Στην ανεργία των νέων που πλήττει την Ευρώπη, αλλά και στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μετά και τις προτάσεις χρηματοδότησης της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι αφιερωμένη η σημερινή σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες, ένα χρόνο μετά τη συνομολόγηση συμφώνου για την Απασχόληση.
Στην ανεργία των νέων που πλήττει την Ευρώπη, αλλά και στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μετά και τις προτάσεις χρηματοδότησης της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι αφιερωμένη η σημερινή σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες, ένα χρόνο μετά τη συνομολόγηση συμφώνου για την Απασχόληση.
Προσερχόμενη στη σύνοδο, η Άγκελα Μέρκελ είχε σημειώσει ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα ασχοληθούν με την ανεργία των νέων αλλά με τους τρόπους με τους οποίους θα γίνει εφικτή η ανάπτυξη της οικονομικής και νομισματικής Ένωσης. Είπε ακόμα ότι η Ευρώπη οφείλει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της ενόψει των παγκόσμιων προκλήσεων και τάχθηκε εναντίον της συνεχούς δημιουργίας νέων ταμείων. Ξεκαθάρισε ότι εφόσον τηρούνται οι συμφωνίες μπορεί να υπάρχει αλληλεγγύη και έθεσε ως προτεραιότητα την συζήτηση για το πως μπορεί να επιτευχθεί περισσότερη ανταγωνιστικότητα και για το ποιες είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις γι' αυτό.
Νωρίτερα, μιλώντας ενώπιον του γερμανικού Κοινοβουλίου, η κ. Μέρκελ είχε μιλήσει για τη δημιουργία ενός ταμείου αλληλεγγύης για τη στήριξη των υπό κρίση χωρών της Ευρωζώνης, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρξει συμφωνία κρατών – μελών και της Κομισιόν για στενότερη οικονομική συνεργασία.
Στην απόφαση για την τραπεζική ενοποίηση και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό στάθηκε στις δηλώσεις του προσερχόμενος και ο Φρανσουά Ολάντ. Για την πρώτη είπε ότι είναι πάρα πολύ χρήσιμη για να προστατευτούν οι καταθέτες ενώ για την δεύτερη ότι θα επιτρέψει να γίνουν περισσότερα για την απασχόληση των νέων. Επισήμανε ότι όταν υπάρχει ανάπτυξη, απασχόληση των νέων και καλή διαχείριση των οικονομιών, η Γαλλία είναι ικανοποιημένη.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, επισήμανε την σημασία της προσήλωσης στη συμφωνία του Φεβρουαρίου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τόνισε ότι αυτό που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να κάνει είναι αυτό που κάνει η Βρετανία, δηλαδή η συγκράτηση των δαπανών και η διαβίωση της Ευρώπης με τα μέσα που διαθέτει. Στάθηκε στην αναγκαιότητα της ανταγωνιστικότητας και της αποφυγής των ρυθμίσεων ώστε να γίνει ευκολότερο για τις επιχειρήσεις να δημιουργούν θέσεις εργασίας.
Από την μεριά του, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι έχει συμφωνηθεί η διάθεση ενός συνολικού ποσού έξι δισεκατομμυρίων ευρώ στις χώρες εκείνες όπου η ανεργία ξεπερνάει το 25%, παραδεχόμενος ότι δεν πρόκειται για έναν εντυπωσιακό αριθμό αλλά για μια καλή αρχή.
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, αναφέρθηκε σε αυτά τα έξι δισ. κάνοντας λόγο για καλή αρχή ενώ ξεκαθάρισε ότι τα επόμενα χρόνια θα διατεθούν και άλλα χρήματα για την αντιμετώπηση της ανεργίας των νέων.
Επισήμανε επίσης ότι είναι πολύ σημαντική η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που προσφέρουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας και εξήγησε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει με ένα δανειοδοτικό πρόγραμμα. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, οι τράπεζες δεν δανείζουν συχνά, την ώρα που η ΕΚΤ δανείζει με επιτόκιο 0,5% στις τράπεζες που παίρνουν τα λεφτά και τα τοποθετούν σε χώρους κερδοσκοπίας.
Από την άλλη, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάϋμαν είπε ότι θα ήταν κοντόφθαλμο να θεωρηθεί ότι θα περιοριστεί η ανεργία με εγγυήσεις για την εκπαίδευση. Ξεκαθάρισε ότι χωρίς επενδύσεις, ταμείο εξόφλήσης χρεών, στενότερη συνεργασία, πακέτα τόνωσης της οικονομίας σε μεμονωμένα κράτη αλλά και από κοινού δεν μπορεί να τεθεί σε κίνηση η ανάπτυξη.
Η Ευρώπη αριθμεί περισσότερους από 26 εκατομμύρια ανέργους, μεταξύ των οποίων 5,6 εκατομμύρια νέοι κάτω των 25 ετών, δημιουργώντας τον φόβο για την εμφάνιση μίας χαμένης γενιάς. Πάντως, η κατάσταση είναι χειρότερη σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, όπου περισσότεροι από ένας στους δύο νέους είναι άνεργοι.
"Πρόκειται για μία επείγουσα κατάσταση και ζητούμε από τους ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπισή της. Υπάρχουν 5,6 εκατομμύρια λόγοι για να το κάνουν. Η αδράνεια ή οι υπεκφυγές θα ήταν απαράδεκτες", δήλωσε χθες η Μπερναντέτ Σεγκόλ, της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (CES) , η οποία έχει προσκληθεί για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.
Επιπλέον, οι 27 σήμερα επιδιώκουν την βελτίωση της χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων
επιχειρήσεων που παράγουν θέσεις εργασίας. Επίσης, και πέραν του θέματος της απασχόλησης των νέων, οι 27 θα εξετάσουν επίσης την πρόοδο της τραπεζικής ένωσης.
Αύριο, δεύτερη ημέρα της ευρωπαϊκής συνόδου η ατζέντα θα περιλαμβάνει θέματα διπλωματίας. Οι 27 θα κληθούν να συμφωνήσουν για την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν κάποια στιγμή ανάμεσα στον Οκτώβριο και τον Ιανουάριο και να διαρκέσουν πολλά χρόνια.