Συμφωνία σχετικά με τη λήψη μέτρων έτσι ώστε να μειωθεί η ανεργία κυρίως στους νέους, αλλά και για την ευκολότερη χορήγηση δανείων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία θέσεων εργασίας, υπέγραψαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε σημαντικά μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας και την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συμφωνήσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, μετά την ώθηση που έδωσαν στη σύνοδο οι συμφωνίες για τον τρόπο εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών και το νέο κοινοτικό προϋπολογισμό.
Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής υπογραμμίζεται η ανάγκη να αναληφθεί επειγόντως δράση για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, που έχει φτάσει "σε πρωτοφανή επίπεδα σε πολλά κράτη μέλη, με τεράστιο ανθρώπινο και κοινωνικό κόστος".
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μετά από μια μακρά συζήτηση παρουσίασαν τελικά το σχέδιο, γύρω στις δύο το πρωί. Για την επόμενη διετία θα διατεθούν 6 δισ. ευρώ για την ανεργία των νέων από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Ενώ προβλέπεται η ενίσχυση των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη στήριξη της δανειακής ροής στην οικονομία.
"Τα επίπεδα ανεργίας είναι ανησυχητικά υψηλά, κρύβοντας πολλές διαφορετικές πραγματικότητες και υποβόσκουσες αιτίες. Δεν τρέφουμε την ψευδαίσθηση ότι το πρόβλημα θα λυθεί εν μια νυκτί" δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.
Από την πελυρά του ο πρόεδρος Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο παραδέχθηκε την υψηλή ανεργία στην Ευρωζώνη λέγοντας: "Είναι αλήθεια ότι οι επιδόσεις μας είναι απογοητευτικές και ότι σε κάποιες χώρες της Ευρώπης επικρατεί κατάσταση κοινωνικού αναβρασμού. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση με θάρρος και αποφασιστικότητα και πιστεύω ότι μέρος της λύσης είναι η εμπιστοσύνη".
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, επέμεινε να χρησιμοποιηθούν άμεσα συγκεκριμένα κονδύλια από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, τα οποία θα λειτουργήσουν ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που μπορούν μάλιστα να πολλαπλασιαστούν μέσω μόχλευσης.
Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε ακόμη πολύ σημαντική εξέλιξη την εμπροσθοβαρή εκταμίευση των κονδυλίων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.
Οι 27 ενέκριναν τη χρήση των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε. και την ενίσχυση των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη στήριξη της δανειακής ροής στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ειδικά στις χώρες του Νότου, όπου έχει στερέψει λόγω κρίσης η… κάνουλα των πιστώσεων.
"Η ιδέα είναι να αυξήσουμε τη συνέργεια μεταξύ του προϋπολογισμού της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για να μοχλεύσουμε χρήματα από ιδιωτικές επενδύσεις σε εκατομμύρια μικρομεσαίων επιχειρήσεων" τόνισε ο Ρομπάι.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μιλώντας για την ΕΤΕπ, υπογράμμισε ότι "θα μπορεί αν δανείσει 50-100 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την προώθηση της απασχόλησης και της δραστηριότητας. Η ΕΤΕπ δίνει προτεραιότητα σε τέσσερις τομείς. Ενεργειακή μετάβαση, υποδομές μεταφορών, εκπαίδευση και υγεία".
Παράλληλα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της επταετίας 2014-2020, ύψους 960 δισ. ευρώ ξεπερνώντας μια εμπλοκή της τελευταίας στιγμής αναφορικά με τις εκπτώσεις που διεκδικεί η Βρετανία και οι οποίες θα παραμείνουν ανέπαφες.
Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που θα βοηθήσει να προγραμματιστούν τα έξοδα, προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδια σχετικά με την ανάπτυξη και την απασχόληση. "Σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και την επίδρασή τους στην δημιουργία θέσεων εργασίας υπάρχει βελτίωση. Έχουμε σοβαρές ενδείξεις ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει θετικά" είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Η συμφωνία θα πρέπει, πάντως, να επικυρωθεί τον ερχόμενο μήνα απ' το ευρωκοινοβούλιο, ώστε να ισχύσει ο νέος προϋπολογισμός απ' τον Ιανουάριο.
Νωρίτερα οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν καταφέρει να δώσουν μια αίσθηση αξιοπιστίας στις προσπάθειες ελέγχου των οικονομικών προβλημάτων, με τη συμφωνία για τη μορφή των μελλοντικών διασώσεων των τραπεζών.
Το σχέδιο προβλέπει ότι από τα τέλη του ερχόμενου έτους η ΕΚΤ θα αναλάβει την εποπτεία των 6.000 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της ευρωζώνης, πρώτο βήμα της τραπεζικής ενοποίησης. Αλλά το επόμενο βήμα, η δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης αναμένεται να αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη και μακρόχρονη διαδικασία λόγω των μεγάλων διαφορών στις απόψεις των θεσμών της Ε.Ε., της Γερμανίας, της Γαλλίας κι άλλων κρατών μελών.