Την άποψη ότι η σιωπηλή πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις εξέφρασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής κατά την συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο η οποία και ολοκληρώνεται σήμερα.
Την άποψη ότι η σιωπηλή πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις εξέφρασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής κατά την συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο η οποία και ολοκληρώνεται σήμερα.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε μάλιστα ότι δεν αντιλαμβάνεται τον ρόλο του ως διαχειριστή σκληρών μνημονιακών υποχρεώσεων κάνοντας λόγο για ανάγκη δημιουργικής υπέρβασης του μνημονίου και για ύπαρξη ενός νέου συμβολαίου μεταρρύθμισης του δημοσίου τομέα, "με μετρήσιμα αποτελέσματα για τον πολίτη" και τα οποία και "αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα των προτεραιοτήτων του υπουργείου".
Κάνοντας διευκρινίσεις σχετικά με την δεξαμενή των αποχωρήσεων από το Δημόσιο ξεκαθάρισε ότι δεν θα φύγουν αρχικά όσοι ενταχθούν στην κινητικότητα.
"Πρώτοι στη λίστα προς αποχώρηση βρίσκονται οι πειθαρχικά ελεγχόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι", είπε και πρόσθεσε ότι "επόμενη κατηγορία η οποία θα διερευνήσουμε είναι οι υποθέσεις των πλαστών δικαιολογητικών και ειδικά των δικαιολογητικών γλωσσομάθειας".
Κατόπιν τόνισε ότι "κάποιες υποχρεωτικές απομακρύνσεις θα προκύψουν και από κάποιες καταργήσεις φορέων, μια διαδικασία η οποία είχε ξεκινήσει αλλά δυστυχώς δεν επιταχύνθηκε και την αναμενόμενη ταχύτητα".
"Η οριστική διευθέτηση του προβλήματος των προσωρινών διαταγών θα οδηγήσει τελικά στην έξοδο από το Δημόσιο κάποιους συμβασιούχους που φαντάζομαι θα συμφωνήσετε αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ είχαν πετύχει ένα καθεστώς μονιμότητας καταστρατηγώντας βάναυσα το πνεύμα του Συντάγματος για την λογική της προσωρινής προστασίας", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος κατέληξε λέγοντας ότι "μόνο όταν εξαντληθούν αυτές οι κατηγορίες θα καταφύγουμε στην δεξαμενή της κινητικότητας".
Για τα κριτήρια παραμονής στο Δημόσιο ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: "Σημαντικότατο κριτήριο θα είναι ο τρόπος εισαγωγής στο Δημόσιο, αν μπήκανε σε διαδικασίες ΑΣΕΠ, ή αν μπήκανε από την πίσω πόρτα. Και αυτό αναφέρεται πια ρητά και στο άρθρο 90 κα στο άρθρο 91. Και πείτε μου, ποιος διαφωνεί με αυτό το κριτήριο; Εάν πρέπει να υπάρχει ένα κριτήριο, ένα κεντρικό κριτήριο, ένα αν θέλετε αόρατο νήμα δικαιοσύνης το οποίο να διέπει αυτή την λογική. Υπάρχει κανείς που να διαφωνεί με αυτό το κριτήριο;
Και μια από τις σημαντικές καινοτομίες που εισάγεται στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις προσλήψεις κυρίες και κύριοι βουλευτές είναι ότι δεν θα υπάρχει ένας κεντρικός προγραμματισμός προσλήψεων, ελεγχόμενος και εποπτευόμενος από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έτσι ώστε οι προσλήψεις συνολικά να γίνονται σε εναρμόνιση με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και όχι ο κάθε υπουργός αν θέλετε να ζητάει το δικό του μερίδιο στις προσλήψεις χωρίς να έχει μια συνολική εικόνα του πως αυτές εντάσσονται σε έναν γενικότερο προγραμματισμό".
Νέες νομοτεχνικές βελτιώσεις από Μητσοτάκη
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε μια σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων σε άρθρα του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:
Αυξάνεται στις 12.000 ευρώ, από τις 6.000 ευρώ, που ήταν, το όριο του ετήσιου εισοδήματος για να εξαιρεθεί από τη κινητικότητα δημόσιος υπάλληλος που είναι προστάτης ανάπηρου τέκνου ή της συζύγου του
Το ίδιο χρηματικό όριο (12.000 ευρώ) ισχύει πλέον και για την περίπτωση της γονικής μέριμνας τέκνου
Προστέθηκε στις εξαιρέσεις από τη κινητικότητα και ο δικαστικός συμπαραστάτης, δυνάμει δικαστικής απόφασης
Εξαιρούνται από τη κινητικότητα οι δημοτικοί αστυνομικοί που υπηρετούν σε Δήμους με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων. Οι Δήμοι αυτοί είναι κατά βάση μικρά νησιά
Οι διαδικασίες ΑΣΕΠ και ειδικά ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, η διαδικασία πλήρωσης θέσεων με σειρά προτεραιότητας η οποία διενεργείται εξ ολοκλήρου από το ΑΣΕΠ και ο διαγωνισμός εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, μοριοδοτούνται επιπρόσθετα κατά την αποτίμηση των προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων και κατά την επιλογή των υπαλλήλων για να εξέλθουν από το καθεστώς της κινητικότητα
Ορίζεται ρητώς ότι κατά τη διάρκεια της κινητικότητα ο δημόσιος υπάλληλος εξακολουθεί να παραμένει ασφαλισμένος.