Στην επιβολή πλαφόν με ανώτατο όριο τα 600 εκατομμύρια ευρώ για φέτος στις δαπάνες των διαγνωστικών κέντρων και των ιδιωτικών συμφωνητικών συμφώνησαν τρόικα και υπουργείο Υγείας.
Στην επιβολή πλαφόν με ανώτατο όριο τα 600 εκατομμύρια ευρώ για φέτος στις δαπάνες των διαγνωστικών κέντρων και των ιδιωτικών συμφωνητικών συμφώνησαν τρόικα και υπουργείο Υγείας.
Στόχος είναι να κλείσει η "μαύρη τρύπα" του ΕΟΠΥΥ που μαζί με το έλλειμμα του 2012 αναμένεται να αγγίξει μέχρι το Δεκέμβριο του 2013 τα 3 δισ. ευρώ. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως αποφασίστηκε η καταβολή στους παρόχους του 70% των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ την ίδια στιγμή ξεκινούν διαχειριστικοί έλεγχοι για να διαπιστωθεί εάν ορισμένοι ιδιώτες έβαλαν "καπέλο" στις χρεώσεις.
Από το αποτέλεσμα των ελέγχων θα εξαρτηθεί το ύψος των χρημάτων που θα δοθούν τελικά από το υπουργείο. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: "Ετέθη το ζήτημα ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία περαιτέρω περικοπή στις δαπάνες της υγείας καθώς συμφωνήσαμε ότι έχουμε φτάσει στο κατώτατο δυνατό όριο και νομίζω ότι εγκαινιάσαμε μια καλή συνεργασία για να προχωρήσουμε γρήγορα σε μεταρρυθμιστείς".
Στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού των δαπανών και της αντιμετώπισης των εικονικών συνταγογραφήσεων είναι και το ποινολόγιο το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που πάει προς κατάθεση στην Βουλή την Δευτέρα. Μεταξύ άλλων προβλέπει εξοντωτικές χρηματικές ποινές για τους παραβάτες αλλα και την διακοπή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.
Έτσι όσοι φαρμακοποιοί συλληφθούν να εμπλέκονται σε κυκλώματα παράνομων εξαγωγών φαρμάκων θα τιμωρούνται με οριστική καταγγελία της σύμβασής τους με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ όσοι γιατροί βρεθούν να ζητούν αμοιβή πέραν αυτής, που ορίζει ο ΕΟΠΥΥ, να αρνούνται να εξυπηρετήσουν ασφαλισμένο ή να υπερσυνταγογραφούν δεν θα τους αφαιρείται μόνο το συνταγολόγιο έως και δύο χρόνια όπως ισχύει μέχρι σήμερα αλλα θα τους επιβάλλεται και χρηματικό πρόστιμο από 10.000 έως 30.000 ευρώ.
Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα είναι ακόμη μια από τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές μας, και ήδη είναι έτοιμα για 4 κατηγορίες ασθενειών. Με αυτά προβλέπεται η διατήρηση φακέλου με το ιστορικό του κάθε ασθενή, ενώ οι δραστικές ουσίες, που θα του χορηγούνται και οι εξετάσεις στις οποίες θα υποβάλλεται να είναι συγκεκριμένες βάση εισηγήσεων επιστημονικής επιτροπής.