Σήμα κινδύνου για καθυστερήσεις, που εάν συνεχιστούν μπορεί να υπονομεύσουν την προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας από το 2014 και να οδηγήσουν σε νέα μέτρα, εκπέμπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέσα από την έκθεση αξιολόγησης για την Ελλάδα.
Σήμα κινδύνου για καθυστερήσεις, που εάν συνεχιστούν μπορεί να υπονομεύσουν την προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας από το 2014 και να οδηγήσουν σε νέα μέτρα, εκπέμπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέσα από την έκθεση αξιολόγησης για την Ελλάδα.
Το ΔΝΤ εντοπίζει σημαντικές καθυστερήσεις και αρρυθμίες στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και των εσόδων, εγείροντας παράλληλα σοβαρές επιφυλάξεις για τον σχεδιαζόμενο Φόρο Ακινήτων, λόγω της κατάστασης των εφοριών, και ζητά από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τάχιστα και αποτελεσματικά τα προβλήματα, επιβεβαιώνοντας ότι η αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Ειδικότερα, το Ταμείο υπογραμμίζει τις καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές, επισημαίνοντας τον κίνδυνο για την ανάκαμψη από το 2014, χαρακτηρίζει ανεπαρκή την αυτονομία της Φορολογικής Διοίκησης και ζητά να προχωρήσουν με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος οι αλλαγές, ενώ διατυπώνει και σοβαρές επιφυλάξεις για τη δυνατότητα εφαρμογής του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, τονίζοντας ότι αποτελεί πρόκληση ο υψηλός δείκτης εισπραξιμότητας.
Σαφής είναι και η προειδοποίηση του Ταμείου ότι εάν δεν αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, θα πρέπει να γίνουν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, ενδεχόμενο που έχουν αποκλείσει, πάντως, με δηλώσεις τους τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Γιάννης Στουρνάρας.
Ειδικά όσον αφορά στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, το ΔΝΤ αφιερώνει δισέλιδο για το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι βασίζεται στην αυτοσυμμόρφωση των ιδιοκτητών, την ώρα που αυξάνεται κατά 30 φορές ο αριθμός που θα παραλάβει εκκαθαριστικό του φόρου, κάτι που θα απαιτήσει τη μετακίνηση τουλάχιστον 300 εφοριακών για να εξασφαλιστεί η εισπραξιμότητα του φόρου στο 85% αντί 67% που είναι σήμερα για τον ΦΑΠ.
Κατόπιν τούτων, το Ταμείο συστήνει στην κυβέρνηση την επέκταση της ισχύος του σημερινού φόρου μέσω της ΔΕΗ λαμβάνοντας υπόψιν τις ανησυχίες περί συνταγματικότητας.
Την ίδια ώρα, φουντώνει η συζήτηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού αλλά και για τη βιωσιμότητα του χρέους, με νέο δεδομένο τη πρόβλεψη του Ταμείου ότι για να υποχωρήσει το Χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020, θα απαιτηθούν από τους Ευρωπαίους μέτρα μείωσης του περίπου στο 4% του ΑΕΠ.
"Κλειδί" για την προοπτική του χρέους θεωρούνται οι αποκρατικοποιήσεις, με το ΔΝΤ να χαρακτηρίζει επώδυνα χαμηλό τον ρυθμό του προγράμματος, να εκφράζει την ανησυχία του για την αποτελεσματικότητα του στρατηγικού σχεδιασμού και να υποστηρίζει ότι παραμένουν σοβαρό εμπόδιο οι περιορισμοί και παρεμβάσεις πολιτικού χαρακτήρα. Σημειώνει, δε, ότι εάν πάρουν συστημικό χαρακτήρα οι καθυστερήσεις, θα εξεταστούν τον Σεπτέμβριο αλλαγές στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.
Ασφυκτικές πιέσεις ασκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Αθήνα και για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και επιτάχυνση της κινητικότητας. Στην έκθεσή του, μάλιστα, το Ταμείο θεωρεί δεδομένο ότι από τους πρώτους 4.250 υπαλλήλους που ήδη πέρασαν σε διαθεσιμότητα, οι 2.000 θα φύγουν από το Δημόσιο.
Δηλώσεις Τόμσεν
Όπως σημείωσε ο Πολ Τομσεν, η συζήτηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού αλλά και για τη βιωσιμότητα του χρέους θα ξεκινήσει το 2014, αλλά οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές του 2015.
"Οι προβλέψεις μας -είπε- δείχνουν ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σταδιακά σε ανάκαμψη απ' το επόμενο έτος. Εάν τα μέλη του Κοινοβουλίου στηρίξουν το πρόγραμμα εάν ψηφίσουν το πρόγραμμα εάν δείξουν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση και τις πολιτικές της είμαι αισιόδοξος ότι θα δούμε ανάπτυξη".
Απαντώντας σε ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου για το εάν το ΔΝΤ ανησυχεί για τις αντοχές των βουλευτών, όπως δήλωσε και ο Γ. Στουρνάρας, εάν δεν φανεί φως στην άκρη του τούνελ, ο Πολ Τόμσεν έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας, λέγοντας:
"Θα βασιστούμε σε μια έκθεση βιωσιμότητας χρέους για τα επόμενα δυο χρόνια. Είναι πολύ νωρίς να πούμε εάν θα απαιτηθεί ελάφρυνση του χρέους. Οι τωρινές μας προβλέψεις δείχνουν ότι θα απαιτηθεί ελάφρυνση της τάξης του 4% του ΑΕΠ, αλλά οι προβλέψεις αναθεωρούνται καθώς προχωράμε".