Εντός 10 ημερών θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο να έχει καλύψει όλα τα προαπαιτούμενα για το πρώτο κομμάτι της δόσης, η οποία τελικά "ψαλιδίστηκε" κατά 1,3 δισ ευρώ. Ο μεγαλύτερος "πονοκέφαλος" για την κυβέρνηση είναι η εφαρμογή του σχεδίου διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, για το οποίο δέχθηκε τη μεγαλύτερη πίεση στο Eurogroup ο Γ. Στουρνάρας, πριν ανάψει το πράσινο φως για τα 6,8 δισ ευρώ.
Εντός 10 ημερών θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο να έχει καλύψει όλα τα προαπαιτούμενα για το πρώτο κομμάτι της δόσης, η οποία τελικά "ψαλιδίστηκε" κατά 1,3 δισ ευρώ. Ο μεγαλύτερος "πονοκέφαλος" για την κυβέρνηση είναι η εφαρμογή του σχεδίου διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, για το οποίο δέχθηκε τη μεγαλύτερη πίεση στο Eurogroup ο Γ. Στουρνάρας, πριν ανάψει το πράσινο φως για τα 6,8 δισ ευρώ.
Ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την διασφάλιση της δόσης και τόνισε:
"Εξασφαλίσαμε όλο το πακέτο, το εγκεκριμένο πακέτο από το πρόγραμμα του Μαΐου άρα είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι. Βεβαίως, αν κάποιος θέλει να μας δώσει άλλα 10 δισ. ευρώ είναι ευπρόσδεκτος".
Από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογράμμισε:
"Είπαμε λοιπόν ok αν εφαρμόσετε την κινητικότητα για τους πρώτους 4.200 υπαλλήλους μέχρι τα τέλη του μήνα και γίνουν οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις μέχρι τα μέσα του μήνα, τότε αυτή θα είναι μια απ' τις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει για την καταβολή της επόμενης δόσης"
Στο θέμα της ανάγκης για μεταρρυθμίσης στο Δημόσιο αναφέρθηκε ο Πιέρ Μοσκοβισί, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και τόνισε:
"Επιμείναμε ιδιαιτέρως ότι η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης είναι μια αναγκαιότητα ώστε να κατανεμηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι εκεί που υπάρχει ανάγκη -κατά προτεραιότητα στις δημόσιες υπηρεσίες- για να μειωθεί το βάρος στην οικονομία".
Για τις δόσεις Ιουλίου- Αυγούστου, πέρα από την αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου κινητικότητας, προαπαιτούμενο είναι η αναθεώρηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και η βελτίωση της συλλογής των φόρων, η θεσμοθέτηση των μέτρων για τη κάλυψη του δημοσιονομικού "κενού", διαρθρωτικά μέτρα για την Υγεία και ρυθμίσεις για τις τράπεζες.
Για τη δόση του Οκτωβρίου, βασικό προαπαιτούμενο παραμένει το Δημόσιο, όπως επίσης η αναδιάρθρωση ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ, η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, η καταβολή των οφειλών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ.
Η έγκριση της δόσης για την Ελλάδα έρχεται, πάντως, σε μια συγκυρία όπου το οικονομικό περιβάλλον στην Ευρωζώνη επιδεινώνεται, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του ΔΝΤ, συμπαρασύροντας και την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τις νεώτερες προβλέψεις του ΙΟΒΕ, η ύφεση το 2013 θα φτάσει στο 4,8% με 5% αντί 4,6%, ενώ η Κομισιόν την εκτιμά στο 4,2%. Όσο για την ανεργία, υπολογίζεται στο 27,8% αντί 27,3%, ενώ η Κομισιόν την εκτιμά στο 27%.
"Η Ελλάδα βγαίνει σταδιακά από την κρίση, ο προϋπολογισμός είναι στο σωστό δρόμο, η οικονομία ανακάμπτει σταδιακά. Ελπίζουμε σε ανάπτυξη του χρόνου για την Ελλάδα, η οποία θα είναι μια αξιοσημείωτη επιτυχία. Απ' την άλλη, περαιτέρω μεταρρυθμίσεις φαίνονται απαραίτητες. Είναι δύσκολες και απαιτούν πολλά από τον ελληνικό λαό, είναι όμως απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστική και να βγει από την κρίση σε δομική βάση. Είμαι αρκετά αισιόδοξος", είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Έως το τέλος του Ιουλίου θα εκταμιευθούν- καλώς εχόντων των πραγμάτων- 2,5 δισ ευρώ τα από κράτη- μέλη κι άλλο 1,5 δισ ευρώ από Κεντρικές Τράπεζες, που έχουν αποκομίσει κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκια τους. Στις αρχές Αυγούστου θα έρθουν τα 1,8 δισ ευρώ από το ΔΝΤ και τον Οκτώβριο θα έρθουν 500 εκατ. ευρώ από τα κράτη- μέλη κι άλλα 500 εκατ. ευρώ από τις Κεντρικές Τράπεζες.
Πέρα από το… ρευστό, η ελληνική πλευρά αισιοδοξεί ότι τελικά θα εγκριθεί και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, μέσα στο επόμενο 10ήμερο, καθώς όπως επισημαίνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ξεπεράστηκε το δυσκολότερο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, που αφορούσε στη συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο.
Οι Ευρωπαίοι πάντως ξεκαθάρισαν ότι σε κάθε περίπτωση απαιτείται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης.
"Αυτό σημαίνει επιτάχυνση της μεταρρύθμισης του φορολογικού μηχανισμού, για να δοθεί ώθηση στην αποτελεσματικότητα και στην αυτονομία του. Δεν αφορά μόνο στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, αλλά πρόκειται και για θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Σημαίνει επίσης τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα, ούτε αυτό αφορά μόνο στην μείωση των εξόδων αλλά αφορά στην δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης που θα εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων", σημείωσε ο κ. Όλι Ρεν.