Κάθε ενδεχόμενο έκδοσης του πρώην συμβούλου της υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν, στις ΗΠΑ απέκλεισε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ο καταζητούμενος βρίσκεται στην περιοχή τράνζιτ του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας.
Κάθε ενδεχόμενο έκδοσης του πρώην συμβούλου της υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν, στις ΗΠΑ απέκλεισε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ο καταζητούμενος βρίσκεται στην περιοχή τράνζιτ του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας.
Ο Σνόουντεν αντιμετωπίζει κατηγορίες κατασκοπείας στην πατρίδα του και η υπόθεση της φυγής του για το Χονγκ Κονγκ και από εκεί στην Μόσχα αποτελεί σημείο φθοράς της εικόνας του Μπαράκ Ομπάμα.
Η άρνηση του Πούτιν να παραδόσει τον Σνόουντεν πίσω στις ΗΠΑ δημιουργεί μεγαλύτερο ρήγμα στις σχέσεις των δυο χωρών, σε μια κρίσιμη στιγμή κατά την οποία τόσο αυτές όσο και η Κίνα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην διευθέτηση ζητημάτων όπως ο πόλεμος στη Συρία.
"Μπορούμε να παραδώσουμε πολίτες ξένων χωρών μόνο σε χώρες με τις οποίες έχουμε διεθνή συμφωνία για παράδοση εγκληματιών. Με τις ΗΠΑ δεν έχουμε τέτοια συμφωνία", ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.
Η αμερικανική πλευρά επιμένει να συλληφθεί ο φυγάς και να της παραδοθεί, προειδοποιώντας με συνέπειες στις αμερικανορωσικές σχέσεις. "Ελπίζουμε ότι η Ρωσία ως κυρίαρχη χώρα δεν θα συνταχθεί με κάποιον που παραβιάζει το νόμο άλλης χώρας και ο οποίος θεωρείται φυγόδικος κατά τη διεθνή νομοθεσία. Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι τρομοκράτες επιβουλεύονται κρυφά να μας βλάψουν τα δίκτυα εγκληματιών σχεδιάζουν να μας κλέψουν κρυφά οι υπηρεσίες πληροφοριών μας κατασκοπεύουν κρυφά και νέα οπλικά συστήματα κατασκευάζονται κρυφά", υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.
Στην Ρωσία, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για "λαβράκι" που ήρθε στα χέρια των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που τώρα προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο ώστε να καταλάβουν πόσο χρήσιμος μπορεί να είναι ο Σνόουντεν.
"Είναι λαβράκι για τον καθένα, τις όποιες μυστικές υπηρεσίες, περιλαμβανομένων των δικών μας. Όλες οι μυστικές υπηρεσίες θα ήθελαν να μιλήσουν μαζί του", δήλωσε ρωσική πηγή ασφαλείας.
Πρώην αξιωματικός της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας από την εποχή της KGB είπε μάλιστα ότι η Μόσχα είναι απίθανο να χάσει την ευκαιρία, υποθέτοντας πάντα ότι ο Σνόουντεν θα θέλει να συνεργαστεί.
Η ευκαιρία για το Κρεμλίνο είναι μοναδική, καθώς του επιτρέπει να δίνει μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, αλλά και να καιροφυλακτεί, αν δεν έχει ήδη αποκτήσει αντίγραφο των σκληρών δίσκων, που ο Σνόουντεν έχει μοιράσει κωδικοποιημένους σε φίλους για το ενδεχόμενο να του συμβεί κάτι.
Προς δικαιολόγηση των αμερικανικών ενεργειών έσπευσε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών ενώ τo επιτελείο των Wikileaks, που έχει θέσει υπό την προστασία του τον Σνόουντεν, υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να παραμείνει επ αορίστω στη Μόσχα. Μετά τον Ισημερινό και η Βενεζουέλα προθυμοποιήθηκε να εξετάσει αίτημά του για πολιτικό άσυλο. " Δεν έχουμε λάβει επίσημο αίτημα από τον Σνόουντεν για πολιτικό άσυλο. Αν μας ζητηθεί, θα αξιολογήσουμε το αίτημα διότι κάθε άσυλο σημαίνει και ανθρωπιστική προστασία", δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σνόουντεν ήταν όντως έτοιμος να μεταβεί στην Κούβα, όμως προειδοποιήθηκε ότι οι Αμερικανοί ετοίμαζαν στη Νέα Υόρκη περιστατικό με απειλή τρομοκρατικής ενέργειας ώστε να υποχρεώσουν το αεροσκάφος σε αναγκαστική προσγείωση.