Ρητή πρόβλεψη για παράταση της έκτακτης εισφοράς, που επιβάλλεται στα εισοδήματα με συντελεστές από 1% έως 4%, και το 2016 περιλαμβάνει η έκθεση της Κομισιόν για το ελληνικό πρόγραμμα, που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Ρητή πρόβλεψη για παράταση της έκτακτης εισφοράς και το 2016 περιλαμβάνει η έκθεση της Κομισιόν για το ελληνικό πρόγραμμα και το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο που τη συνοδεύει, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Η επιβάρυνση των ελληνικών νοικοκυριών για έναν ακόμη χρόνο με την αποκαλούμενη εισφορά αλληλεγγύης, που επιβάλλεται στα εισοδήματα με συντελεστές από 1% έως 4%, αποτελεί την "έκπληξη" του Μνημονίου, καθώς όπως σημειώνουν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών, έπρεπε να καλυφθεί η "τρύπα" που άνοιγαν η μη εφαρμογή της εισφοράς 0,2% στις επιχειρήσεις αλλά και η αποφυγή περικοπών σε εν ενεργεία ένστολους και απόστρατους.
Παράλληλα, η Κομισιόν κρούει εκ νέου το κώδωνα στο οικονομικό επιτελείο, επισημαίνοντας ότι ο νέος Φόρος Ακινήτων αποτελεί "κλειδί" για τα έσοδα του 2014, εκφράζοντας έντονες επιφυλάξεις για τις επιτπώσεις που μπορεί να έχουν στον δημοσιονομικό σχεδιασμό:
Η υπερφόρτωση στο δεύτερο εξάμηνο με φόρους εισοδήματος και ακινήτων
Οι αρρυθμίες που παρατηρούνται στη συλλογή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών αλλά και
Η μικρότερη του αναμενομένου ανταπόκριση στις ρυθμίσεις οφειλών.
Έχοντας ήδη ξεκινήσει η επεξεργασία του τελικού σχεδίου, το Μνημόνιο προβλέπει ότι η οριστική αξιολόγησή του θα γίνει το Σεπτέμβριο, με στόχο έσοδα 2,7 δισ. ευρώ ή 2,9 δισ. ευρώ εάν καταργηθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων. Όπως τονίζεται, δε, εάν δεν διασφαλίζεται με σιγουριά ο στόχος αυτός, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για τη παράταση των μέτρων που ισχύουν, ήτοι τη διατήρηση του Τέλους μέσω της ΔΕΗ.
Στην πορεία προς την κρίσιμη αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, όμως, ο φορολογικός "πονοκέφαλος" δεν είναι ο μόνος που θα ταλαιπωρήσει το υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση, καθώς υπάρχουν ακόμη σαφή προαπαιτούμενα που αφορούν:
Στην αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ με αμετάκλητες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν εντός Αυγούστου και να εφαρμοστούν έως το τέλος του έτους
Στον αρκιβή καθορισμό των οφειλών Δημοσίου και φορέων σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ εν όψει αποκρατικοποίησής τους
Στην ολοκλήρωση του σχεδίου διαθεσιμότητας των πρώτων 12.500 δημοσίων υπαλλήλων αλλά και
Στον Νέο Κώδικα για τους δικηγόρους, που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
Στην πολυσέλιδη Έκθεσή της η Κομισιόν δεν κρύβει την ανησυχία της για τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την εφαρμογή του Προγράμματος, τόσο λόγω των επιπτώσεων από τη μακροχρόνια λιτότητα και το κλίμα στην Ευρωζώνη, όσο και λόγω των αντιστάσεων από συμφέροντα στη προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ αίσθηση προκαλεί η επιμονή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναρωτιέται εάν υπάρχει ικανότητα αλλά και βούληση των ελληνικών αρχών να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή.
Στην ίδια Έκθεση η Κομισιόν σημειώνει ότι υπάρχει πρόοδος στην εφαρμογή του Προγράμματος και στα δημοσιονομικά και στις διαρθρωτικές αλλαγές και στην Υγεία και στο τραπεζικό σύστημα, εκτιμώντας ότι είναι εφικτή η επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2014. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις και αρρυθμίες στη διοικητική μεταρρύθμιση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.