Το θέμα της επανεξέτασης της διαδικασίας των ομαδικών απολύσεων έθεσαν οι επικεφαλής της τρόικα στον υπουργό Εργασίας κατά την δίωρη συνάντησή τους σήμερα στο υπουργείο.
Το θέμα της επανεξέτασης της διαδικασίας των ομαδικών απολύσεων έθεσαν οι επικεφαλής της τρόικα στον υπουργό Εργασίας κατά την δίωρη συνάντησή τους σήμερα στο υπουργείο.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών επικαλέστηκαν την διεθνή και ευρωπαϊκή εμπειρία και νομοθεσία για επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαδικασία ανδιάρθρωσης, εγείροντας ουσιαστικά θέμα αύξησης του αριθμού των απολύσεων που σήμερα είναι έως 30 έτομα τον μήνα για επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 150 εργαζομένων. Με βάση τη νομοθεσία για να γίνουν περισσότερες απολύσεις σήμερα σε μια τέτοια επιχείρηση απαιτείται γνωμοδότηση του ανώτατου συμβουλίου εργασίας.
Η τρόικα φαίνεται πως ζητά από την ελληνική πλευρά να ανοίξει το θέμα ώστε να ακολουθηθεί το μοντέλο απολύσεων που έστειλε εκτός επιχειρήσεων χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ισπανία και το Βέλγιο, σε ασφαλιστικές εταιρίες στη Γαλλία, σε επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας στην Ιρλανδία και σε ευρωπαϊκές βιομηχανίες μετάλλου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι της τρόικας πρότειναν στις ομαδικές απολύσεις να λαμβάνεται υπόψη και η γνώμη των υπουργών οικονομικών και ανάπτυξης.
Ωστόσο, σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά την συνάντηση, ο Γιάννης Βρούτσης είπε ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης κατώτατου μισθού και ομαδικών απολύσεων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ η τρόικα θέτει ευθέως θέμα αύξησης των ομαδικών απολύσεων, αφού σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όταν γίνονται αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων όπως έγινε επί παραδείγματι στην αυτοκινητοβιομηχανία της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας αλλά και σε αεροπορικές εταιρείες, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε ορυχεία και στη ναυπηγική βιομηχανία, οι απολύσεις που ανακοινώθηκαν ήταν εκατοντάδες και σε ορισμένους κλάδους χιλιάδες.
Επίσης, με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία, οι μόνες χώρες όπου οι ομαδικές απολύσεις πρέπει να εγκριθούν ή να απορριφθούν από τον υπουργό Εργασίας είναι η Ελλάδα και η Ολλανδία.
"Αγκάθι" παραμένει και το έλλειμμα στον ΟΑΕΕ το οποίο φθάνει στα 600 εκατομμύρια ευρώ την διετία 2013-14. Στο θέμα αυτό παραμένει ανοιχτό από τις αρχές του 2014 να θεσπιστεί εισφορά 2 τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του. Αποκλείστηκε από το υπουργείο το ενδεχόμενο νέας μείωσης των συντάξεων.