Μια νέα απάτη εφηύραν επιτήδειοι, στέλνοντας γραπτά μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα, με τα οποία ο χρήστης ενημερώνεται ότι κέρδισε 1,5 εκατ. ευρώ και για να τα αποκτήσει πρέπει να καταβάλει τα στοιχεία του και κατόπιν χρήματα.
Μια νέα απάτη εφηύραν επιτήδειοι, στέλνοντας γραπτά μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα, με τα οποία ο χρήστης ενημερώνεται ότι κέρδισε 1,5 εκατ. ευρώ και για να τα αποκτήσει πρέπει να καταβάλει τα στοιχεία του και κατόπιν χρήματα.
Για τον νέο αυτό "διαγωνισμό – απάτη", η Υπηρεσία Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, εφιστά την προσοχή των πολιτών ώστε να μην εξαπατηθούν. "Ο κάθε χρήστης που θα λαμβάνει το SMS θα πρέπει άμεσα να σβήνει το μήνυμα διότι με το μήνυμα αυτό προσπαθούν να του πάρουν χρήματα", αναφέρει σχετικά ο Μανώλης Σφακιανάκης, Ταξίαρχος Δίωξης Οικονομικού και Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Συγκεκριμένα, στο μήνυμα που λαμβάνει ο χρήστης του κινητού και το οποίο είναι γραμμένο στα αγγλικά, αναφέρεται ότι κέρδισε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό σε κάποιο διαγωνισμό. Για να εισπράξει αυτό το ποσό, του ζητείται να στείλει ένα mail με τα προσωπικά του στοιχεία σε κάποια ηλεκτρονική διεύθυνση προκειμένου να καταβάλλει τα έξοδα για την εκταμίευση των υποτιθέμενων κερδών.
Ο αριθμός του κινητού σας έχει κερδίσει το ποσό του ενάμιση εκατομμυρίου ευρώ, στον Διαγωνισμό Εκατομμυρίων Κινητής Τηλεφωνίας. Για να διεκδικήσετε αυτά τα χρήματα, παρακαλούμε στείλτε μας e-mail, το όνομα και τον αριθμό σας στο: eurostakes@msn.com.
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος της Γραμμής Βοηθείας Καταναλωτών "Υποστηρίζω", Γιώργος Κορμάς, σημειώνει ότι στην Γραμμή Βοηθείας έχουν δεχθεί πάνω από 15 κλήσεις για τη συγκεκριμένη απάτη, με τον κόσμο να απελπίζεται. "Αυτό που οφείλουμε να συμβουλεύουμε πάντα είναι ότι κανένας δεν θα κερδίσει χρήματα μέσα από αυτές τις διαδικασίες. Οι μόνοι που κερδίζουν είναι αυτοί που εμπορεύονται την ανθρώπινη ελπίδα μέσω των προσωπικών δεδομένων και βέβαια η βιομηχανία του διαδικτύου, όπου ουσιαστικά διάφοροι επιτήδειοι εμπορεύονται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών", υπογραμμίζει σχετικά.
Σημειώνεται ότι απάτες σαν κι αυτή που αποκάλυψε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τα τελευταία χρόνια έχουν διαπιστωθεί πολλές, τόσο μέσω της κινητής τηλεφωνίας όσο και μέσω του διαδικτύου. Τα οργανώμενα κυκλώματα καταφέρνουν να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά από ανυποψίαστα θύματα χρησιμοποιώντας εξελιγμένες μεθόδους. Ενδεικτική είναι η περίπτωση Ελληνίδας δικηγόρου, η οποία πείστηκε να πληρώσει 415.000 ευρώ προκειμένου να της καταβληθεί -υποτίθεται- ένα τεράστιο χρηματικό ποσό.