Πρόσκληση στην Κίνα να επεκτείνει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα σε πολλούς τομείς πέραν του λιμενικού απηύθυνε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας κατά την τελετή των εγκαινίων του πρόβλητα 3 του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά, μαζί με τον πρόεδρο της COSCO. "Η Ελλάδα μπορεί, εγώ λέω ότι θα γίνει η πύλη εμπορίου Κίνας - Ευρώπης" είπε.
Πρόσκληση στην Κίνα να επεκτείνει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα απηύθυνε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας κατά την τελετή των εγκαινίων του πρόβλητα 3 του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά, μαζί με τον πρόεδρο της COSCO.
Ο πρωθυπουργός είπε πως οι δυνατότητες συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας είναι απεριόριστες και σε διαφορετικούς τομείς της οικονομίας και κάλεσε την κινεζική πλευρά να αναπτύξει μεγαλύτερη συμμετοχή στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, τόσο στον λιμενικό τομέα όσο και σε άλλους τομείς.
"Η Ελλάδα μπορεί, εγώ λέω ότι θα γίνει η πύλη εμπορίου Κίνας – Ευρώπης. Από το λιμάνι του Πειραιά, όπου ξεκινήσαμε την πρώτη μας συνεργασία, σας προσκαλούμε και σε άλλες πετυχημένες συνεργασίας στις μεταφορές, τα τρένα, τα λιμάνια, τη Ναυπηγοεπισκευαστική" δήλωσε.
Αναφερόμενος στο έργο που εγκαινιάστηκε σήμερα, τον ανατολικό προβλήτα, ο κ. Σαμαράς είπε ότι έτσι ολοκληρώνεται το πρώτο μέρος της σύμβασης με την COSCO που αφορά σε μια επένδυση άνω των 340 εκατ. ευρώ.
Επίσης, σημείωσε ότι βρισκόμαστε στο μέσο μιας διαπραγμάτευσης και για το υπόλοιπο μέρος, δηλαδή για το δυτικό τμήμα του προβλήτα 3, και εφόσον υπάρξει η έγκριση από τις Βρυξέλλες, θα ακολουθήσει μια νέα επένδυση ύψους 224 εκατ. ευρώ που θα σημάνει 500 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας και άλλες 200 στη φάση της κατασκευής.
Με την πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης της COSCO, το λιμάνι του Πειραιά θα αποκτήσει δυναμικότητα 7 εκατ. τόνων κοντέινερ και θα συγκαταλέγεται στα 5 πρώτα λιμάνια της Ευρώπης, με δυνατότητα να αναδειχθεί και ως πρώτο.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η ανάπτυξη του Πειραιά τα τελευταία χρόνια διδάσκει ότι "όποια κι αν είναι η ένταση και η μορφή της κρίσης, η απάντηση είναι να επενδύουμε σε πεδία ανταγωνιστικά και σε συμφωνία με τις μεγάλες παραγωγικές και οικονομικές ροές της εποχής μας αλλά και του μέλλοντος". "Αυτό ακριβώς έγινε στον Πειραιά από την COSCO και το ελληνικό Δημόσιο και αυτή η συνεργασία πρέπει να συνεχιστεί" είπε.
Ο κ. Σαμαράς έκανε στη συνέχεια αναφορά στη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού του Πειραιά και στη στρατηγική αναβάθμιση του τρένου, ενώ προανήγγειλε την έναρξη της αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
"Ξαναβάζουμε τον Πειραιά και ολόκληρη τη χώρα -είπε- στους νέους διεθνείς εμπορικούς δρόμους, στις νέες διαδρομές των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων από και προς την Ασία, από και προς τις μεγάλες ευρωπαϊκές και μεσογειακές αγορές".
Στη δική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος της COSCO Γουέι Τζιαφού -ο οποίος συναντάται αύριο με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ- μίλησε για το κινεζικό ενδιαφέρον για τον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών, λέγοντας:
"Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η συμμετοχή στη λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής μεταφοράς εμπορευμάτων στην Ελλάδα, όπως ο πρωθυπουργός κύριος Σαμαράς μου το έθεσε στο Πεκίνο. Ήρθα, λοιπόν, έχοντας αποφασίσει κοινή ομάδα δράσης μεταξύ COSCO και ελληνικής πλευράς για περαιτέρω συνομιλίες".
Στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνεται και η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, καθώς οι Κινέζοι έχουν εκφράσει ενδιαφερον.