Δεν κατάθεσε δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά της ΔΕΠΑ η ρωσική Gazprom δημιουργώντας απρόσμενη εμπλοκή στον διαγωνισμό, ενώ για τον ΔΕΣΦΑ προσφορά κατέθεσε μόνο η αζέρικη Socar. Διαψεύδει τα περί ευρωπαϊκής εμπλοκής η Κομισιόν.
Απρόσμενη εμπλοκή δημιούργησε η μη κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς για την εξαγορά της ΔΕΠΑ από τη ρωσική Gazprom με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος, ενώ παραμένει άγνωστος ο χρόνος στον οποίο θα διεξαχθεί η νέα διαδικασία αποκρατικοποίησης.
Πληροφορίες αναφέρουν πως στη ρωσική πλευρά ασκήθηκαν πιέσεις από ευρωπαϊκούς κύκλους πως θα υπάρξει προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού με το αιτιολογικό της δεσπόζουσας θέσης.
Οι τρεις επισκέψεις του ισχυρού άνδρα της εταιρείας Αλεξέι Μίλλερ στην Αθήνα μέσα σε διάστημα δυο μηνών έδειχναν την ισχυρή επιθυμία του ομίλου να διεκδικήσει την ΔΕΠΑ. Σχολιάζοντας την αποχώρηση των Ρώσων από τον διαγωνισμό, ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου την απέδωσε σε εκτιμήσεις της ρωσικής πλευράς ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έβαζε προσχώματα και τόνισε:
"Δεν είχαμε καμία ενημέρωση από τη Ρωσική πλευρά για τη μη κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς. Από υψηλά ιστάμενες πηγές από τη Μόσχα μαθαίνουμε ότι διέβλεψαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έθετε αυστηρούς όρους, τόσο αυστηρούς που δεν θα μπορούσαν να τους αποδεχθούν. Η ρωσική Sintez ενημέρωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ".
Η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει στους κοινοτικούς εταίρους ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν είχαν δείξει ενδιαφέρον και η εικόνα αυτή μάλιστα δεν άλλαξε ακόμη και μετά την ισχυρή υποψηφιότητα της Gazprom. Ο κ. Παπαγεωργίου υπογράμμισε πως όταν προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός ήταν ακόμη ανοιχτή η συζήτηση για την δυσμενή οικονομική κατάσταση της χώρας γεγονός που ίσως αποθάρρυνε κάποιους υποψήφιους επενδυτές.
Η εμπλοκή δημιουργεί πρόβλημα στον στόχο των 2,6 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις το 2013 και ήδη η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τις συζητήσεις ώστε το ποσό από την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ να μεταφερθεί στον στόχο του 2014 ώστε να μην χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα.
Οι Αζέροι μόνοι διεκδικητές του ΔΕΣΦΑ
Όσον αφορά τον διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ, κατατέθηκε μια προσφορά από την αζέρικη εταιρεία Socar με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι αν το τίμημα είναι ικανοποιητικό τότε θα αυξηθούν οι πιθανότητες για θετικές εξελίξεις για τη χώρα και όσον αφορά στον αγωγό TAP.
Μάλιστα ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου δήλωσε χαρακτηριστικά:
"Όπως σε όλες τις αποκρατικοποιήσεις έτσι και στον διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ δίνουμε σημασία όχι μόνο στο τίμημα αλλά και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αν όλα πάνε καλά και το τίμημα που δίνει η Αζέρικη εταιρεία Soccar είναι υψηλότερη από το ελάχιστη αποτίμηση αυτό θα είναι μια θετική εξέλιξη καθώς έτσι αυξάνονται πολύ οι πιθανότητες επιλογής του αγωγού ΤAP που περνά από την Ελλάδα".
Πως δικαιολογείται η Gazprom
Τους λόγους για τους οποίους δεν κατέθεσε τελικά δεσμευτική προσφορά για την ΔΕΠΑ εξηγεί η Gazprom σε ανακοίνωσή της τονίζοντας πως δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις πως η οικονομική κατάσταση της ελληνικής εταιρείας δεν θα επιδεινωθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η αγορά.
Ο εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρείας, Σεργκέι Κουπριάνοφ, ανέφερε πως "όλες οι τυπικές διαδικασίες και διατυπώσεις για την ολοκλήρωση της αγοράς της ΔΕΠΑ μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού μπορούν να διαρκέσουν περίπου ένα χρόνο" και πρόσθεσε:
"Ήδη τώρα η εταιρεία έχει σοβαρά προβλήματα από μη πληρωμές καταναλωτών, θα απαιτηθεί αναδιάρθρωσή της για την αποκοπή των παραρτημάτων της ΔΕΣΦΑ, ενώ στους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό δεν παρασχέθηκαν εγγυήσεις ότι δεν θα επιδεινωθεί το υπάρχον καθεστώς κρατικών ρυθμίσεων για τη ΔΕΠΑ".
Ο ίδιος κάνει λόγο για σημαντικούς κινδύνους που επηρεάζουν την αξία της εταιρείας της οποίας όπως λέει το αντίτιμο "προτείνεται να οριστικοποιηθεί ήδη από τώρα, χωρίς συνυπολογισμό αυτών των παραγόντων".
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στη Μόσχα, Θανάσης Αυγερινός, οι Ρώσοι φαίνεται ότι προτίμησαν αυτού του είδους το "ναυάγιο" από το να δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήμα στις ευρω-ρωσικές σχέσεις μιας και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη έλεγχοι για την Gazprom σχετικά με την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.
Η ελληνική απάντηση στους Ρώσους
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Gazprom, ο κ Παπαγεωργίου, είπε πως η ρωσική πλευρά γνώριζε εξ αρχής τον τρόπο με τον οποίο θα γινόταν η διευθέτηση των οφειλών αυτών και τόνισε: "Η ρωσική πλευρά ήταν ενήμερη για τις οφειλές των ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ αλλά και για το σχέδιο διευθέτησής τους και δεν είχε διαφανεί εκεί κάποια διαφωνία".
Ανάλογη ήταν και η απάντηση του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο σε ανακοινωσή του τονίζει πως είχε αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τις οφειλές προς την ΔΕΠΑ ώστε να επιτευχθεί συμφωνία και το μέγιστο δυνατό τίμημα.
Οι εξελίξεις στη ΔΕΠΑ επηρέασαν και το χρηματιστήριο που έκλεισε με απώλειες 4,69% με την αγορά να αντιμετωπίζει με νευρικότητα το γεγονός.