Επιβεβαιώνουν τα τελικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τη σημαντική υστέρηση των εσόδων στο πρώτο εξάμηνο, παρά τη μεγάλη συγκράτηση των δαπανών. Το πρωτογενές έλλειμμα συγκρατήθηκε πολύ περισσότερο, στο 1,5 δισ. έναντι στόχου για 3,9 δισ.
Επιβεβαιώνουν τα τελικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τη σημαντική υστέρηση των εσόδων στο πρώτο εξάμηνο, παρά τη μεγάλη συγκράτηση των δαπανών.
Έτσι, το πρωτογενές έλλειμμα συγκρατήθηκε πολύ περισσότερο, στο 1,5 δισ. έναντι στόχου για 3,9 δισ., ενώ και οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 2 δισ. έναντι του στόχου.
Όμως τα έσοδα προ επιστροφών φόρου παρουσιάζουν "τρύπα" 1,61 δισ. ευρώ έναντι των στόχων, με τα σημαντικότερα πεδία υστέρησης -σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ- να είναι:
Στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, κατά 456 εκατ. ευρώ, λόγω της παράτασης της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων
Στους άμεσους φόρους παρελθόντων ετών, κατά 234 εκατ. ευρώ, λόγω της καθυστέρησης αποστολής των ειδοποιητηρίων για τους φόρους περιουσίας (ΦΑΠ 2011)
Στα έσοδα από το πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας και μεταφορά αποδόσεων από κεντρικές τράπεζες, κατά 675 εκατ. ευρώ
Στους φόρους κατανάλωσης, κατά 409 εκατ. ευρώ.
Από το ΥΠΟΙΚ διαβεβαιώνουν ότι αυτή τη "τρύπα" στα έσοδα θα καλυφθεί κατά το δεύτερο μισό του έτους, με την τρόικα πάντως να έχει εκφράσει επιφυλάξεις.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat, το χρέος της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκε στο 160,5% του ΑΕΠ, υψηλότερο κατά 24,1% σε σχέση με το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2012 και κατά 3,7% σε σχέση με το τέταρτο.
Στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, την Ελλάδα, η οποία κατέχει την πρώτη θέση, ακολουθεί η Ιταλία με 130,3%, η Πορτογαλία με 127,2% και η Ιρλανδία με 125,1%.
Η δημοσιοποίηση των στοιχείων της Εurostat για το χρέος προκάλεσαν τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.