Εγκύκλιο με την οποία προβλέπεται η επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών για τους δημόσιους υπαλλήλους υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με αυτήν η πειθαρχική διαδικασία πρέπει να ολοκληρώνεται εντός δύο μηνών από την κλήση του υπαλλήλου σε απολογία είτε με την έκδοση απόφασης από μονομελές όργανο είτε με την παραπομπή σε πειθαρχικό.
Εγκύκλιο με την οποία προβλέπεται η επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών για τους δημόσιους υπαλλήλους υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με αυτήν η πειθαρχική διαδικασία πρέπει να ολοκληρώνεται εντός δύο μηνών από την κλήση του υπαλλήλου σε απολογία είτε με την έκδοση απόφασης από μονομελές όργανο είτε με την παραπομπή σε πειθαρχικό.
Αμέσως μετά την παραπομπή του υπαλλήλου στο πειθαρχικό η όλη διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρώνεται εντός 60 ημερών εκτός της περίπτωσης που απαιτείται ανάκριση όπου ο χρόνος αυξάνεται στις 120 ημέρες. Με την ίδια εγκύκλιο τα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια πρέπει να αποστέλλουν στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο πλήρεις φακέλους των υποθέσεων, οι οποίοι θα συνοδεύονται από κατάλογο περιεχομένων ώστε να αποφεύγεται η ακυρότητα της πειθαρχικής διαδικασίας.
Παράλληλα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξεκινά "σαφάρι" κατά των πλαστών δικαιολογητικών, που έχουν χρησιμοποιήσει αρκετοί υπάλληλοι. Ο εντοπισμός όσων έχουν προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες θα γίνει μέσω της επικαιροποίησης των ατομικών φακέλων των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ έμφαση θα δοθεί στα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας. Στην περίπτωση εντοπισμού πλαστών δικαιολογητικών ο υπάλληλος θα απολύεται άμεσα.
Το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα και ορισμένα στοιχεία για τις απολύσεις και τον έλεγχο των πειθαρχικών υποθέσεων σύμφωνα με τα οποία τον Ιούλιο απολύθηκαν για σοβαρούς ποινικούς και πειθαρχικούς λόγους 104 δημόσιοι υπάλληλοι. Συνολικά από πέρυσι τον Ιούλιο είδαν την πόρτα της εξόδου για ανάλογα παραπτώματα συνολικά 204 υπάλληλοι. Οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία τον τελευταίο χρόνο ανέρχεται σε 993.
Ο αριθμός των υπαλλήλων , που έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία το ίδιο χρονικό διάστημα τον τελευταίο χρόνο ανέρχεται σε 993. Τα πειθαρχικά συμβούλια εξέτασαν το τελευταίο χρονικό διάστημα περίπου 500 υποθέσεις εκ των οποίων οι 350 στα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια το α' εξάμηνο του έτους και οι υπόλοιπες στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2013.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα: "Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο και συγκροτημένο βηματισμό, που ξεκινάει με την απομάκρυνση οποιουδήποτε υπαλλήλου διαπράττει αποδεδειγμένα σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα. Το οφείλουμε πρωτίστως στους έντιμους και εργατικούς δημοσίους υπαλλήλους".
Η Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει στην απομάκρυνση των υπαλλήλων με χαμηλά προσόντα καθώς ανέφερε χαρακτηριστικά: "Οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην εξασφάλιση της εξόδου από ανειδίκευτο προσωπικό για να δημιουργηθεί χώρος ώστε να προσληφθεί νέο προσωπικό με τα κατάλληλα προσόντα"
Την ίδια στιγμή η τρόικα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ο κανόνας "μια πρόσληψη για κάθε μια απόλυση" καθώς από την έκθεση της Κομισιόν επιχειρείται να ανοίξει "παράθυρο" για απολύσεις πέραν των 15.000 που έχουν συμφωνηθεί έως το τέλος του 2014.
Είναι χαρακτηριστικό πως η έκθεση αναφέρει ότι η μείωση κατά 150.000 υπαλλήλους έχει συμφωνηθεί για το διάστημα 2010 – 2015 και θα πρέπει να επαναπροσδιορισθεί καθώς έχει διευρυνθεί η βάση υπολογισμού των δημοσίων υπαλλήλων εννοώντας ότι τελικά είναι περισσότεροι από όσους είχαν αρχικά εκτιμηθεί, ενώ με σαφήνεια αναφέρεται ότι αν δεν βγουν τα νούμερα θα πρέπει να επανασυζητηθεί και ο κανόνας αποχωρήσεων -προσλήψεων 1 προς 1 που σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ισχύει για όλες τις αναγκαστικές αποχωρήσεις, ενώ θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί και ο κανόνας μια πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις με στόχο πάντα την περαιτέρω συρρίκνωση του δημόσιου τομέα για να διασφαλιστεί η βιώσιμη πορεία του μισθολογικού κόστους του δημόσιου τομέα.