Στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει εκ νέου η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών. Η νέα κυβέρνηση έχει μπροστά της "καυτές πατάτες", όπως η κινητικότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, ο νέος φόρος στα ακίνητα, αλλά και οι "μαύρες τρύπες".
Στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει εκ νέου η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, που επιστρέφουν στην Αθήνα την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά, με πιο σημαντικό αυτό του Δημοσίου.
Η ελληνική πλευρά είχε δεσμευθεί να δώσει μέχρι το τέλος του μήνα τα ονόματα 12.500 υπαλλήλων που θα μπουν σε κινητικότητα. Για τη συγκεκριμένη υποχρέωση δίνεται μικρή παράταση μέχρι τα μέσα Ιουλίου, ενώ διερευνώνται εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να μην τιναχθούν στον αέρα οι συνομιλίες.
Κρίσιμο ζήτημα είναι και η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, που για φέτος εκτιμάται στο 1,2 με 1,5 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της "τρύπας" του ΕΟΠΥΥ, που υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ για φέτος. Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι έχουν γίνει δεκτά τα ισοδύναμα που πρότεινε, αλλά και της τρύπας των ασφαλιστικών ταμείων ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ.
Προβληματισμό προκαλεί και η υστέρηση των φορολογικών εσόδων που φθάνει τα 549 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο, με την κυβέρνηση πάντως να σημειώνει ότι δεν υπάρχει θέμα πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων.
Κριτική ασκούν οι εκπρόσωποι των δανειστών και για τις καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις, καθώς ο στόχος των 2,5 δισ. ευρώ για φέτος θεωρείται ανέφικτος μετά την αποτυχία πώλησης της ΔΕΠΑ.
Σημείο τριβής αποτελεί και ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα, καθώς ο τρόπος είσπραξης διχάζει κυβέρνηση και δανειστές, με την πρώτη να επιμένει στην είσπραξη από τις εφορίες και τους δεύτερους να ζητούν να συνεχίσει να εισπράττεται μέσω του σίγουρου μηχανισμού της ΔΕΗ. Ενστάσεις έχει εκφράσει η τρόικα και για τους 33 συντελεστές στον νέο φόρο.