοντας λόγο για "πικρό συμπέρασμα".