Έληξε η προθεσμια κατάθεσης των αναλυτικών στοιχείων από τα υπουργεία προς στον ΓΓ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρη Στεφάνου, αλλά και τον ΓΓ Συντονισμού της Κυβέρνησης, Δ. Βαρτζόπουλο σχετικά με τους υπαλλήλους που θα μπουν σε κινητικότητα.
Έληξε η προθεσμια κατάθεσης των αναλυτικών στοιχείων από τα υπουργεία προς αυτό της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σχετικά με τους υπαλλήλους που θα μπουν σε κινητικότητα.
Εκτιμάται ότι αρκετά υπουργεία έχουν ήδη ανταποκριθεί και έχουν ήδη καταθέσει τις σχετικές λίστες, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τους κλάδους, τα τμήματα και τις ειδικότητες από τις οποίες θα αντληθούν οι υπάλληλοι που θα περάσουν σε διαθεσιμότητα το Σεπτέμβριο. Οι περισσότεροι υπάλληλοι θα προέρχονται από τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Παιδείας.
Ειδικότερα, στην επόμενη φάση θα συμμετέχουν 3.500 δημοτικοί αστυνομικοι. Επιπλέον, στη λίστα με τους 1.618 υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας, εκτός από νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό, περιλαμβάνονται τελικά και 280 γιατροί των νοσοκομείων του πρώην ΙΚΑ, οι οποίοι σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να μετακινηθούν σε όμορα νοσοκομεία.
Οι δε περίπου 1.300 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας θα είναι διοικητικοί των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας που θα προκύψουν μετά από αυτοαξιολόγηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Αναρτήθηκαν, μάλιστα, και οι λίστες των 302 καθηγητών και των 25 συναδέλφων τους που εργάζονταν στη Σιβιτανίδειο, οι οποίοι εξαιρέθηκαν από το καθεστώς της διαθεσιμότητας.
Οι περισσότεροι από τους 600 εργαζομένους του υπουργείου Εργασίας που θα ενταχθούν σε διαθεσιμότητα θα προέλθουν από τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα.
Οι περίπου 400 πλεονάζοντες του υπουργείου Οικονομικών θα είναι κυρίως από τους οδηγούς και τις καθαρίστριες.
Πάντως, όπως έχει γίνει γνωστό ως τώρα, τις λιγότερες πιθανότητες να ενταχθούν στην κινητικότητα έχουν όσοι διορίστηκαν μέσω γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ, οι απόφοιτοι Δημόσιας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και υπάλληλοι που έχουν πλούσια προϋπηρεσία και υψηλά προσόντα, ενώ υπάρχει και αρνητική μοριοδότηση για τους υπαλλήλους που έχουν υποπέσει επανειλημμένα σε πειθαρχικά παραπτώματα.
Στην "Διαύγεια" δημοσιεύθηκαν και τα ονόματα των 2.122 καθηγητών τεχνικής εκπαίδευσης που τέθηκαν ήδη σε διαθεσιμότητα, μεταξύ των οποίων και το όνομα του προέδρου της ΟΛΜΕ Θέμη Κοτσιφάκη. Ο ίδιος σε ανακοίνωσή του αναφέρει: "Το 33% των μαθητών (πάνω από 20.000 ανά έτος) στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ δεν θα βρίσκουν τις ειδικότητες που θα ήθελαν να σπουδάσουν στο δημόσιο σχολείο. Εννέα πολυδάπανα εργαστήρια στα τεχνικά σχολεία θα αχρηστευτούν. Οι ιδιώτες σχολάρχες θριαμβολογούν. Δεν θα ξεχνούν να καλούν σε όλα τα εγκαίνια των νέων τμημάτων τους τον Υπουργό Παιδείας. Ίσως τον ανακηρύξουν και επίτιμο ευεργέτη τους. 153 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έβαλαν την υπογραφή στο έγκλημα".
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συγκεντρώνει στοιχεία για 9.820 δημοσίους υπαλλήλους, εκ των οποίων θα μπουν σε διαθεσιμότητα 8.211 ώστε μαζί με εκείνους που πέρασαν σε διαθεσιμότητα τον Ιούλιο να συμπληρωθεί ο αριθμός των 12.500 που προβλεπόταν από τη συμφωνία με την τρόικα.
Ως τις 23 Αυγούστου πρέπει οι πλεονάζουσες οργανικές θέσεις να καταργηθούν με υπουργικές αποφάσεις και ως τις 16 Σεπτεμβρίου οι υπάλληλοι να βγουν σε διαθεσιμότητα αφού οι φάκελοί τους αξιολογηθούν με την συνδρομή του ΑΣΕΠ.
Την ίδια ώρα, η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί στάση εργασίας από τις 11 το πρωί σήμερα έως τη λήξη του ωραρίου, ενώ αύριο θα γίνει 24ωρη παναττική απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.