Εν μέσω αντιδράσεων ξεκινά η δεύτερη φάση της διαθεσιμότητας, στην οποία θα υπαχθούν υπάλληλοι απ' όλα τα υπουργεία. Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν συγκεντρωθεί ήδη στοιχεία για 9.820 δημοσίους υπαλλήλους, από τους οποίους έως τα μέσα Σεπτεμβρίου θα τεθούν σε διαθεσιμότητα οι 8.211.
Εν μέσω αντιδράσεων ξεκινά η δεύτερη φάση της διαθεσιμότητας, στην οποία θα υπαχθούν υπάλληλοι απ' όλα τα υπουργεία.
Ήδη, από χθες τα μεσάνυχτα, οπότε έληξε και η σχετική προθεσμία, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία για 9.820 δημοσίους υπαλλήλους, από τους οποίους έως τα μέσα Σεπτεμβρίου θα τεθούν σε διαθεσιμότητα οι 8.211.
Τα στοιχεία αφορούν τους κλάδους, τις ειδικότητες και τα τμήματα απ' όπου θα προκύψουν οι υπάλληλοι που θα βγουν σε διαθεσιμότητα. Το ποιοι, όμως, θα είναι τελικά αυτοί θα ξεκαθαριστεί από την υπουργική απόφαση που θα υπογράψει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον τρόπο μοριοδότησης των προσόντων των υπαλλήλων.
Όπως έχει γίνει γνωστό, οι περισσότεροι υπάλληλοι που θα ενταχθούν σε διαθεσιμότητα θα προκύψουν από τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Παιδείας.
Συγκεκριμένα, στην επόμενη φάση, από τον Σεπτέμβριο, σε διαθεσιμότητα θα βγουν 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί.
Στη λίστα με τους 1.618 υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας, εκτός από νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό, περιλαμβάνονται τελικά και 280 γιατροί των νοσοκομείων του πρώην ΙΚΑ, οι οποίοι σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να μετακινηθούν σε όμορα νοσοκομεία.
Οι περίπου 1.300 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας θα είναι διοικητικοί των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, που θα προκύψουν μετά από αυτοαξιολόγηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Από τους 600 εργαζομένους του υπουργείου Εργασίας που θα ενταχθούν σε διαθεσιμότητα, οι περισσότεροι θα προέλθουν από τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και εποπτευόμενα Νομικά Πρόσωπα.
Οι περίπου 400 πλεονάζοντες του υπουργείου Οικονομικών θα είναι κυρίως οδηγοί και καθαρίστριες.
Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Kυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι υπάλληλοι που διορίστηκαν νόμιμα δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. "Η κινητικότητα και οι απολύσεις αφορούν τους υπαλλήλους που διορίστηκαν στο Δημόσιο από την πίσω πόρτα και όχι την μπροστινή", δήλωσε ο υπουργός.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι η δέσμευση για τη συνειφορά του υπουργείου στη διαδικασία της διαθεσιμότητας θα τηρηθεί, τονίζοντας ότι στόχος είναι οι εν λόγω υπάλληλοι να είναι "μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, ει δυνατόν και νωρίτερα, στην καινούργια τους δουλειά".
"Οι καλόπιστοι πιστεύω ότι έχουν καταλάβει ότι πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι να γίνουν όλα γρήγορα και σωστά, χωρίς να υπάρχει καμιά απόλυση. Οι κακόπιστοι οι οποίοι θέλουν να κάνουν κομματικά παιχνίδια, προφανώς θα αντιδράσουν" σχημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Στο μεταξύ, σήμερα υπερψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία για την οργάνωση, συγχώνευση ή κατάργηση δημόσιων οργανισμών με Προεδρικά Διάταγματα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για πραξικόπημα και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να ασκούν επίσης σκληρή κριτική.