"Κλείδωσε" και επίσημα την Παρασκευή η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη μέσω και της Ελλάδας. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται μόνο για την Ελλάδα σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ -όπως είπε ο πρωθυπουργός- θα καταστήσει τη χώρα ενεργειακό κόμβο, θα δημιουργήσει συνολικά 12.000 νέες θέσεις εργασίας, θα φέρει σημαντικά έσοδα στη χώρα, αλλά και φθηνότερη ενέργεια.
"Κλείδωσε" και επίσημα την Παρασκευή η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη μέσω και της Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε η κοινοπραξία Shaz Deniz που διαχειρίζεται το κοίτασμα της Κασπίας Θάλασσας.
Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται μόνο για την Ελλάδα σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ -όπως είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς- θα δημιουργήσει συνολικά 12.000 νέες θέσεις εργασίας, θα φέρει σημαντικά έσοδα στη χώρα, αλλά και φθηνότερη ενέργεια.
Αυτή η εξέλιξη τοποθετεί τη χώρα μας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και -σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά- δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και βάζει οριστικό φρένο στα σενάρια εξόδου από την Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, χαρακτήρισε τον αγωγό ως το μεγαλύτερο έργο που θα έχει γίνει στη Νότια Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα που θα έχουν γίνει στον ευρωπαϊκό χώρο τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ -όπως είπε- αποτελεί την πιο σημαντική θετική οικονομική εξέλιξη που αφορά τη χώρα τα τελευταία 10 χρόνια.
Η διαδρομή του αζέρικου φυσικού αερίου θα ξεκινά από το Αζερμπαϊτζάν και μέσω του αγωγού ΤΑΝΑΡ θα φτάνει στην Τουρκία. Από τα ελληνοτουρκικά σύνορα ο ΤΑΝΑΡ θα δίνει το αέριο στον ΤΑΡ, η κατασκευή του οποίου θα αρχίσει το 2014.
Ο νέος αγωγός θα διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα άμεσης διασύνδεσης με τη Βουλγαρία και μέσω Αλβανίας θα καταλήγει στην Ιταλία.
Πέραν των νέων θέσεων εργασίας που θα δημιουργήσει, τα άμεσα οφέλη για την ελληνική οικονομία θα είναι και η είσπραξη 320 εκατ. ευρώ από φορολογικά έσοδα σε βάθος 15ετιας, αλλά και η υπεραξία που αναμένεται να πάρει η ΔΕΠΑ, γεγονός που θα βοηθήσει στην αποκρατικοποίησή της.
Οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν την άνοιξη του 2014 και να έχουν ολοκληρωθεί μετά από 3-4 χρόνια, ώστε ο αγωγός να λειτουργεί από το 2018-19.
Προκειμένου να καθοριστούν τα σημεία απ' όπου ια περάσει ο αγωγός από το ελληνικό έδαφος και να προχωρήσουν οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις και περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, από το υπουργείο Ενέργειας συστήνεται ομάδα εργασίας για να κινηθούν fast track διαδικασίες.
Αναφερόμενος στην εξέλιξη με τον αγωγό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι η ενεργειακή και η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αναβαθμίζονται και αναφέρθηκε κι εκείνος στα πολλαπλά οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας.
Οι πανηγυρικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στοχεύουν να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για την εξέλιξη με τον αγωγό, ενώ σε επικριτικό και καταγγελτικό ύφος ήταν οι τοποθετήσεις και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Χαιρέτισαν Ευρώπη και ΗΠΑ
Την απόφαση χαιρέτισε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, κάνοντας λόγο για κοινή επιτυχία της Ευρώπης.
Για την επιλογή του αγωγού ΤΑΡ μίλησε και ο Ιταλός πρωθυπουργός, αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, λέγοντας: "Είχα συζητήσει, προφανέστατα εκτενώς το θέμα αυτό με τον κ. Σαμαρά. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό έργο ο αγωγός ΤΑΡ. Θέλω να συγχαρώ δημοσίως όλους όσοι εργάσθηκαν αυτούς τους μήνες".
Ανακοίνωση σε πανηγυρικό ύφος εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών, το οποίο πέραν των συγχαρητηρίων που απευθύνει στην κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν και στην κοινοπραξία Shah Deniz για την επίτευξη αυτού του σημαντικού οροσήμου, όπως τονίζει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος, κάνει λόγο για ένα σημαντικό επίτευγμα και ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου.
Συγκρατημένη η Τουρκία Από την Τουρκία, η οποία μέσω του αγωγού TANAP θα δίνει τη σκυτάλη στον TAP στα ελληνοτουρκικά σύνορα, εκδηλώθηκαν συγκρατημένες αντιδράσεις, ενώ ο υπουργός Ενέργειας Γιλντίζ δήλωσε ότι η νίκη του ΤAP δεν σημαίνει ακύρωση του Nabucco West. "Εξακολουθούμε να είμαστε συνέταιροι στο Nabucco. Αφού αξιολογήσουμε κι εκείνο το έργομ θα αξιολογήσουμε και τη νέα πρόταση" είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ
Στα οφέλη που θα έχει όλη η Ευρώπη από τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑP εστιάζει ο διεθνής Τύπος, στον οποίο γίνεται λόγος για την επιδίωξη της ΕΕ να βρει εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αέριου.
Τα ΜΜΕ της Αυστρίας, χώρα η οποία συμμετείχε στον ανταγωνιστικό αγωγό Nabucco West με την εταιρεία ΟΜV, κάνουν λόγο για ήττα της αυστριακής εξωτερικής πολιτικής και νίκη της Ελλάδας.
O αγωγός Nabucco West υποστηριζόταν εδώ και χρόνια από τους Ευρωπαίους εταίρους, σχολιάζει η αμερικανική "World Street Journal".
Tα ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης τονίζουν ότι ο South Stream απέκτησε ανταγωνιστή.
Για τον πρόεδρο της ρωσικής εταιρείας Gazprom Αλεξέι Μίλερ, πάντως, το σχέδιο Nabucco "δεν υπάρχει πια, έχει ενταφιαστεί", όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου.