Μέχρι την Τρίτη αναμένεται να έχει συγκροτηθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα μετά την αποχώρηση των υπουργών που στήριζε η Δημοκρατική Αριστερά. Με περισσότερα στελέχη και πολιτικά πρόσωπα το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Άγνωστο αν θα αναλάβει αντιπρόεδρος ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Θέμα εικοσιτετραώρων είναι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης μετά την αποχώρηση των υπουργών και υφυπουργών που στήριζε η Δημοκρατική Αριστερά.
Παράλληλα με τις διαβουλεύσεις Σαμαρά – Βενιζέλου για τα πρόσωπα που θα μπουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα γίνονται και οι διαπραγματεύσεις για τη νέα προγραμματική συμφωνία, στην οποία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα το ΠΑΣΟΚ και επιθυμεί να κινηθεί στους άξονες της αντιμετώπισης της ανεργίας, της επιστροφής στην ανάπτυξη, της αναθεώρησης του Συντάγματος και τις αντιμετώπισης του ρατσισμού.
Μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ η θέση του ΠΑΣΟΚ αναβαθμίζεται καθώς αποτελεί τον μοναδικό κυβερνητικό εταίρο της ΝΔ και ανεβάζει τον αριθμό των στελεχών του που θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
Ανάμεσα στα πρώτα πρόσωπα που ακούγεται ότι θα καταλάβουν κυβερνητικές θέσεις είναι η Φώφη Γεννηματά, ο Γιάννης Μανιάτης – γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ενώ μεταξύ των ονομάτων βρίσκεται και αυτό του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το αν και κατά πόσο θα μετέχει προσωπικά στο κυβερνητικό σχήμα πιθανότατα σε μια θέση αντιπροέδρου με ουσιαστικές αρμοδιότητες και τομέα ευθύνης, ενώ έχει επιβάλει σιγή ασυρμάτου για την ονοματολογία.
Ως προς τη θέση του υφυπουργού που θα έχει την ευθύνη της αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ, αυτός θα προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν αποκλείεται να είναι τεχνοκράτης και όχι πολιτικό πρόσωπο.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη θέση του Αντώνη Μανιτάκη θα πάει ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μανούσος Βολουδάκης. Ωστόσο άλλα σενάρια θέλουν τον Μάκη Βορίδη να καταλαμβάνει τη θέση αυτή. Φαβορί για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης θεωρείται ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου. Πηγές κάνουν λόγο και για αλλαγές στα υπουργεία όπου το ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει μη πολιτικά πρόσωπα δηλαδή στο υπουργείο Περιβάλλοντος, όπου είχε τοποθετηθεί ο Ευάγγελος Λιβιεράτος, και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου τη θέση του υπουργού έχει ο Αθανάσιος Τσαυτάρης.
Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της κυβέρνησης δεν αποκλείεται το υπουργείο Ανάπτυξης να χωριστεί στα δύο και να αποσχιστεί το κομμάτι των Μεταφορών & Επικοινωνιών, ενώ φαίνεται πως επαναδημιουργείται το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο είχε ενωθεί με το Παιδείας.
Πηγές όμως κάνουν λόγο και για αποχωρήσεις γαλάζιων στελεχών από κρίσιμα υπουργεία. Προς αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα φαίνεται να είναι ο Ανδρέας Λυκουρέντζος (υπουργός Υγείας), ο Γιάννης Βρούτσης (υπουργός Εργασίας), ο οποίος έχει ανοιχτό μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ, ενώ σκέψεις γίνονται και για τον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Αμετακίνητοι από τις θέσεις τους φαίνεται ότι είναι οι υπουργοί Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, Παιδείας, Κώστας Αρβανιτόπουλος, Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Μοναδική περίπτωση να αλλάξει πόστο ο Δ. Αβραμόπουλος θεωρείται η ανάληψη θέσης αντιπροέδρου στην κυβέρνηση από τον Ευ. Βενιζέλο ταυτόχρονα με το υπουργείο Εξωτερικών.