Τον γύρο του κόσμου κάνουν μέσω των διεθνών μέσων ενημέρωσης οι εξελίξεις στην Ελλάδα αναφορικά με την κυβερνητική απόφαση για την ΕΡΤ και τις αντιδράσεις που προκάλεσε σε πολιτικό επίπεδο.
Τον γύρο του κόσμου κάνουν μέσω των διεθνών μέσων ενημέρωσης οι εξελίξεις στην Ελλάδα αναφορικά με την κυβερνητική απόφαση για την ΕΡΤ και τις αντιδράσεις που προκάλεσε σε πολιτικό επίπεδο.
Το Αssociated Press μεταδίδει ότι "ο εύθραυστος τρικομματικός συνασπισμός του συντηρητικού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που σχηματίστηκε για να σώσει την καταχρεωμένη Ελλάδα απ' τη χρεοκοπία πέρυσι τέτοιον καιρό, φλερτάρει τώρα με την πολιτική αστάθεια που προκάλεσε την αλλαγή τριών κυβερνήσεων σε ισάριθμα χρόνια".
Το πρακτορείο Reuters βλέπει τον Έλληνα πρωθυπουρό αντιμέτωπο με μια διπλή πρόκληση: "Από τους έξαλλους με το κλείσιμο του κρατικού σταθμού ΕΡΤ εταίρους του στον συνασπισμό και από μια δικαστική αποφαση που μπορεί να επιτρέψει στο κλεισμένο κανάλι να εκπέμψει ξανά".
Μεταφέροντας το κλίμα από τις κινητοποιήσεις στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν ειδική αναφορά στη συναυλία της εθνικής συμφωνικής ορχήστρας. Ενδεικτικά, στο Rai Uno έγινε λόγος για "κονσέρτο αποχαιρετισμού με δάκρυα για την ελληνική εθνική συμφωνική ορχήστρα και τη χορωδία της ελληνικής κρατικής τηλεόρασης στην Αθήνα, οι οποίες μετά από 75 χρόνια δραστηριότητας έδωσαν συναυλία για τελευταία φορά".
"Η κυβέρνηση σε τηλεοπτική κρίση", τιτλοφορείται το άρθρο της "Der Tagesspiegel" του Βερολίνου, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται: "O Αντώνης Σαμαράς κάνει με την απόλυση των 2700 εργαζομένων της ΕΡΤ ένα μεγάλο βήμα προσέγγισης στις απαιτήσεις της τρόικας για κατάργηση 4000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα μέχρι το τέλος του χρόνου. Ωστόσο ο Σαμαράς πιθανώς υποτίμησε τις πολιτικές αναταράξεις της απόφασής του".
"Ο συνασπισμός κρέμεται από μία κλωστή" εκτιμά η έγκυρη οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt", που σημειώνει ότι "το κλείσιμο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης περιεχει εκρηκτικά για την ελληνική κυβέρνηση. Αν ο τρικομματικός συνασπισμός διαλυθεί, αυτό θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες" και θέτει το ερώτημα: "Θα βρεθεί η λύση στη συνάντηση κορυφής;".
Ανάλογο προβληματισμό εκφράζει και η "Guardian". "H ελληνική κυβέρνηση παραμένει σε κατάσταση κρίσης, καθώς η πολιτική διαμάχη που πυροδοτήθηκε από το κλείσιμο της κρατικής τηλεόρασης ΕΡΤ συνεχίζει να πλήττει τη χώρα" σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.
Οι "Times" της Νέας Υόρκης υποστηρίζουν ότι οι πρόωρες εκλογές θα είχαν ως αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και σχεδόν σίγουρα το πάγωμα των δανείων από τους δανειστές. Στο άρθρο των "NY Times" αναφέρεται μεταξύ άλλων:
"Με τόσα πολλά να διακυβεύονται οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές λένε ότι οι ηγέτες των κομμάτων του συνασπισμού βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης. Αν και οι ελάσσονες εταίροι επιμένουν ότι δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές – και θα αποτελούσε τέραστιο ρίσκο για τον κ. Σαμαρά να τις ζητήσει ο ίδιος – υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν ο σοσιαλιστής ηγέτης Ευάγγελος Βενιζέλος κι ο Φώτης Κουβέλης της Δημοκρατικής Αριστεράς θα μπορέσουν να επιστρατεύσουν την πολιτική βούληση για να συνεχιστεί το έργο της κυβέρνησης…"