Την πρόθεσή του να υπερασπιστεί τη νομιμότητα της εκλεγμένης κυβέρνησής του με την ίδια του τη ζωή εξέφρασε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα χθες τη νύχτα ο Μοχάμεντ Μόρσι, σε απάντηση του στρατιωτικού τελεσιγράφου για ικανοποίηση των αιτημάτων των πολιτών.
Την πρόθεσή του να υπερασπιστεί τη νομιμότητα της εκλεγμένης κυβέρνησής του με την ίδια του τη ζωή εξέφρασε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα χθες τη νύχτα ο Μοχάμεντ Μόρσι, σε απάντηση του στρατιωτικού τελεσιγράφου για ικανοποίηση των αιτημάτων των πολιτών.
Η ομιλία του διήρκεσε 40 λεπτά και ο Αιγύπτιος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι κατά τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής του αντιμετώπισε ποικίλες προκλήσεις οι οποίες προέρχονταν από το παλαιό καθεστώς.
Επέμεινε ότι θα συνεχίσει να είναι πρόεδρος καθώς αυτό του ανατέθηκε δημοκρατικά και αναφορικά με το τελεσίγραφο για διαμοιρασμό της εξουσίας, ο κ. Μόρσι είπε ότι και στο παρελθόν προσπάθησε για κάτι τέτοιο μέσω διαλόγου αλλά δεν κατέστη εφικτό.
Υπό αυτό το πρίσμα κάλεσε τον στρατό να αποσύρει το τελεσίγραφο και είπε ότι αρνείται διαταγές από το εσωτερικό ή το εξωτερικό.
Η απάντηση του στρατού δεν άργησε να έρθει με ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του στο Facebook όπου αναγράφεται ότι "Ορκιζόμαστε στον Θεό ότι θα θυσιάσουμε ακόμα και το αίμα μας για την Αίγυπτο και τους πολίτες της, για την υπεράσπισή τους ενάντια σε κάθε τρομοκράτη, ριζοσπάστη ή ανόητο".
Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, η δήλωση αυτή κατέστησε σαφές ότι ο στρατός δεν προτίθεται να κάνει πίσω.
Λίγο μετά το διάγγελμα Μόρσι ξέσπασαν αιματηρές οδομαχίες κοντά στο Πανεπιστήμιο του Καϊρου, όπου οπαδοί του Μόρσι δέχθηκαν επίθεση από ανδρες με πολιτικά που ήταν οπλισμένοι με καραμπίνες.
Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν εκεί, ακόμη επτά σε άλλες περιοχές του Καϊρου, ενώ πάνω από 600 είναι οι τραυματίες.
"Σημερα θα τον παύσουν ή θα παραιτηθεί" είναι το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Αλ Αχράμ που γράφει ότι το σχέδιο των στρατηγών προβλέπει αναστολή ισχύος του Συντάγματος μέχρι ένα χρόνο, δημουργία τριμελούς μεταβατικού συμβουλίου και σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης.
Πηγή του στρατού διέψευσε πάντως την ύπαρξη αυτού του σχεδίου, πρόσθεσε όμως ότι το επόμενο βήμα θα είναι μία πρόσκληση προς προσωπικότητες της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής για συνομιλίες επί ενός οδικού χάρτη για έξοδο από την κρίση.
Διαδηλώσεις υπερ και κατά του προέδρου Μόρσι γίνονται επίσης στην Αλεξάνδρεια και άλλες πόλεις.
Φιλελεύθερα κόμματα και κινήματα της αντιπολίτευσης όρισαν ως εκπρόσωπό τους σε μελλοντική διαπραγμάτευση τον Νομπελίστα Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.
Το κόμμα των Σαλαφιστών, Αλ Νουρ, διαχώρισε τη θέση του από τον Μόρσι και τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής εκλογών, ενώ το ίδιο ζήτησε και η σκληροπυρηνική οργάνωση Γκαμά Αλ Ισλαμίγια.
Αμερικανοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα προέτρεψε τον Μόρσι να προχωρήσει σε εκλογές για να δοθεί ειρηνική διέξοδος.
Στις δραματικές εξελίξεις στην Αίγυπτο αποδίδεται η αύξηση της τιμης του πετρελαίου, που πλησίασε τα 102 δολάρια το βαρέλι, σε υψηλό 14 μηνών.