Συγκρούσεις ξέσπασαν το βράδυ της Παρασκευής σε περιοχές γύρω από την πλατεία Ταχρίρ μεταξύ υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι και αντιπολιτευόμενων. 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 300 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση στις συγκρούσεις σε όλη τη χώρα.
Συγκρούσεις ξέσπασαν το βράδυ της Παρασκευής σε περιοχές γύρω από την πλατεία Ταχρίρ μεταξύ υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι και αντιπολιτευόμενων. Όπως λένε μάρτυρες ακούγονται πυροβολισμοί ενώ ασθενοφόρα μεταφέρουν τραυματίες.
17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 300 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση ενώ ανέφερε ότι οι αιγυπτιακές αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας σε δύο πόλεις στο βόρειο Σινά, στην μεθόριο με το Ισραήλ και την Λωρίδα της Γάζας.
Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι ο στρατός θα επέμβει για να δώσει τέλος στις συγκρούσεις που σημειώνονται, και τόνισε ότι "δεν θα πάρουμε το μέρος κάποιου. Η αποστολή μας είναι να προστατεύσουμε τη ζωή των διαδηλωτών".
Νωρίτερα, δυνάμεις του στρατού άνοιξαν πυρ κατά ισλαμιστών διαδηλωτών οπαδών του Μόρσι που επιχείρησαν να πλησιάσουν σε στρατόπεδο της προεδρικής φρουράς και πληροφορίες έκαναν λόγο για δύο νεκρούς.
Ωστόσο ο στρατός διέψευσε τη χρήση αληθινών πυρών και ανέφερε πως χρησιμοποιήθηκαν μόνο δακρυγόνα και άσφαιρα για εκφοβισμό. Την ίδια στιγμή ξένα ΜΜΕ μετέδιδαν εικόνες με τραυματισμένους διαδηλωτές.
Ο ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων, Μπαντίε, μιλώντας στους συγκεντρωμένους οπαδούς του κόμματός του, είπε πως ο λαός πρέπει να προστατεύσει την επανάσταση που έριξε τον Χόσνι Μουμπάρακ και πρόσθεσε ότι ο αιγυπτιακός λαός έδωσε το αίμα του και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την επανάσταση.
"Με τη βοήθεια του Θεού η ειρηνική μας επανάσταση θα γίνει ισχυρότερη από τις σφαίρες και τα άρματα", είπε ο Μπαντέι.
Εν τω μεταξύ ελικόπτερα του στρατού πετούσαν πάνω από το χώρο της συγκέντρωσης, ενώ αντίπαλοι του Μόρσι ξεκινούσαν νέα συγκέντρωση στην πλατεία Ταχρίρ.
Ο αιγυπτιακός τηλεοπτικός σταθμος "Nile TV" μετέδωσε πως οι περιοχές του Σινά και του Σουέζ έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού καθώς βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής με το Ισραήλ και πρέπει να αποφευχθούν τρομοκρατικές ενέργειες από φανατικούς.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είχαν καλέσει τους οπαδούς τους σε μαζικές διαδηλώσεις υπέρ του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι μετά την προσευχή της Παρασκευής. Στο χθεσινοβραδυνό κάλεσμα μάλιστα τους ενθάρρυνε να απορρίψουν το "πραξικόπημα" που αντιτίθετα στην θέλησή τους.
Από χθες το βράδυ διαδηλωτές συγκεντρώνονταν σε συνοικία του Καΐρου, προπύργιο των ισλαμιστών, προκειμένου να βαδίσουν σήμερα προς το υπουργείο Άμυνας όπου πιστεύεται ότι ακόμα κρατείται ο Μοχάμεντ Μόρσι σε βάρος του οποίου ξεκίνησε έρευνα για τον θάνατο αντικυβερνητικών διαδηλωτών επί προεδρίας του και προσβολή της δικαιοσύνης.
Κλειστοί παραμένουν τρεις τηλεοπτικοί σταθμοί που υποστήριζαν τους ισλαμιστές. Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις, πάντως, έσπευσαν την Πέμπτη να διαβεβαιώσουν ότι εφόσον οι διαδηλώσεις δεν αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια, δεν θα προβαίνουν σε αυθαίρετα μέτρα εναντίον οποιασδήποτε ομάδας.
Την ίδια ώρα, στον λογαριασμό της στο Twitter, η Μουσουλμανική Αδελφότητα διέψευσε τα δημοσιεύματα που έφερναν τον αρχηγό της να έχει συλληφθεί.
Από την μεριά του, ο νέος προσωρινός πρόεδρος, Αντλί Μανσούρ, είχε καλέσει την Μουσουλμανική Αδελφότητα να λάβει μέρος σε έναν ευρύ διάλογο συνδιαμόρφωσης της εθνικής αντίληψης για τις εξελίξεις, κάτι το οποίο απερρίφθη.
Ηγέτες κομμάτων που συμφώνησαν με την επέμβαση του στρατού και συμμετέχουν στις διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών, με δηλώσεις τους στο CNN αρνήθηκαν ότι έγινε πραξικόπημα και τόνισε ότι δεκάδες εκατομμύρια Αιγυπτίων είχαν απλά επαναστατήσει στους δρόμους θέλοντας την φυγή του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι.
Την ίδια ώρα, ένοπλοι ισλαμιστές πυροβόλησαν τα ξημερώματα της Παρασκευής στρατιωτικά σημεία στο αεροδρόμιο Ελ-Αρίς στην Χερσόνησο του Σινά.
Οι ένοπλοι χρησιμοποίησαν σύμφωνα με τις πληφορορίες χειροβομβίδες έξω από το αεροδρόμιο και σε κοντινή απόσταση με την Λωρίδα της Γάζας ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο το εάν η επίθεση σχετίζεται με την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι στην Αίγυπτο. Από την επίθεση σκοτώθηκε ένας στρατιώτης.