Κλίμα ανησυχίας στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως έχουν δημιουργήσει οι πιέσεις των δανειστών για αυστηρή τήρηση των συμφωνηθέντων και η δύσκολη δοκιμασία του φθινοπώρου και είναι χαρακτηριστικό το μήνυμα που έστειλε ο Γιάννης Στουρνάρας μέσω του Reurters για "κόπωση" κυβερνητικών βουλευτών.
Κλίμα ανησυχίας στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως έχουν δημιουργήσει οι πιέσεις των δανειστών για αυστηρή τήρηση των συμφωνηθέντων και η δύσκολη δοκιμασία του φθινοπώρου και είναι χαρακτηριστικό το μήνυμα που έστειλε ο Γιάννης Στουρνάρας μέσω του Reurters για "κόπωση" κυβερνητικών βουλευτών.
Μιλώντας στο διεθνές πρακτορείο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει το δημοσιονομικό "κενό", συμπληρώνοντας ότι εάν τελικά υπάρξει "κενό", θα πρέπει να καλυφθεί με μεταρρυθμίσεις και όχι με νέες μειώσεις μισθών-συντάξεων ή νέους φόρους.
Ο Γιάννης Στουρνάρας δεν έκρυψε, όμως, την ανησυχία του για τις αντοχές των βουλευτών εν όψει των νομοσχεδίων που έρχονται, λέγοντας πως για να ψηφίσουν οι βουλευτές τα δύσκολα μέτρα που απομένουν, πρέπει να διακρίνουν ένα φως στην άκρη του τούνελ.
"Δεν βλέπω κάποιον οικονομικό κίνδυνο. Είναι πολιτικός ο κίνδυνος και σχετίζεται με την κόπωση των βουλευτών. Οι βουλευτές αντικατοπτρίζουν τον μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα στον δρόμο. Πρέπει να πιστέψουν ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Εάν το πιστέψουν, τότε μπορεί να συνεχίσουν να ψηφίζουν τα λίγα απαραίτητα μέτρα που έχουν απομείνει. Εάν δεν πιστέψουν, τότε δεν θα ψηφίσουν. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος" δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reurters ο κ. Στουρνάρας.
Την ίδια ώρα, η Κριστίν Λαγκάρντ στέλνει το δικό της αυστηρό μήνυμα στην ελληνική πλευρά ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν με βραδύτερο ρυθμό από αυτόν που επιβάλλει η κατάσταση, επισημαίνοντας ότι η μεγαλύτερη προσπάθεια είναι κλειδί για την ανάκαμψη. Κάνοντας, μάλιστα, ειδική αναφορά στην υστέρηση που παρατηρείται στις αλλαγές στη φορολογική διοίκηση, αλλά και στον σχεδιαζόμενο φόρο ακινήτων, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι οι αλλαγές αυτές δεν μπορούν να υπονομεύουν τα έσοδα.
Μετά τις πρώτες αντιδράσεις που προκάλεσε η παράταση κατά έναν χρόνο της εισφοράς αλληλεγγύης, το στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο είναι να ξεπεράσει τις ενστάσεις Κομισιόν και ΔΝΤ για τον Ενιαίο Φόρο και να αποφύγει την εμπλοκή που θα οδηγήσει στη διατήρηση του Τέλους Ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.
Με στόχο την είσπραξη 2,7 δισ. ευρώ ετησίως, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει 33 διαφορετικούς συντελεστές (κλιμάκωση με Τιμές Ζώνης) για τα αστικά ακίνητα και συντελεστές παλαιότητας, την ευνοϊκότερη μεταχείριση για τα αγροτικά αγροτεμάχια με διαβάθμιση συντελεστών ανάλογα με την τοποθεσία του ακινήτου, αλλά και πολλαπλούς συντελεστές για τα εμπορικά ακίνητα, ανάλογα με τη χρήση.
Οι επιφυλάξεις της τρόικας έχουν να κάνουν με την πολυπλοκότητα του συστήματος, την ανεπαρκή βάση δεδομένων κυρίως για τα εκτός σχεδίου, τον περιορισμένο χρόνο για τη μετάβαση στο νέο σύστημα (από 1/1/2014), αλλά και τη κακή κατάσταση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών που θα αναλάβουν την είσπραξη του Φόρου.