Σε συμβιβαστική λύση κατέληξαν ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνιστώσες σχετικά με τη λειτουργία των συνιστωσών που θα μετέχουν ή όχι στον ΣΥΡΙΖΑ. Σφοδρότατη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του που έκλεισε το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε συμβιβαστική λύση κατέληξαν ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνιστώσες σχετικά με τη λειτουργία των συνιστωσών που θα μετέχουν ή όχι στον ΣΥΡΙΖΑ αφού έχουν αποφασίσει ότι ένα μέλος θα έχει ίδια δικαιώματα.
Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε μέχρι την τελευταία στιγμή όπου στην διατύπωση που εντάσσεται στο καταστατικό, το οποίο διέπει τη λειτουργία κόμματος και συνιστωσών, καθώς γινόταν λόγος για αυτοδιάλυση, ουσιαστικά κατάργηση της δημόσιας λειτουργίας των συνιστωσών μέσα σ' ένα διάστημα δύο – τριών μηνών, έφυγε το χρονικό διάγραμμα και αντικαθίσταται από την έκφραση σε εύλογο χρονικό διάστημα με διαβούλευση.
Το πεδίο αντιπαράθεσης αργότερα μετατέθηκε στο πως τελικά θα εκλεγεί η νέα κεντρική επιτροπή. Εάν θα είναι από δύο ή μια λίστα όσων επιθυμούν να κατέβουν με διαφορετική λίστα καθώς η ψηφοφορία αυτή έχει σημασία γιατί θα αναδειχθεί και ο συσχετισμός δυνάμεων στο εσωτερικό του νέου κόμματος.
Εν τω μεταξύ, σφοδρότατη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του που έκλεισε το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Η επίθεση απευθυνόταν κυρίως στους υπουργούς που χειρίζονται το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κήρυξε ανένδοτο με στόχο να ανατραπεί η κυβέρνηση των μνημονίων, ενώ απηύθυνε προσκλητήριο προς όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να στρατευθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα τόνισε ότι θα στηρίξει μέχρι τέλους τον αγώνα των δημοσίων υπαλλήλων στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην εκπαίδευση και στην ΕΡΤ για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής.
Όμως έδωσε απάντηση στην εσωκομματική κριτική που ακούστηκε στο συνέδριο, λέγοντας πως ό,τι αποφασίσει το συνέδριο θα γίνει αποδεκτό από όλους.
Χαρακτηριστικά είπε:
"Αυτοί που μας κυβερνούν δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο. Οι εντεταλμένοι των δανειστών και οι εκτελεστές των μνημονίων δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο ούτε ίχνος ευαισθησίας. Και περνούν με την άνεση γκάγκστερ της εποχής του Αλ Καπόνε από το περίφημο success story και τις δήθεν κοινωνικές ευεργεσίες, στην εξόντωση ολόκληρων κοινωνικών ομάδων, γιατί αυτό απαιτεί η τρόικα. Δεν υπάρχει άλλη εξήγησε σε αυτό. Διότι αυτό απαιτούν οι δανειστές. Ανθρωποθυσίες απαιτούν οι δανειστές. Έτσι κάθε ώρα και κάθε μέρα που περνάει, ο οδοστρωτήρας της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου ισοπεδώνει και άλλα δικαιώματα, και άλλους ανθρώπους. Κάθε ώρα και κάθε μέρα γίνεται πιο επιτακτικό το αίτημα να μπει ένα φρένο, σ' αυτή την καταστροφή.
Αυτός είναι ένας αγώνας που μαζί με όλους τους άλλους που θα δώσουμε το επόμενο διάστημα, τον αγώνα των εργαζόμενων στην ΕΡΤ να παραμείνει ανοιχτή η δημόσια ραδιοτηλεόραση, τον αγώνα των εκπαιδευτικών. Είναι όλες αυτές ψηφίδες και κομμάτια, σ' έναν μεγάλο ανένδοτο αγώνα για την προστασία της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής που έχουμε κηρύξει και θα τον δώσουμε όλοι μαζί μέχρι την τελική νίκη, μέχρι να ανατραπεί αυτή η επικίνδυνη κυβέρνηση των μνημονιακών συνεταίρων και να οδηγηθεί η χώρα στη δημοκρατική λύση, στις εκλογές που θα αναδείξουν μια κυβέρνηση αριστεράς.
Την ώρα που η γη χάνεται κάτω απ' τα πόδια μας την ώρα που ο κόσμος της εργασίας λεηλατείτε όλη αυτή η συμμορία της καταστροφής ζει στο δικό της κόσμο. Δεν έχουν καταλάβει τίποτα απ' όλα όσα περνά ο λαός μας. Είναι εντεταλμένοι της τρόικας και των δανειστών και όσο περισσότερο τους αφήσουμε στην εξουσία τόσο πιο επικίνδυνοι θα γίνονται τόσο πιο αδιάφοροι για τα προβλήματα του λαού και τόσο πιο μοχθηροί απέναντι στην ίδια την δημοκρατία".
Στα όσα είπε ο Μανώλης Γλέζος απάντησε ο επιφαλής του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας:
"Δεν εξεπλάγην από τον πυρήνα των απόψεων του Μανώλη, ενδεχομένως με τους υψηλούς του τόνους αλλά όχι με τον πυρήνα των απόψεών του. Ο Μανώλης έχει αυτές τις απόψεις σταθερά από το 2003 έως σήμερα. Του πιστώνω αυτή τη σταθερότητα και αυτή την επιμονή. Είναι απόψεις που τις εξέφρασε με θάρρος όπως τον διακρίνει πάντα. Και παρρησία στην πανελλαδική συνδιάσκεψη που κάναμε τον Δεκέμβρη, με τις αποφάσεις της οποίας διαφώνησε ανοιχτά. Και αυτές βέβαια σήμερα ερχόμαστε να υλοποιήσουμε. Αλλά δεν θέλω να παριστάνω ούτε τον ανήξερο, για να είμαι ειλικρινής ούτε τον αιφνιδιασμένο. Ούτε όμως θα σας παριστάνω και τον αδιάφορο.
Ο Αλέξης Τίπρας παραδέχθηκε ότι τον στενοχώρησε η ομιλία του κ. Γλέζου και δικαιλόγησε γιατί. "Με στεναχώρησε η ομιλία του Μανώλη. Δεν με κάκιωσε η ομιλία του Μανώλη, δεν κράτησα καμία κακία. Στους ανθρώπους που αγαπάς δεν κρατάς κακία, μόνο στεναχωριέσαι. Αλλά προσέξτε, γιατί στενοχωρήθηκα, όχι για τις απόψεις που εξέφρασε, ούτε για τα επιχειρήματά του. Αλλά γιατί από αυτό το ιστορικό βήμα ο Μανώλης επέλεξε να μιλήσει ως εκπρόσωπος μιας εκ των πολλών συνιστωσών που όλοι ανήκαμε, και όχι ως εκπρόσωπος μιας ιστορικής γενιάς αγώνων, αντίστασης, θυσιών" είπε.
Και πρόσθεσε: "Και το λέω αυτό με ειλικρινή συναισθήματα γιατί και για μένα, και για μας και για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ο Μανώλης Γλέζος δεν εκπροσωπεί καμία από τις συνιστώσες μας όπου και αν ανήκει. Αλλά εκπροσωπεί την συνισταμένη των αγώνων, την συνισταμένη των θυσιών ηρωισμού και συνέπειας της αριστεράς στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Εκπροσωπεί τη γενιά της αντίστασης, τη γενιά του εμφυλίου, τη γενιά της δημοκρατικής πάλης, τη γενιά της ΕΔΑ και των Λαμπράκηδων. Εκπροσωπεί δηλαδή όλα εκείνα που έκαναν τη αριστερά να επιβιώσει από διωγμούς, παρανομίες, και να υπάρχει σήμερα. Και να υπάρχουμε και μεις σήμερα εδώ".
Συζήτηση στο κόμμα αλλά και στην κοινωνία για την παραμονή στην Ευρωζώνη έθεσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κάνοντας λόγο για δικτατορία της τρόικα. "Έχουμε λοιπόν μια δικτατορία στη χώρα που την έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην ουσία το γερμανικό κεφάλαιο. Που την έχει επιβάλλει το ΔΝΤ. Δεν έχουμε ανοίξει καμία συζήτηση για το ευρώ και την Ευρωζώνη. Αυτή την σύγχρονη γερμανική φυλακή πολυτελείας. Δεν μιλάμε για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, μιλάμε για διαγραφή του χρέους συνολικά" είπε ο κ. Λαφαζάνης.
Από την πλευρά του ο Δημ. Στρατούλης μίλησε για κυβέρνηση αριστεράς, λέγοντας: "Η συνεργασία της Αριστεράς είναι η πιο χειροπιαστή εγγύηση ότι δεν θα σχηματίσουμε μετά τις εκλογές αριστεροδεξιά ή αριστεροκεντροδεξιά κυβέρνηση με δυνάμεις που θα μας πιέσουν να στρογγυλεύσουμε τις θέσεις μας ή να υπαναχωρήσουμε από τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις. Αλλά είναι εγγύηση ότι θα σχηματίσουμε κυβέρνηση με αυτές τις δυνάμεις της αριστεράς που είναι σταθερά απέναντι στα μνημόνια και τις μνημονιακές πολιτικές".
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις στην ομιλία του κ. Τσίπρα από την πλευρά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.