Αίσθηση προκαλούν οι καταγγελίες για χορήγηση "χρυσών" εφάπαξ μέσω ασφαλιστικών συμβολαίων και άτοκων δανείων μέσω παρατράπεζας, σε εργαζομένους του ΙΓΜΕ. Τις καταγγελίες έκανε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης, στο οποίο υπάγεται πλέον το ΙΓΜΕ.
Αίσθηση προκαλούν οι καταγγελίες για "πάρτι" εκατομμυρίων στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, τις οποίες έκανε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης, στο οποίο υπάγεται πλέον το ΙΓΜΕ.
Οι καταγγελίες που έκανε ο κ. Βασίλης Κωστόπουλος αφορούν "χρυσά εφάπαξ" που έπαιρναν οι συνταξιούχοι μέσω ενός ασφαλιστικού συμβολαίου που χρηματοδοτούσε το Δημόσιο, αλλά και την ύπαρξη παρατράπεζας στο ΙΓΜΕ που χορηγούσε άτοκα δάνεια στους υπαλλήλους του Ινστιτούτου.
Τα εφάπαξ φτάνουν τα 50 εκατ. ευρώ και προέρχονταν από σύναψη συμφωνίας με ασφαλιστική εταιρεία. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο κ. Κωστόπουλος, υπάρχει αίτημα περίπου 250 συνταξιούχων του ΙΓΜΕ για χορήγηση άλλων 30 εκατ. ευρώ, μέσω ασφαλιστικών συμβολαίων.
Όπως δήλωσε ο κ. Κωστόπουλος μιλώντας στον ρ/σ Σκάι, από τον έλεγχο που έγινε "φάνηκε ότι δεν υπήρχε καμία νομοθετική ρύθμιση ούτε υπουργική απόφαση που να επιτρέπει να χρησιμοποιεί κάποιος τακτικό προϋπολογισμό για να δίνει επιπλέον εφάπαξ".
Τα στοιχεία της υπόθεσης αυτής, που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '80 με τη σύναψη της συμφωνίας με την ασφαλιστική εταιρεία, έχουν ήδη σταλεί στον εισαγγελέα.
Σε ό,τι αφορά την "παρατράπεζα" που, όπως καταγγέλλεται, είχε στηθεί στο ΙΓΜΕ, χορήγησε σε περίπου 25 με 30 υπαλλήλους άτοκα δάνεια συνολικού ποσού έως 120.000 ευρώ, εκ των οποίων τις 26.000 ευρώ φέρεται να έχει εισπράξει διευθυντικό στέλεχος της πρώην διοίκησης, χωρίς να τα έχει εξοφλήσει.
Η χορήγηση τέτοιων δανείων σταμάτησε από τον περασμένο Μάρτιο και επιτρέπεται πλέον η καταβολή έως ενάμιση μισθού, με την εξόφληση να γίνεται μέσω παρακράτησης της μισθοδοσίας.
Παράλληλα, η νυν διοίκηση έχει διαπιστώσει και λογιστική "τρύπα" ύψους 500.000 ευρώ, κάτι που επίσης ερευνάται.
Πάντως, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων υποστηρίζουν ότι άτοκα δάνεια προς τους εργαζόμενους δόθηκαν για καταστάσεις ανάγκης, όπως για λόγους υγείας. Όσο για τα ασφαλιστικά συμβόλαια και τα εφάπαξ, τονίζουν ότι δεν έγινε τίποτα παράτυπο, καθώς ήταν σε αντιστάθμισμα αυξήσεων που δεν πήραν.
Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του συνδικάτου των εργαζομένων στο ΙΓΜΕ Χάρης Σμυρνιώτης, "είναι παροχή έναντι αυξήσεων του 1987 που η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ενισχύσει τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, αντί να μας δώσει αύξηση μας έδωσε αυτό το συμβόλαιο".