Το σύνολο των εισοδημάτων των δικαιούχων και όχι το φορολογητέο εισόδημα θα λαμβάνεται πλέον υπόψιν για τη χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος, βάσει της ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών που προκάλεσε αντιδράσεις όχι μόνο από βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και της ΝΔ.
Το σύνολο των εισοδημάτων των δικαιούχων και όχι το φορολογητέο εισόδημα θα λαμβάνεται πλέον υπόψιν για τη χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος, βάσει της ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών που προκάλεσε αντιδράσεις όχι μόνο από βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και της ΝΔ.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με τη διάταξη που κατέθεσε ο Γιάννης Στουρναρας στη Βουλή, γίνονται αυστηρότερες οι προϋποθέσεις για την καταβολή επιδόματος σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες καθώς για την χορήγησή του πλέον θα προσμετράται το συνολικό εισόδημα.
"Δεν μπορώ να προσεγγίσω τη λογική. Είναι εισπρακτική; Μα στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν αποφαίνεται πιο είναι το δημοσιονομικό όφελος της ρύθμισης, εάν εφαρμοστεί. Μου είναι πάρα πολύ εύκολο όπως και σε όλους μας να καταλάβω τι σημαίνει σε μια συνταξιούχο αγρότισσα των 330 ευρώ να χάνει την πολύτεκνη σύνταξη των 100 ευρώ" υποστήριξε η βουλευτής της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου.
Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη αναρωτήθηκε "γιατί συμπεριλαμβάνονται στο εισόδημα τα επιδόματα αναπηρίας, τα προνοιακά επιδόματα, της πολύτεκνης μητέρας, για καθεστώς που το 20123 ήταν διαφορετικό από το 2013; Λαμβάνονται υπόψιν, και έτσι θα έχουμε το φαινόμενο να μην πάρει με το καθεστώς του 2013 και με αυτή τη ρύθμιση που γίνεται, να μην πάρει ούτε φορολογικές απαλλαγές να έχει λόγω του ότι καταργήθηκαν για τα τέκνα και να μην πάρει επίδομα".
Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι δεν καταλαβαίνει "γιατί αντιτίθεστε στο να προστίθενται τα προνοιακά εισοδήματα και κάθε άλλο εισόδημα, στο εισόδημα βάσει του οποίου υπολογίζουμε τα επιδόματα τέκνων ή και άλλα όπως το επίδομα αλληλεγγύης. Δεν καταλαβαίνω πραγματικά. Να βάλουμε τους τόκους, να βάλουμε τα μερίσματα". Και πρόσθεσε: "Τα προνοιακά εισοδήματα είναι μόνιμα εισοδήματα, γιατί δεν πρέπει να προσμετρούνται ως εισόδημα; Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Εφόσον ξεπερνάνε ένα όριο, ξέρετε ότι για εισοδήματα χαμηλά έχουμε εξαιρέσεις. Αλλά γιατί να μην προστίθεται ένας που παίρνει προνοιακό εισόδημα και έχει και άλλα εισοδήματα. Γιατί να μην προστίθεται και αυτά;"
Παράλληλα, ενστάσεις για τη συνταγματικότητα της διάταξης διατύπωσε και το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής. "Δεν είναι συνταγματικώς ανεκτός ο περιορισμός ή η υποβάθμιση της παρεχομένης στους πολυτέκνους ειδικής φροντίδος, άνευ αποχρώντος λόγου. Η θέσπιση ειδικότερα τέτοιων εξαιρέσεων με κριτήρια αναγόμενα στο εισόδημα των πολυτέκνων οικογενειών δεν είναι συνταγματικώς επιτρεπτή", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Ωστόσο, η κυβέρνηση επέμεινε στη συγκεκριμένη διάταξη η οποία ψηφίστηκε τελικά από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών εξέφρασαν σε δημοσιογράφους την έκπληξη τους για την εκτίμηση που κάνει η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, ενώ συμπλήρωσαν ότι "δεν είναι δυνατόν εισοδήματα που λαμβάνονται και φορολογούνται να μην προσμετρώνται στο συνολικό εισόδημα".