Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η επιλογή του αγωγού ΤΑP για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη. Η απόφαση θα ανακοινωθεί επισήμως την Παρασκευή και παρότι από το Μαξίμου κρατούν μέχρι τότε χαμηλούς τόνους, ήδη έγκυρες ελληνικές πηγές τη χαρακτηρίζουν δεδομένη, ενώ η επιβεβαίωση έρχεται και από τους ανταγωνιστές του αγωγού Νabucco, που ανακοίνωσαν ότι έχασαν τον διαγωνισμό.
Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η επιλογή του αγωγού ΤΑP για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη. Η απόφαση θα ανακοινωθεί επισήμως την Παρασκευή και παρότι από το μέγαρο Μαξίμου κρατούν μέχρι τότε χαμηλούς τόνους, ήδη έγκυρες ελληνικές πηγές τη χαρακτηρίζουν δεδομένη, ενώ η επιβεβαίωση έρχεται και από τους ανταγωνιστές του αγωγού Νabucco, που ανακοίνωσαν ότι έχασαν τον διαγωνισμό.
Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, με πολλαπλά οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας, καθώς η επένδυση ύψους 1,5 δισ. συνδέεται με τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην ενίσχυση της γεωστρατηγικής θέση της Ελλάδας.
Ο αγωγός ΤΑP θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα, θα περνά από την Αλβανία και θα καταλήγει στην Ιταλία.
Σύμφωνα με non paper του υπουργείου Εξωτερικών, τα οφέλη από τον ΤΑΡ αφορούν σε αύξηση της απασχόλησης με 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες νέες θέσεις εργασίας.
Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για την οικονομία, καθώς θα απαιτηθεί δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών, θα αυξηθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη των αγορών για την Ελλάδα, η χωρα μας θα ενταχθεί στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, ενώ θα γίνει παράγοντας σταθερότητας και θα μετατραπεί σε ενεργειακό άξονα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Υπεγράφη η Συμφωνία Φιλοξενούσης Χώρας
Το απόγευμα, υπεγράφη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του κονσόρτσιουμ του ΤΑΡ και η Συμφωνία Φιλοξενούσης Χώρας, που αποτελεί το τελευταίο στάδιο των προσπαθειών της χώρας στην υποστήριξη του εν λόγω αγωγού στη διαδικασία επιλογής.
Σε δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εμφανίσθηκε συγκρατημένος εν όψει των επίσημων ανακοινώσεων, επισήμανε όμως τα πολλαπλά οφέλη που θα έχει η χώρα μας σε όρους οικονομικούς και γεωστρατηγικούς εάν -όπως είπε- "την Παρασκευή στο Μπακού έχουμε την ευτυχή κατάληξη και επιλεγεί ο αγωγός".
"Σήμερα υπογράφουμε τη συμφωνία του TAP με την ελληνική κυβέρνηση. Είναι μία καλή συμφωνία. Θέλω να θυμίσω ότι σε ανύποπτο χρόνο, όταν ήμουν επικεφαλής του ΙΟΒΕ, είχαμε κάνει μία μελέτη και από τότε είχα υποστηρίξει ότι η επιλογή αυτού του αγωγού είναι η πλέον συμφέρουσα για τη χώρα. Είμαι πολύ ευτυχής, λοιπόν, που σήμερα υπογράφουμε τη Συμφωνία. Θεωρώ ότι θα έρθουν δουλειές στη χώρα μας. Η Ελλάδα, έτσι, γίνεται ενεργειακός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή" επισήμανε.
"Είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή το πρωί και τότε θα είναι μια ολοκλήρωση κυριολεκτικά, αλλά και το ξεκίνημα ενός δύσκολου δρόμου γιατί είναι ένα πρότζεκτ 1,5 δισ. μόνο για την επένδυση στην Ελλάδα, με δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας" είπε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου.
"Από πέρυσι δεσμευθήκαμε ότι θα υποστηρίξουμε τον TAP για την υλοποίηση αυτού και σήμερα μετά από έναν χρόνο έχουμε κατορθώσει, με την εξαιρετική συνεργασία των υπουργείων Οικονομικών, Εξωτερικών και ΠΕΚΑ, να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε ολοκληρώσει, να έχουμε κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες που χρειάζονταν πολιτικά γι' αυτό το πρότζεκτ" σημείωσε ο υφυπουργός, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Μπακού "για την ενίσχυση αυτού του μεγάλου έργου".
Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε πως η επιλογή του ΤΑΡ " θα δημιουργήσει πλέον αυτό που είχαμε σαν όραμα τόσα χρόνια, τη δημιουργία ενεργειακού κόμβου μέσω της Ελλάδας και έτσι η Ελλάδα θα μπει πλέον στον διεθνή ενεργειακό χάρτη με συμμαχίες οι οποίες θα μας οδηγήσουν σε τεράστιες ωφέλειες γεωπολιτικά, αλλά και εσωτερικά για τον Έλληνα καταναλωτή για τις επόμενες δεκαετίες".
"Δημιουργείται ένα στέρεο υπόβαθρο για επενδυτές, για να επενδύσουν 1,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, πράγμα που αποτελεί σημαντικό στοιχείο, ώστε ή Shah Deniz να διαλέξει τον ΤΑP ως αγωγό μεταφοράς" σημείωσε από τη μεριά του ο Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του "ΤΑP" Κ. Ταγκλαντ.