Με τις ίδιες αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από το 2007, θα συνεχίσουν να υπολογίζονται τουλάχιστον έως το 2016 οι φόροι μεταβίβασης και οι φόροι κατοχής ακίνητων.
Με τις ίδιες αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από το 2007, θα συνεχίσουν να υπολογίζονται τουλάχιστον έως το 2016 οι φόροι μεταβίβασης και οι φόροι κατοχής ακίνητων.
Σύμφωνα με την Ημερησία του Σαββατοκύριακου, η σχετική πρόβλεψη για "πάγωμα" των σημερινών αντικειμενικών συμπεριλήφθηκε στο Επικαιροποιημένο Μνημόνιο κατόπιν διαπραγμάτευσης με τη τρόικα και εν αναμονή του πορίσματος από την Ειδική Επιτροπή που έχει συσταθεί.
Χαμένοι από αυτή την εξέλιξη είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε "ακριβές" περιοχές, όπου οι Τιμές Ζώνης είναι πλέον υψηλότερες των εμπορικών "φουσκώνοντας" τους φόρους κατοχής, καθώς και οι ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων, όπου οι Συντελεστές Εμπορικότητας είναι υψηλοί.
Για παράδειγμα στην Εκάλη, οι Τιμές Ζώνης είναι έως και 30% υψηλότερες των εμπορικών σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ενώ στη Βουλιαγμένη οι Τιμές Ζώνης είναι υψηλότερες έως και 35%.
Κερδισμένοι θεωρούνται οι ιδιοκτήτες πολυτελών ακινήτων σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος, καθώς οι αξίες γης που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των φόρων είναι πολύ χαμηλές, όπως επίσης οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε "λαϊκές" συνοικίες όπου οι Τιμές Ζώνης υπολείπονται των εμπορικών.
Για παράδειγμα στο Ίλιον οι εμπορικές τιμές είναι έως και 80% υψηλότερες των Τιμών Ζώνης, ενώ και στο Περιστέρι οι εμπορικές τιμές είναι υψηλότερες κατά 54% των Τιμών Ζώνης.
"Αναμένουμε πολύ σύντομα το πόρισμα για να εξετάσουμε τη διαδικασία αυτή, η οποία θα αποτελεί τον τρόπο αναθεώρησης των αξιών. Με βάση το πόρισμα της Επιτροπής και τη διαδικασία που θα προτείνει, θα μπορέσουμε στο μέλλον να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα που πολλές φορές δημιουργείται με τις αντικειμενικές αξίες", είπε στην Ημερησία ο Γ. Μαυραγάνης.
Το "πάγωμα" του νέου συστήματος, που ούτως ή άλλως δεν είναι έτοιμο, κρίθηκε αναγκαίο γιατί οι αγοραπωλησίες είναι ελάχιστες με συνέπεια να μη εξάγονται ασφαλή συμπεράσματα για τις εμπορικές τιμές, με κίνδυνο να προκύψουν φορολογικές αυξήσεις- μαμούθ για εκατομμύρια μικρούς ιδιοκτήτες.
Το 2007, έγιναν 148.125 αγοραπωλησίες ακινήτων, ενώ δύο χρόνια αργότερα έχοντας ξεσπάσει η κρίση στην Ευρώπη, τα νέα συμβόλαια δεν έφτασαν ούτε στις 75.000. Όντας ήδη σε τέλμα η κτηματαγορά είδε να υπογράφονται 42.814 συμβόλαια το 2011 και μόλις 29.584 το 2012.
Όσο για το 2013, με 4.976 αγοραπωλησίες στο πρώτο τρίμηνο, εκτιμάται ότι θα σπάσει ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ.
Αντιθέτως για τα Ι.Χ. φαίνεται ότι το 2014 θα είναι χρονιά φορολογικών αλλαγών.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η αποσύνδεση των φόρων από το κυβισμό του οχήματος και ο συνυπολογισμός της αξίας δηλαδή της εργοστασιακής αξίας μαζί με τη παλαιότητα ή και της ιπποδύναμης του οχήματος.
Από αυτές τις αλλαγές θα επηρεαστούν ο φόρος πολυτελείας, τα τεκμήρια, τουλάχιστον έως τη κατάργηση τους, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας για Ι.Χ. με ταξινόμηση έως 31/10/2010, καθώς για τα νεώτερα λαμβάνονται υπόψιν οι εκπομπές ρύπων.