Πληθώρα ερωτήσεων για το θέμα της ΕΡΤ, αλλά και για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων της τρόικα με την ελληνική πλευρά, δέχτηκε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσινγκτον.
Πληθώρα ερωτήσεων για το θέμα της ΕΡΤ, αλλά και για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων της τρόικα με την ελληνική πλευρά, δέχτηκε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσινγκτον.
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου ξεκαθάρισε ότι η τρόικα δεν ζήτησε το κλείσιμο της ΕΡΤ, επισήμανε όμως την ανάγκη για προώθηση του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων, που ως γνωστόν περιλαμβάνει κρατικούς και ημικρατικούς οργανισμούς.
Απαντώντας ειδικότερα σε ερώτηση που υπέβαλε ο ανταποκριτής του MEGA Μιχ. Ιγνατίου, ο κ. Τζέρι Ράις απάντησε:
Ερώτηση: Όπως γνωρίζετε, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έκλεισε την κρατική τηλεόραση. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν το ΔΝΤ ή η τρόικα πίεσαν τον πρωθυπουργό να κλείσει την κρατική τηλεόραση. Δεύτερον, επειδή πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου, ποια είναι η άποψη του ΔΝΤ για το κλείσιμο της κρατικής τηλεόρασης;
Απάντηση: Θα έλεγα ότι οι πρόσφατες αποφάσεις αναφορικά με την κρατική τηλεόραση ελήφθησαν από την κυβέρνηση. Το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης στηρίζεται από το δανεισμό του ΔΝΤ κι εκεί συμπεριλαμβάνεται η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, όπως γνωρίζετε. Δεν κάνει, όμως, συγκεκριμένες συστάσεις για αποφάσεις που αφορούν σε εταιρείες του Δημοσίου. Το ΔΝΤ προσδιορίζει τον δημοσιονομικό φάκελο και τους δημοσιονομικούς στόχους μιας χώρας, δεν επιβάλει όμως πώς αυτοί θα επιτευχθούν, πράγμα που ισχύει και για την Ελλάδα και για τις χώρες όπου βρισκόμαστε.
Σε ερώτηση για την αξιολόγηση του Προγράμματος και τη διακοπή των διαπραγματεύσεων, ο κ. Ράις είπε ότι τα μέλη της τρόικα επιθεωρούν το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και δικαιολόγησε την αποχώρηση, λέγοντας πως για να ολοκληρωθούν οι τεχνικές εργασίες, οι συζητήσεις των επικεφαλής έπρεπε να σταματήσουν. Είπε ακόμη ότι αυτές θα συνεχιστούν το τέλος του μήνα αφού υπάρχουν πολλά τεχνικά ζητήματα που ακόμη βρίσκονται υπό εξέταση, και πρόσθεσε ότι "δεν σχολιάζουμε την πρόοδο του προγράμματος όσο η αποστολή είναι σε εξέλιξη".
Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες που μετέδωσε στην ανταπόκρισή του στο κεντρικό δελτίο του MEGA ο Μιχ. Ιγνατίου, η παύση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα προκλήθηκε από τη σύγκρουση μεταξύ των εταίρων της κυβέρνησης συνεργασίας. Οι επικεφαλής της τρόικα, μάλιστα, φέρονται ότι γνωστοποίησαν στους συνομιλητές τους την απογοήτευσή τους για την πολιτική αποσταθεροποίηση, αν και επίσημα αρνούνται κάθε ανάμειξη στις πολιτικές υποθέσεις της Ελλάδας.
Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι οι δανειστές εντόπισαν σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση του προγράμματος, με αιχμή το θέμα της φοροδιαφυγής, συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα αυξήσει τα έσοδα, ενώ συνεχίζουν να επιμένουν στις απολύσεις. Ελπίζουν, πάντως, ότι οι τεχνικές επιτροπές θα προχωρήσουν και θα σημειωθεί πραγματική πρόοδος με την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικα στην Αθήνα.
Κατά τα άλλα, όπως μετέδωσε ο Μιχ. Ιγνατίου, η αίσθηση είναι ότι σε τεχνοκρατικό επίπεδο το Ταμείο δεν διαφωνεί με τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις, αντιθέτως τις θεωρεί επιβεβλημένες. Ομως, δεν επιθυμεί οι αποφάσεις να προκαλούν προβλήματα στην εύθραυστη ισορροπία της τρικομματικής κυβέρνησης, μια ενδεχόμενη κατάρρευση της οποίας θα θεωρούνταν ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη.