Τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών αναμένεται να αποτελέσουν τις βασικές δεξαμενές των υπαλλήλων που θα ενταχθούν στο καθεστώς κινητικότητας. Ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης προσβλεπει σε παράταση προκειμένου να βρεθεί λύση. Σύσκεψη για αναδιάρθρωση ΕΑΣ. Ταχυδρομούνται οι απολύσεις για ΕΡΤ.
Σε μια παράταση, προκειμένου να βρεθεί λύση στο ζήτημα της κινητικότητας των 12.500 υπαλλήλων, προσβλέπει ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να συναντήσει τους επικεφαλής της τρόικα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Οι βασικές δεξαμενές για την κινητικότητα, όπως εξετάζεται, θα είναι τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών, απ' όπου αναμένεται να προέλθει το 80% των υπαλλήλων που θα ενταχθούν στο καθεστώς.
Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Παιδείας, οι εκπαιδευτικοί που θα ενταχθούν στην κινητικότητα θα είναι καθηγητές Πληροφορικής, γυμναστές και καθηγητές ξένων γλωσσών, που δεν θα μπορέσουν να απορροφηθούν σε κενά με τις υποχρεωτικές μετατάξεις και την αύξηση των ωρών εργασίας.
Τα δεδομένα θα είναι έτοιμα σε 10 ημέρες και το πλεονάζον προσωπικό θα προκύψει από την αξιολόγηση δομών και προσωπικού στα δύο υπουργεία.
Αν και βασικός στόχος της κυβέρνησης και του νέου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι να μην απολυθεί κανείς από τους 25.000 συνολικά υπαλλήλους που θα βγουν σε διαθεσιμότητα, αν για κάποιους δεν βρεθούν θέσεις, ο νόμος προβλέπει πως σε ένα χρόνο θα οδηγηθούν στην απόλυση.
Για παράδειγμα, οι καθηγητές Πληροφορικης που θα βγουν σε διαθεσιμότητα εκτιμάται ότι θα μπορέσουν άμεσα να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις, καθώς στο Δημόσιο υπάρχουν ανάγκες για άτομα με γνώσεις Η/Υ, ενώ πιο δύσκολα θα απορροφηθούν όλοι οι γυμναστές και οι καθηγητές ξένων γλωσσών.
Εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στους δήμους, αντιδρώντας στην ένταξή τους σε διαθεσιμότητα, ετοιμάζονται για κοινό συλλαλητήριο το ερχόμενο Σάββατο.
Σύσκεψη για αναδιάρθρωση ΕΑΣ
"Πονοκέφαλο" για τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποτελεί και η υποχρέωση για 4.000 απολύσεις εφέτος. Μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ, αναζητώνται οι δεξαμενές 2.000 ακόμη υπαλλήλων που θα πρέπει να αποχωρήσουν από το Δημόσιο έως το τέλος του έτους.
Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Άμμυνας Φώφη Γεννηματά και επί τάπητος τέθηκε το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα), που θα πρέπει να παρουσιαστεί στην τρόικα τις επόμενες ημέρες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ΕΑΣ δεν πρόκειται να ακολουθηθεί μοντέλο ΕΡΤ, αλλά αναδιάρθρωση εν λειτουργία, ενώ στη συγκεκριμένη φάση δεν φαίνεται να γίνεται λόγος για απολύσεις, αλλά για παρουσίαση ενός σχεδίου εξυγίανσης, πιθανότατα και συγχωνεύσεων του συνόλου των αμυντικών βιομηχανιών σε μεταγενέστερο χρόνο.
Ταχυδρομούνται οι απολύσεις για ΕΡΤ
Στο "μέτωπο" της ΕΡΤ, από σήμερα το πρωί οι εργαζομενοι άρχισαν να παραλαμβάνουν έγγραφο με ημερομηνία 17 Ιουνίου, με το οποίο τους ανακοινώνεται ότι η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από τις 13 Ιουνίου και ότι έναντι της νόμιμης αποζημίωσης που δικαιούνται θα τους καταβληθούν οι αποδοχές δύο μηνών έως ότου παραδώσουν στο Δημόσιο τα περιουσιακά στοιχεία της καταργηθείσας ΕΡΤ που διαχειρίζονται.
Στόχος, η επίσπευση δικαστικών διαδικασιών
Στο μεταξύ, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου -μιλώντας στον ρ/σ Βήμα FM, δήλωσε ότι θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να επισπεύδονται οι διαδικασίες για την έκδοση οριστικής δικαστικής απόφασης όσων βρίσκονται στο Δημόσιο με προσωρινές διαταγές.
Αν ακολουθηθεί το σχέδιο Ρουπακιώτη, οι προσωρινές διαταγές θα πρέπει να συζητούνται εντός δύο ημερών και η συζήτηση επί του αιτήματος ασφαλιστικών μέτρων να συζητείται μέσα σε δύο μήνες.