Σε ψηφοφορία αυτή την ώρα στη Βουλή το κρίσιμο πολυνομοσχέδιο, η συζήτηση επί του οποίου διεξήχθη μέχρι το "παρά ένα" σε πολύ υψηλούς τόνους, με την κυβέρνηση να προχωρεί σε νομοτεχνικές βελτιώσεις της τελευταίας κυριολεκτικά στιγμής για να καμφθούν οι αντιδράσεις.
Σε ψηφοφορία έχει τεθεί αυτή την ώρα στη Βουλή το κρίσιμο πολυνομοσχέδιο, η συζήτηση επί του οποίου διεξήχθη μέχρι το "παρά ένα" σε πολύ υψηλούς τόνους, με την κυβέρνηση να προχωρεί σε νομοτεχνικές βελτιώσεις της τελευταίας κυριολεκτικά στιγμής για να καμφθούν οι αντιδράσεις.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανακοίνωσε αργά το βράδυ πως απαντώντας στο αίτημα πολλών βουλευτών για εξαίρεση των τρίτεκνων από τη διαδικασία της διαθεσιμότητας, ορίζεται ότι οι τρίτεκνοι τελικά "μετατάσσονται ή μεταφέρονται κατά προτεραιότητα" και ορίζονται "εισοδηματικά και άλλα κριτήρια".
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε καταθέσει επιπρόσθετες νομοτεχνικές βελτιώσεις, που μεταξύ άλλων αφορούν σε:
Αύξηση στις 12.000 ευρώ, από τις 6.000 ευρώ που ήταν, του ορίου του ετήσιου εισοδήματος για να εξαιρεθεί από την κινητικότητα δημόσιος υπάλληλος που είναι προστάτης ανάπηρου τέκνου ή συζύγου ή σε περιπτώσεις γονικής μέριμνας τέκνου
Εξαίρεση από την κινητικότητα των δημοτικών αστυνομικών που υπηρετούν σε Δήμους με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων
Διατήρηση της ασφάλισης για τον δημόσιο υπάλληλο κατά το διάστημα που παραμένει σε κινητικότητα.
Αναφερόμενος στο "καυτό" θέμα των απολύσεων, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξεκαθάρισε πως θα προέλθουν κυρίως από 4 δεξαμενές:
Τους επίορκους, με επιτάχυνση της διαδικασίας εκδίκασης υποθέσεων από τα πειθαρχικά συμβούλια
Τους υπαλλήλους που διορίστηκαν με πλαστά δικαιολογητικά (με έμφαση στον έλεγχο πτυχίων γλωσσομάθειας)
Τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και
Την οριστική επίλυση του προβλήματος των προσωρινών διαταγών. Στην περίπτωση που οι απολύσεις δεν καλυφθούν από τις 4 αυτές δεξαμενές, ο αριθμός που υπολείπεται θα καλυφθεί από τους υπαλλήλους που μπήκαν ή εντάσσονται στο πρόγραμμα κινητικότητας.
Στην ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η σιωπηρή πλειοψηφία των πολιτών επιθυμούν ριζικές μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, ενώ άφησε σαφείς αιχμές για τον προκάτοχό του Αντώνη Μανιτάκη, λέγοντας πως όταν ανέλαβε το υπουργείο βρήκε "ένα συμφωνημένο πλαίσιο για διαθεσιμότητα και κινητικότητα" και όταν έφτασε η τρόικα το κοντέρ στην κινητικότητα έγραφε ένα ολοστρόγγυλο μηδέν".
Απαντώντας λίγες ώρες αργότερα στην κριτική που ασκείται στον Αντώνη Μανιτάκη, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης τόνισε πως "με την επιβολή ξαφνικού θανάτου υπηρεσιών", δεν γίνεται μεταρρύθμιση και αναδιοργάνωση του κράτους και πρόσθεσε:
"Μας καταλογίζετε ευθύνες για καθυστερήσεις. Ναι, όσο συμμετείχε η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση και όσο ήταν ο Αντώνης Μανιτάκης στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν πέρασε η πρόθεση της τρόικας να γράψει στα παλιά της παπούτσια το κράτος δικαίου και να μετατρέψει τις απολύσεις σε ενσάρκωση της διοικητικής μεταρρύθμισης".
Οι τόνοι παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα και όταν έγινε συζήτηση για την οικονομία, με τον Αλέξη Τσίπρα να λέει οτι η κυβέρνηση θα πέσει από την αντίδραση του λαού και μάλιστα "με πάταγο" και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ πως επενδύει στο φόβο και την ανασφάλεια.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι πετά στο δρόμο εργαζόμενους και πως απολύοντας εκπαιδευτικούς διώχνει από την εκπαίδευση χιλιάδες παιδιά. "Ο δρόμος που έχετε επιλέξει δεν είναι δρόμος της σωτηρίας, οδηγεί στην καταστροφή. Ακολουθείτε λάθος συνταγή, έχετε πέσει σε όλα έξω" δήλωσε και απευθυνόμενος στους βουλευτές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: "Ως πότε θα σηκώνετε το χέρι σε μέτρα που επιδεινώνουν την κατάσταση της χώρας;".
Στην εισήγησή του το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας είπε πως αντιλαμβάνεται πλήρως τις δυσκολίες του ελληνικού λαού μέσα στη μεγάλη κρίση, αλλά είναι "απόλυτα πεπεισμένος ότι ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ο σωστός" και πρόσθεσε:
"Η προσπάθειά μας φέρνει αποτελέσματα (…). Για μας η στρατηγική μας από εδώ και στο εξής και συνάμα μεγάλη μας πρόκληση είναι να πετύχουμε την απαραίτητη, ακόμη, δημοσιονομική προσαρμογή με την οικονομική ανάπτυξη. Όλη μας η προσπάθεια και όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε είναι στραμμένα στην επίτευξη αυτού του συνδυασμού, διότι αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για έξοδο από την κρίση και από το μνημόνιο".
Ο υπουργός Οικονομικών είχε αντιπαράθεση και με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, ο οποίος τον ρώτησε αν τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Καραμανλή είναι σωστά ή αν είναι αυτά που λέει ο νυν πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου, ο οποίος -όπως είπε- είναι υπόδικος.
Παρεμβαίνοντας ο κ. Στουρνάρας είπε ότι τα στοιχεία που δίνει τώρα η ΕΛΣΤΑΤ είναι σωστά και ο κ. Καμμένος άρχισε να ζητά εμφατικά απάντηση στο ερώτημα αν επομένως η κυβέρνηση Καραμανλή έδινε ψευδή στοιχεία, για να γυρίσει να πει απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ και στους πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων Καραμανλή: "Ε, τώρα ψηφίστε".
Ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος προέτρεψε να ειπωθεί "ένα μεγάλο όχι στην Ευρώπη των τοκογλύφων", εκτιμώντας πως "αυτό ίσως βοηθήσει και την κυβέρνηση, να τους πούμε ότι δεν περνάνε πια αυτά που ζητάνε".
Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης αφού χαρακτήρισε τον υπουργό Οικονομικών "τεχνοκράτη" και "κυνικό", σημείωσε: "Λέει ο Μάο ότι ο καπιταλισμός για να μπορέσει να ανασυγκροτηθεί πρέπει να περάσει από σωρούς ερειπίων…".
Στην απόσυρση του άρθρου για τις αποζημιώσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ οδήγησε το βέτο που έβαλε η Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, απειλώντας ότι θα το καταψηφίσει. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που χαρακτήρισε στημένη την αντιπαράθεση κυβέρνησης – βουλευτών.